Fair door het leven_graphic_werken

In de blogreeks “Fair door het leven” nemen we elke maand een levensfase met je door en we laten je zien hoe je die op een beetje eerlijke en duurzame manier kunt overleven. We beginnen bij de studententijd en zullen over een aantal maanden ophouden waar we allemaal eindigen: bij onze laatste maanden. Elke fase van het leven heeft andere uitdagingen. Als student wil je het graag allemaal een beetje goedkoop houden, als je kinderen hebt moet het vooral makkelijk zijn en als je binnenkort gaat overlijden, dan heb je weinig recht van spreken over de periode daarna. Of toch wel? Deze maand: de zomer(vakantie) is helaas alweer (bijna) voorbij en moeten we weer aan het werk. Hoe doe je dat een beetje fair?

Dit jaar behoor ik tot de grote bups pas afgestudeerden die na een heerlijke, lange en vrije zomervakantie op zoek gaat naar een grotemensenbaan. Als trouw Young & Fair blogger vind ik het natuurlijk belangrijk dat ik straks mijn werk op een groene en eerlijke manier kan uitvoeren. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Het meest voor de hand liggend is natuurlijk proberen aan de slag te komen bij een bedrijf dat zich bezighoudt met duurzaamheid of eerlijke handel. Daarnaast heeft elk zichzelf respecterend “gewoon” bedrijf tegenwoordig wel een CSR (Corporate Social Responsibility) of Sustainability Manager, dus ook als een bedrijf zich niet in de kern richt op duurzaamheid of eerlijke handel kun je het wel helpen zich die kant op te ontwikkelen. Er zijn verschillende banensite die zich bezighouden met het verzamelen van dergelijke vacatures. Je zou bijvoorbeeld kunnen kijken op de site van Einstein & Jones (Greenjobs Nederland), de Duurzame Vacaturebank, OneWorld, en Pure Ambition.

Mocht je al een topbaan gevonden hebben en heb je nog wat tijd over dan kun je ook door vrijwilligerswerk te doen wat bijdragen aan een betere wereld. Per slot van rekening: geld maakt niet gelukkig. Zeker in deze sectoren is er veel vraag naar mensen die vrijwillig de handen uit de mouwen willen steken voor een hoger doel en is het vinden van vrijwilligerswerk een stuk makkelijker dan het vinden van een betaalde baan. Daarbij staat deze ervaring ook goed op je CV. Google even op ‘duurzaamheid’ en ‘vrijwilligerswerk’ en je zult het nog moeilijk krijgen met kiezen. Om je daarbij te helpen een paar gratis tips van deze vrijwilliger: Grote steden, zoals Utrecht en Amsterdam, hebben een vrijwilligerscentrale waar vacatures voor vrijwilligerswerk te vinden zijn. Maar als je een goed doel of organisatie kent die je aanspreekt kun je die natuurlijk ook altijd persoonlijk benaderen. Zoals bijvoorbeeld Young & Fair, ook wij zijn nog wel op zoek naar helpende handen!

20150902_171927

Met deze bolide ga ik naar m’n werk.

Maar met een baan, betaald of niet, ben je er natuurlijk nog niet. Ook op de werkvloer is er nog van alles wat je kunt doen. Ik erger mij zelf vaak aan openstaande deuren terwijl de verwarming aanstaat, het onnodig (en enkelzijdig) printen van documenten die ook best op de computer gelezen hadden kunnen worden en het weggooien van lunchpakketten. Het zijn simpele dingen en ik merk aan mijzelf en mijn collega’s dat ik er thuis toch beter op let dan op de werkvloer. Dus even op een rijtje: waar kun je tijdens je werk allemaal op letten? Het begint natuurlijk bij het (kantoor)pand. Niet veel van ons zijn in de positie dat we veel invloed hebben op de plek waar we ons werk doen, maar mocht jij wel één van die gelukkigen zijn, denk dan eens aan isolatie van het pand, groene stroom, waterverbruik en de verwarming. Waar je zelf natuurlijk meer zeggenschap over hebt is hoe je naar je werk gaat: met de fiets natuurlijk! Mocht de afstand tussen je huis en werk wat meer kilometers beslaan, neem dan liever de trein dan de auto of ga carpoolen. Wellicht is er zelfs de mogelijkheid om vaker thuis te werken. Zeg nou zelf: niets is toch fijner dan een dagje je mail wegwerken vanaf de bank met een kop thee erbij en je pantoffels aan? Tot slot, zowel thuis als op de werkvloer kun je er natuurlijk op letten dat die liters koffie die je wegdrinkt wel fairtrade koffie zijn en zorg je voor een biologische en/of fairtrade lunch. Kijk ook eens naar het inkoopbeleid in het algemeen: het is toch eeuwig zonde om aan het eind van de week hele pakken te enthousiast ingekocht broodbeleg weg te moeten gooien? Mocht je nou toch iets moeten weggooien: glas bij het glas, papier bij het papier net als GFT en het plastic apart!

De Groene Kantoor Ranglijst in OneWorld

De Groene Kantoor Ranglijst in OneWorld.

OneWorld publiceerde deze maand de Groene Kantoor Ranglijst in hun tijdschrift en onderzocht hoe groen tien organisaties, die iets goeds doen voor de wereld, intern eigenlijk zelf zijn. Wat vooral veel onderzochte bedrijven goed deden en, lijkt mij, een hele leuke manier om bezig zijn met duurzaamheid op de werkvloer, zijn de bedrijfsuitjes! Is het nou aan jou de schone taak om dit jaar het bedrijfsuitje te organiseren, kijk dan eens op de sites van BlossoM events, Duurzaam Uitje, Robin Good Events of voor de Rotterdammers onder ons bij de Groene Loper.

Genoeg ideeën lijkt mij zo! Mijn eerste brieven (nou ja, mails natuurlijk) zijn de deur uit, nu maar wachten op de reacties!