Leuke en eerlijke shopadresjes zijn er in Groningen en Utrecht zat, ontdekten blogger Myrna en ik de afgelopen weken. Maar hoe zit dat met mijn woonplaats Zwolle? Zijn er voor blauwvingers met een interesse in fair fashion wel genoeg modieuze opties? En zal ik me na deze zoektocht dan echt bekeren tot de fair fashion?

Men@WorkTijdens mijn zoektocht in Groningen kwam ik erachter dat er best veel hippe en eerlijke kleding verkrijgbaar is. Toch vind ik mezelf tijdens het shoppen vaak terug in de Diezerstraat, de grootste winkelstraat van Zwolle waar bijna geen enkele winkel fair fashion verkoopt (of dat gewoonweg niet van de daken schreeuwt waardoor klanten zoals ik het niet weten). Gelukkig vind ik na enige research via het internet drie shopadresjes waar ik langs moet: Men@Work, Jack & Jones en Delicious.

Eerlijk of ijdel

Op de Grote Markt stap ik Men@Work binnen, een kledingwinkel die Kuyichi en Nudie verkoopt.
De spijkerbroeken van deze merken gebruiken onbewerkt biologisch katoen. 2Kuyichi richt zich op zowel dames en heren, Nudie specialiseert zich in mannenjeans. De spijkerbroeken zijn mooi en hip, maar gezien de andere winkels die op mijn lijstje staan, kijk ik nog even verder. Daarnaast rammelt mijn maag, dus loop ik naar De Stadsgenoot. Deze biologische brasserie zit aan de Sassenstraat, net buiten het drukke plein in het centrum. Ik klets bij met een vriendin en vertel haar over mijn missie van de dag, terwijl we ons tegoed doen aan lekkere bionade (biologische limonade), uiensoep en deegrolletjes met gehakt. “Ga je dan ook later alleen nog maar biologische en fair trade producten kopen?”, vraagt mijn vriendin. “Dat ligt eraan”, zeg ik, “in supermarkten kies ik voor biologische producten, maar met kleding ligt dat toch net iets anders. Je wilt er wel leuk uitzien, dus als ik vandaag
allemaal mooie eerlijke kleding vind, dan wel!”Jack&Jones en Delicious

Dé aanschaf
Na de lunch stap ik Jack & Jones binnen. Deze winkel in de Diezerstraat heeft zijn eigen eerlijke merk: JJ Eco. De spijkerbroeken en denim shirts van dit merk zijn van biologisch en Fairtrade gecertificeerd katoen gemaakt, zodat het milieu minder beschadigd wordt en boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun producten. “Daarnaast wordt er voor dit merk weinig water en 78 procent minder energie dan voorheen gebruikt”, vertelt een verkoper me. Helaas is de Jack & Jones in Zwolle enkel gericht op mannen, dus ik verlaat de zaak zonder aanschaf.

In Delicious heb ik meer kans op een aankoop, hier wordt mannen- en vrouwenkleding verkocht. In de boetiek vind ik niet alleen Kuyichi en Nudie, maar ook Circle of Trust. Spijkerbroeken van dit merk zijn tevens fair trade geproduceerd. Ik pas echter een Kuyichi en na een paar overwegingen besluit ik om hem te kopen. Mijn allereerste fair fashionpiece is binnen!

Denim stad
Een leuke fair trade top om bij mijn allereerste fair trade spijkerbroek te matchen vind ik echter niet in Zwolle. De stad lijkt vooral gefocust te zijn op denim, wat best jammer is. Gelukkig zijn er verschillende alternatieven: zo verkoopt de Zwolse webwinkel Gaaf Kleding genoeg eerlijke truien, vesten en T-shirts. Vintage fans kunnen hun hart ophalen in tweedehands (kleding)winkels zoals Twice en Imagine. Tot slot kunnen Zwollenaren die zelf een fair trade lunch
willen maken hun boodschappen doen bij de biologische supermarkt GooodyFooods aan de Potgietersingel.GooodyFooods

Weet jij nog meer hippe fair fashion adresjes in Zwolle? Laat het me dan weten met een reactie en help me bij het vinden van dé perfecte eerlijke outfit. En kijk voor meer informatie over fair trade merken en fair fashion events op Fair Fashion Festival.