De pandemie die precies een jaar geleden de wereld op zijn kop zette, leek ook een kantelpunt voor de kledingindustrie. Krantenkoppen varieerden van hoopvol (‘Kan de covid-pandemie mode duurzamer maken?’- The Guardian) tot alarmerend (‘Naaiateliers in Bangladesh zwaar geraakt vanwege corona’ – Het Parool). De situatie is er hoe dan ook nog niet beter op geworden en verandering in de kledingsector is belangrijker dan ooit. Hoe kunnen we ons steentje bijdragen nu er weer een nieuw (mode)seizoen voor de deur staat?

Wat ging er ook alweer mis?

Slechte arbeidsomstandigheden, ernstige milieuvervuiling, onleefbaar lage lonen en bergen afgedankte kleding: ook voor de coronacrisis was de modesector er vanuit eerlijk en duurzaam oogpunt niet al te best aan toe.

De pandemie heeft de situatie nog meer verslechterd[1] en de keerzijden van fast fashion nog meer aan het licht gebracht. Door grote onzekerheid, financiële problemen en gesloten winkels daalde de kledingverkoop. Kledingmerken annuleerden massaal orders uit de fabrieken, vaak van kledingstukken die al gemaakt waren. Het gevolg: kledingarbeiders ontvingen geen loon voor werk dat ze al verricht hadden. Sterker nog, alleen al in Bangladesh kwamen zo’n 1 miljoen mensen uit de kledingsector zonder betaald werk zitten.[2] [3]

Stukje bewustzijn

Een lichtpuntje? Doordat alle misstanden in de fast fashion industrie steeds zichtbaarder worden, zijn steeds meer consumenten bereid om bewuster te gaan kopen. Uit een onderzoek van McKinsey blijkt dat veel mensen zich voornemen om na de pandemie kleding van hogere kwaliteit te kopen en er langer mee te doen. Vooral jongeren laten weten dat ze voortaan meer tweedehands kledingstukken willen aanschaffen. En het belangrijkste aan nieuwe kleding vinden de respondenten dat het bij hun stijl past en lekker zit ­– niet meer dat het de laatste trend is.

Toch gaat de vraag naar nieuwe kleding een jaar na het begin van de pandemie nog onverminderd door. Er staat weer een nieuw seizoen voor de deur en de nieuwe lentecollecties stromen binnen – terwijl de winterjassen de afgelopen weken onverkocht in de rekken zijn blijven hangen. De pandemie mag ons koopgedrag misschien wel voorgoed veranderen, maar er is nog een lange weg te gaan. Hoe kunnen we dit nieuwe seizoen zelf alvast een verschil maken? Drie tips van Young & Fair.

Stappenplan voor een fair fashion voorjaar

  1. Haal de bezem door je kledingkast

Juist nu we om de oren geslagen worden met nieuwe trends, is het een goed idee om stil te staan bij wat we hebben – en hoeveel we daarvan echt gebruiken.

Fair Fashion Festival coördinator Marlieke: “Op mijn Insta-feed zie ik het steeds vaker voorbijkomen: Mensen die (letterlijk!) alles uit de kast halen om hun kleding te categoriseren én alle items te tellen. Zelf besloot ik op de zoveelste druilerige, winterse lockdowndag ook om deze challenge aan te gaan. Voor mij werkt het heel goed! De drang om nieuwe kleding aan te schaffen hierdoor in ieder geval sterk afgenomen. Niet alleen word je geconfronteerd met hoeveel kleding je al hebt, ook kom je de zomerkleding van vorig jaar tegen waarvan je het bestaan tijdens de koude wintermaanden even vergeten was.

Een voorjaarsschoonmaak in je kledingkast is een goed moment om te kijken hoeveel je echt draagt. Als ik nog een keer mijn kleding zou tellen, maar dan alleen de items die ik afgelopen maand heb gedragen, zou het aantal een stuk lager liggen (mijn thuiswerkuniform bestaat toch vooral uit mijn yogaleggings en hoodies). Zo word je met de neus op de feiten gedrukt en besef ik weer dat ik weinig nieuwe kleding nodig heb, juist in deze tijd.”

