Behalve het bestuur dat Young & