Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Vrijwilliger van de maand mei: Jochem Broersen

Delen

Vrijwilliger van de maand mei: Jochem Broersen

Stel jezelf even voor: Wat voor werk doe je, wat heb je gestudeerd, wat is je favoriete film, wat is het stoerste dat je ooit gedaan hebt? Dat soort dingen.

Mijn naam is Jochem, ik ben zelfstandig ondernemer. Ik heb een webshop, Printstagram.nl en bied verder mijn diensten aan als functioneel ontwerper van software. Qua studie heb ik een hele rits gedaan, van conservatorium tot commerciële economie, maar helaas niet alles afgemaakt. Eén van de grootste redenen daarvan is dan tevens hetgeen ik het “stoerste” vind wat ik ooit gedaan heb: op 23-jarige leeftijd mijn baan opgezegd en een IT-bedrijf begonnen. Veel lol van gehad, maar ik kwam er keer op keer achter dat het ook teveel tijd kostte om daarnaast te studeren. Mijn favoriete film, moeilijk. Ik vind veel films leuk, voornamelijk sciencefiction. Als ik een favoriet moet aanwijzen kom ik echter toch bij Pirates of the Silicon Valley uit. Een fascinerende film over de early days van twee van de grootste IT-reuzen van deze tijd, Apple en Microsoft.

Wat is jouw functie precies bij Young & Fair en hoe ben je bij de organisatie terecht gekomen? Doe je ook nog ander vrijwilligerswerk?

Begin van dit jaar ging ik met Sophie (voormalig bestuurslid) een drankje drinken om bij te praten. Zij vertelde me dat de toenmalige coördinator PR van Young & Fair wegging. Ze vroeg mij of ik dit wilde overnemen en eigenlijk leek me dat direct een heel leuk iets om te doen. Vorig jaar ben ik als vrijwilliger betrokken geweest bij Fairtrade Gemeente Utrecht en het leek me leuk hier vervolg aan te geven bij Young & Fair. Zodoende mag ik samen met een leuk en enthousiast team Young & Fair op de kaart (blijven) zetten de komende periode.

Waarom zijn duurzaamheid en eerlijke handel zo belangrijk voor je?

De mensheid, en niet in de laatste plaats grote multinationals, maken zoveel kapot in de wereld. Niet alleen worden alle natuurlijke resources kapot gemaakt, ook worden er op grote schaal mensen uitgebuit. We zijn volledig doorgeslagen met het vercommercialiseren van ons bestaan en als consument verwachten we met alles voor een dubbeltje op de eerste rang te zitten. Ik bedoel… T-Shirts voor 2 euro 50 en magnetrons voor 30 euro. Ergens moeten we toch snappen dat, als wij het niet doen, iemand anders de prijs hiervoor betaald. Ik denk dat het onze plicht is te zorgen dat we dit herstellen en we teruggaan naar een duurzame wereld en economie.

Hoe ziet jouw toekomstbeeld van duurzaamheid en eerlijke handel eruit?

Ik denk dat de eerste stap is de lijnen korter te maken. Het is toch belachelijk dat het niet te achterhalen is waar bijvoorbeeld vlees vandaan komt. En dan bedoel ik niet alleen welk land, maar ook welk dier! We moeten terug naar een wereld waar gekocht wordt van producenten (boeren, naaiateliers, etc.) en waarbij consumenten een eerlijke prijs hiervoor betalen. Er moet geen excuus meer zijn om steeds goedkoper te produceren en bedrijven die dit toch doen moeten bestraft worden met een verkoopverbod. Geen medicijnen om dieren groter te maken, geen afpersingen van Zuid-Amerikaanse boeren en geen modificatie van fruit en groenten. We moeten toe naar een wereld waar Fair Trade de standaard is, en al het andere een label krijgt!

Elke maand wordt er een nieuwe Vrijwilliger van de Maand gekozen. Als je alles zou mogen vragen, wat zou je dan willen vragen aan de Vrijwilliger van de Maand mei?

Waarom wil je graag vrijwilligerswerk doen bij Young & Fair en niet bij een andere organisatie?

Uiteraard had Vrijwilliger van de Maand april, Jantine, ook een vraag aan jou: Ben je ooit in het buitenland geweest voor vrijwilligerswerk of zou je dat in de toekomst graag willen doen?

Ja dat heb ik wel gedaan, al was de reden daarvan niet per se duurzaamheid, maar eerder een slaapplek. Ik heb in het Midden-Oosten rondgereisd en ben een korte periode vrijwilliger geweest in een kibboets bij de Gazastrook in Israël. Het lijkt me zeker leuk om een keer voor een goed doel in het buitenland aan de slag te gaan!