Culture FabricHet Fair Fashion Festival was een groot succes! In De Winkel van Sinkel wemelde het afgelopen zondag van de eerlijke mode en duurzame designers. Het bezoekersaantal was aanzienlijk hoger vergeleken met de editie van afgelopen jaar. Welke factoren hebben bijgedragen aan deze geslaagde dag?

Zondagmiddag verschijnt Nassira Boudhan op het podium in de Winkel van Sinkel. Ze wijst naar haar lange witte rok. “Dit is de onderkant van mijn trouwjurk. Ik wilde hem recyclen en heb er daarom een rok van laten maken”, zegt de host van het Fair Fashion Festival (FFF). De duurzame kop is eraf en het publiek wandelt naar de Fair Fashion Markt. “Dit is al een verschil met de vorige editie”, zegt Sophie Gunnink, organisator van het FFF 2013. “Vorig jaar was er na de opening gelijk een workshop of lezing ingepland. Hierdoor voelden sommige bezoekers zich gehaast. Nu is er rust ingepland en beginnen de lezingen en workshops later.”

Doordat er geen overlappingen in het programma zijn kunnen de bezoekers dit jaar écht alles zien en meemaken op het festival.

Nog een verschil met het festival van 2013 zit ook in het programma. De workshops, modeshows en lezingen overlappen elkaar veel minder dan vorig jaar. Yvonne Leenders, van het FFF-communicatieteam licht deze keuze toe: “We hebben goed gekeken naar de reacties en verbeterpunten van de vorige editie. De overlappingen zorgden er vorig jaar voor dat bezoekers sommige lezingen of workshops misten, omdat ze deelnamen aan de andere activiteiten. Nu kunnen de bezoekers écht alles zien en meemaken op het festival.”

Fair Fashion Markt

Wat draag jij?
Een van de aangeboden lezingen is van Jongeren Milieu Actief en de Underwear Run. In deze lezing wordt er met harde feiten uitgelegd waarom duurzame mode zo belangrijk is. “Wist je bijvoorbeeld dat de productie van een spijkerbroek 8000 liter water kost? En de productie van een T-shirt 2500 liter en die van een onderbroek 700 liter?” vraagt Niels Hazekamp, voorzitter van Jongeren Milieu Actief aan de deelnemers. “Hoeveel water zou je nu dan aan hebben?”

Ook tijdens de workshop Shop ’n Style van oikosXplore komen de gevolgen van fast fashion aan bod, zoals slechte arbeidsomstandigheden en milieuvervuiling. De workshop stimuleert bezoekers daarom om kleding te ruilen. Daarnaast leren bezoekers tijdens de workshop welk figuur ze hebben, welke kleding daar bij past en welke kleur bij hun lichaam matcht.

Workshop, muziek, modeshow

Wie zoekt, die vindt
De bezoekers kunnen hierna hun nieuw verworven kennis toepassen op de Fair Fashion Markt. Hier hebben tweeëntwintig ecologische kledingwinkels hun kraampje uitgestald. “De markt is nu beduidend groter dan vorig jaar, toen was dit echt niet haalbaar”, aldus Gunnink, organisator van FFF 2013.

Bezoekers snuffelen onder andere bij Spijkerbrij, Culture Fabric, Fair Basics en A-Lief, onder de muzikale begeleiding van Stuart Mavis. “Ik vind het heel gaaf om hier te mogen spelen”, zegt de zanger. “Ik ben zelf meer bezig met biologisch eten dan met eerlijke kleding, omdat ik het gevoel heb dat duurzame kleren moeilijk te verkrijgen zijn. Nu zie ik tijdens de modeshows hele toffe kleding die ik zo zou aantrekken. Dus ik ga in de toekomst meer mijn best doen om die kleding te vinden.”

De modellen die over de catwalk lopen zijn van top tot teen gehuld in eerlijke mode, tot aan fair trade schoenen, wanten en kettingen toe.

De modeshows beginnen met een video, waarin onder andere de arbeidsomstandigheden in de textielindustrie aan bod komen. De modellen die daarna de catwalk oplopen zijn van top tot teen gehuld in eerlijke mode, tot aan fair trade schoenen, wanten en kettingen toe. “We hebben extra modeshows ingepland, omdat we op die manier veel fair fashion merken kunnen laten zien die voor bezoekers onbekend zijn”, aldus Leenders van het FFF-communicatieteam. “Mensen willen vaak wel eerlijke mode kopen, maar weten niet waar ze dat kunnen doen of welke merken eronder vallen. Op ons festival wordt dat gelukkig snel duidelijk.”

Bekijk hier het filmpje dat is gemaakt tijdens het Fair Fashion Festival.

Eerlijke kledingmerken