Een ‘waardeloze kledingkast’: het klinkt in eerste instantie als een kast vol niet meer te redden vodden, maar de werkelijke betekenis is een stuk leuker. Amber, eigenaresse van fair fashion winkel KOKOTOKO, legt uit in de allereerste podcast van het Fair Fashion Festival wat ze precies met deze term bedoelt.

Misschien heb je wel eens gehoord van het begrip cost per wear, de kosten van een kledingstuk per keer dat je het draagt. Dit bereken je simpelweg door de aanschafkosten van een kledingstuk te delen door het aantal keren dat je hem hebt gedragen. Bijvoorbeeld: een jurkje van 60 euro dat je een keer voor een bruiloft hebt gekocht en dus ook maar een keer hebt gedragen, heeft een cost per wear van 60:1 = 60 euro. Je lievelingstrui van 25 euro die je al een jaar lang iedere week wel een dag draagt, heeft daarentegen een cost per wear van 25:52 = 48 cent. Een ‘waardeloze kledingkast’ houdt dus in dat je al je items zó vaak draagt, dat ze per draagbeurt nog nauwelijks iets kosten.

Drogen aan de waslijn is een stuk minder slijtgevoelig

Cost per wear is een belangrijke factor om in gedachten te houden wanneer je nieuwe kleding shopt. Het helpt allereerst je om de juiste investeringen te maken. Duurzame kledingmerken zijn vaak een tikkeltje duurder, maar als de kwaliteit beter is dan het gemiddelde fast fashion item, gaat het ook langer mee. Dan kun je het ook vaker dragen en schroef je de cost per wear al snel omlaag. Tweedehands kleding is vaak al een stuk betaalbaarder, maar daarbij blijft het ook nog altijd de goedkoopste optie om de vintage pareltjes op de kop te tikken die je ook echt keer op keer gaat dragen.

Hergebruik complexer dan dat het lijkt

Verstandiger omgaan met je portemonnee is niet de enige reden om die ‘waardeloze kledingkast’ in je achterhoofd te houden. Je kleding langer door blijven dragen heeft ook andere voordelen. Zo gooien we in Nederland ieder jaar gemiddeld 40 kledingstukken per persoon weg. We hebben vaak nog een soort ideaalplaatje in ons hoofd waarbij de kleding die wij wegdoen terechtkomt bij mensen die het hard nodig hebben en de kleding dankbaar in ontvangst nemen. De werkelijkheid is echter een stuk ingewikkelder. Veel textiel komt in landen terecht waar het juist minder goed gerecycled kan worden, en gemengde stoffen zoals een katoen-polyester-mix zijn sowieso niet altijd makkelijk te hergebruiken. En van die 40 kledingstukken worden er maar 16 weer hergebruikt. Je kleding langer doordragen (en minder nieuwe dingen kopen!) kan dus helpen om die enorme textielafvalberg niet nog groter te maken.

Een berg kleding origineel bestemd voor hergebruik

Ecologische cost per wear

Een lage cost per wear heeft nog een voordeel voor het milieu. Je brengt niet alleen de aanschafkosten terug per keer dat je een kledingstuk draagt, maar ook de productielasten die erbij komen kijken. Bijvoorbeeld, voor de productie van één katoenen T-shirt is naar schatting 2700 liter water nodig. Draag je dit T-shirt maar twee keer, dan heb je per draagbeurt maar liefst 1350 liter water ‘verbruikt’. Draag je ‘m dertig keer, dan is dit ‘slechts’ 90 liter per draagbeurt. Door een kledingstuk vaker te dragen is de milieu-impact dus ook meteen een stuk kleiner.

Hoe verlaag ik mijn cost per wear?

Mix and match – Je kleding langer door dragen begint al bij het kopen ervan. Kies het liefst items die je op meerdere manieren kunt combineren, zodat je er minder snel op uitgekeken raakt. Past dit kledingstuk al bij minstens drie, vier andere items die je hebt? Dat is een goede vraag om jezelf te stellen voordat je een item in je winkelmandje gooit.

Lets fix this asap – En misschien ligt het voor de hand, maar nog lang niet iedereen maakt er gebruik van: laat je kleding eens repareren bij een kleermaker. Die kosten heb je er zo weer uitgehaald als je een kledingstuk daardoor langer door blijft dragen.

Het nieuwe leenstelsel – Voor een speciale gelegenheid als een bruiloft, gala of vakantie (als het weer kan!) kun je ook eens kijken naar de mogelijkheid om kleding te lenen. Dat kan natuurlijk uit de kast van een vriend(in), collega, of familielid, maar er zijn ook steeds meer online platforms die een kleding-leenservice aanbieden.

Re-purpose – Oud, versleten en eigenlijk geen favoriet meer? Een vaal T-shirt kun je prima doordragen als pyjama, sportshirt of als extra laagje onder een dikke trui of vest (dan kan de verwarming meteen een graadje lager, dubbel duurzaam!)

Hergebruik de materialen die je in huis hebt

Dus…

Weet jij hoeveel de kledingstukken in jouw kledingkast nog waard zijn als je het zo bekijkt? Welke items zijn nog maar een paar cent per draagbeurt waard? En wat is jouw beste tip om je kleding zo lang mogelijk te blijven dragen?

Dit onderwerp kwam aan bod in de eerste aflevering van ‘De eerlijke kleding-pod-kast’, de podcast van het Fair Fashion Festival. Luister hem hier op Spotify of via anchor.fm/fairfashionfestival.

Geschreven door: Marieke van Marrewijk, Projectcoördinator Fair Fashion Festival Groningen

Bronnen:

Fast Fashion Onderzoek, Ministerie van I&W, 2020: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/rapporten/2020/04/14/onderzoek-fast-fashion

The Impact of a Cotton T-shirt, WWF, 2013:

https://www.worldwildlife.org/stories/the-impact-of-a-cotton-t-shirt