Duurzaamheid speelt een steeds belangrijkere rol binnen meerdere sectoren, zo ook de woonsector. Alle nieuwe huizen moeten zo energieneutraal mogelijk gebouwd worden, met onder andere goede isolatie. Dit soort technieken helpen natuurlijk heel erg met het verminderen van de CO2-uitstoot, maar het begin van een duurzamere wereld ligt bij ons. Dus wat kun je zelf doen?

Een beetje energiebewust denken helpt al snel het milieu én je portemonnee. Zo is het licht uitdoen als je de kamer verlaat een kleine moeite, maar kan dit op jaarbasis veel elektriciteit besparen. Ook verwarmingen lager zetten als je slaapt, opladers uit het stopcontact halen als je weggaat en eco-programma’s op je vaatwasser of wasmachine gebruiken scheelt toch weer een paar KWh’s (en tientjes) per jaar. Sommige aanpassingen zijn ook gewoon fijner; over het algemeen slapen mensen beter in een koelere kamer en de kleuren van je kleding vervagen minder snel als ze gewassen worden op lagere temperaturen. En als je net als ik graag dingen uitstelt is het ook een fijne bijkomstigheid dat eco-standen langer duren en je het ophangen van kleding aan je droogrek nog net iets langer uit kan stellen.

Op technisch vlak zijn er een paar goedkope en simpele aanpassingen die je aan je woning kunt doen waarmee je het milieu helpt, op de lange termijn geld bespaart en comfortabel woont. Denk bijvoorbeeld aan het installeren van een spaardouche (klasse Z) of het plakken van tochtstrippen op je deur. Mijn persoonlijke favoriet zijn isolerende gordijnen. Ze kosten een paar tientjes, maar ze zorgen ervoor dat je iets warmer slaapt in de winter en dat het in de zomer met het raam open minder tocht.

Ook als je geen huiseigenaar bent en geen grote aanpassingen aan je huis kunt doen, is het voordelig om zuiniger om te gaan met gas, water en elektriciteit. Als huurder betaal je namelijk servicekosten, zelfs als je een (studenten)kamer huurt. Je betaalt elk jaar een voorschot. Later krijg je een afrekening waarin staat hoeveel de verhuurder dat jaar aan gas/water/licht heeft betaald en wat je zelf aan voorschot hebt betaald. Als je uiteindelijk dus minder hebt gebruikt dan waar je vooraf voor hebt betaald, krijg je een deel van je voorschot weer terug. Vraag het eens na bij je verhuurder!

Geschreven door: Sam Wachtmeester