Door Regine Nusselein, trendwatcher duurzaamheid bij Care Ware Company

Slecht kleding convenant

De lente lonkt en daarmee de zin in andere kleren zoals luchtige bloesjes en kortere rokjes. Als je dan besluit iets maatschappelijk verantwoord te kopen is dat nog altijd geen makkelijke opgave. De informatiestroom die dit keuzeproces transparant en gebruiksvriendelijk zou moeten maken komt uiterst traag op gang. Men wil er vooral over praten, een discussie op gang brengen, doelen formuleren, maar dan… Dan blijft het stil of er vooral woorden en weinig daden en ligt greenwashing op de loer.

De werkelijkheid is koppig en weerbarstig. Misschien heb je het ook gehoord of gelezen hoe vorige maand een teleurstellend convenant gesloten werd met de kledingindustrie. De Schone Kleren Campagne, een actief en serieus platform, was zo teleurgesteld over dit akkoord dat ze het eigenlijk niet wil ondertekenen. Op de website van de Care Ware Company schreef ik al eerder over dit akkoord.

L1080261Code of conduct

Winkeliers vragen hun leveranciers steeds vaker om een code of conduct, een beschrijving van het productieproces, want zij weten maar al te goed dat hun klanten tegenwoordig meer willen weten. De bekende grote winkelketens hebben ook bijna allemaal een gedragscode. Toch is hun inkooppolitiek vaak net even anders. Ze dwingen dan toch weer zeer lage prijzen af bij hun leveranciers onder het mom van hun concurrentiepositie en zetten zo de leverancier onder druk. Daarbij komt nog de snelle wisseling van nieuwe modellen en kleuren en ultra strakke levertijden. Fast fashion veroorzaakt extra werkdruk voor fabrieksarbeiders die slecht betaald overwerk moeten accepteren om hun baan niet kwijt te raken.

Slow fashion

Waar we naartoe moeten is slow fashion, dus weg blijven van al te kortstondige modetrends. De slow fashion beweging kan net zo succesvol worden als de slow food beweging, nog steeds succesvol strijdend voor biologisch en natuurlijk geteelde producten. Bewuster kiezen voor kwaliteit en tijdloosheid zodat we kleding gaan dragen die langer meegaat: consuminderen en kwaliteit verhogen.

Laat je niet opjagen door de waan van de dag en ga voor DIY, do it yourself. Daar word je veel gelukkiger van. Kiezen voor kwaliteit is kiezen voor jouw eigen stijl, die bij je blijft wars van de vluchtige mode die gemaakt is voor vandaag en niet meer voor morgen. Als we zelf onze houding veranderen zal de industrie wel moeten volgen, want als je geen deel bent van de oplossing ben je deel van het probleem!

Je kennis vergroten

Of je van mode houdt of niet we hebben allemaal dagelijks een onafscheidelijke band met kleding. Wil je meer weten? Over greenwashing, modetrends, nieuwe (biologische) ontwikkelingen, grondstoffen, slow fashion, do’s & don’ts, etikettenwijsheid en onderhoudstips voor kleding met een lang leven? Of vraag jij je ook wel eens af waarom we toch altijd verlangen naar iets nieuws?  Schrijf je dan in voor mijn masterclass op 14 mei aanstaande. Ik praat je helemaal bij. Heb je brandende vragen? Neem die zeker mee!

Wil je meer weten over eerlijke mode? Wist je dat er naast het jaarlijkse Fair Fashion Festival in de herfst in Utrecht dit jaar ook voor het eerst een lente editie van het Fair Fashion Festival is op 14 mei in Groningen? Regine Nusselein is trendwatcher duurzaamheid bij de Care Ware Company. Op 14 mei geeft zij speciaal voor Young & Fair een masterclass waarin ze onze kennis bijspijkert over de grondstoffen van (eerlijke) mode, aankoop en onderhoud van onze garderobe.