Maar wacht, is minder kopen wel de beste stap? De mode-industrie heeft het toch juist zwaar? Dat klopt, maar je gaat de werkomstandigheden van de kledingarbeiders niet verbeteren door fast fashion ketens leeg te kopen. Wel door het anders aan te pakken.

  1. Toch iets nodig? Schaf het tweedehands of fair aan

Heb je het idee dat er echt een paar key items ontbreken om de lente naar je kledingkast te halen, schrijf dan heel specifiek op wat je precies zoekt (bijv. ‘een zalmroze jurkje met halflange mouwen en dezelfde pasvorm als mijn favoriete zomerjurk’). Dit is misschien wel de beste manier om miskopen te voorkomen en gericht op tweedehands/fair kledingjacht te gaan.

Gericht zoeken is vooral makkelijk nu we grotendeels toegewezen zijn op online shoppen voor tweedehands en/of eerlijke kleding. Op tweedehandskledingwebsites als Vinted kun je talloze filters instellen om de juiste pareltjes voor je kledingkast te vinden. Of maak gebruik van het shoppen op afspraak, een mogelijkheid die ook veel fair fashion winkels nu aanbieden. Zij kunnen je steun goed gebruiken, en je krijgt er waarschijnlijk een heel persoonlijk advies bij.

  1. Weinig nieuws nodig, toch een verschil maken? Laat je stem horen

De meest duurzame kleding, is de kleding die al in je kast hangt en die je zo lang mogelijk gebruikt. Ben je na het uitmesten van je kledingkast tot de conclusie gekomen dat er voorlopig  niets meer bij hoeft, maar wil je wel een positieve verandering teweeg brengen? Goed nieuws: fair fashion kopen is niet het enige wat je kunt doen om de mode-industrie een stukje eerlijker te maken.

Allereerst kun je je favoriete fair fashion winkel of webshop wat gratis liefde geven door berichten van hen te delen op social media (spread the fair fashion message!) of bijvoorbeeld een cadeaubon aan te schaffen (leuk om een vriend(in) of familielid kennis te laten maken met fair fashion). Zo help je ondernemers in de eerlijke mode deze moeilijke tijd door.

Ook belangrijk is dat je je stem kunt laten horen. Wil je een stokje steken tegen de chaos die geannuleerde orders achter hebben gelaten, neem dan zeker een kijkje bij de #payup campaign van de Schone Kleren Campagne. Deze organisatie is het afgelopen jaar druk bezig geweest om kledingmerken ter verantwoording te roepen.

Daarnaast komt in april de Fashion Revolution Week er weer aan (19 -25 april 2021). Misschien ken je deze actieweek wel van de hashtag #whomademyclothes. De organisatie achter deze week biedt ontzettend veel manieren aan waarop je gewoon vanuit huis je steentje bij kunt dragen en is een dikke aanrader voor iedereen die het, zoals de naam al zeg, tijd vindt voor een positieve revolutie in de kledingindustrie.

Last but not least, houd het Fair Fashion Festival in de gaten als je dit voorjaar meer wilt leren over fair fashion en het verduurzamen van je kledingkast. Heel binnenkort lanceren we namelijk een nieuw project. Blijf op de hoogte op @fairfashionfestival (Instagram) en op deze website!

Geschreven door: Marlieke van Marrewijk, Projectcoördinator Fair Fashion Festival Groningen

Bronnen:

Clean Clothes: https://cleanclothes.org/news/2021/live-blog-on-how-the-coronavirus-influences-workers-in-supply-chains

Human Rights Watch: https://nos.nl/artikel/2330183-kledingindustrie-azie-hard-geraakt-door-afgeblazen-bestellingen-westerse-merken.html

McKinsey: https://www.mckinsey.com/industries/retail/our-insights/survey-consumer-sentiment-on-sustainability-in-fashion#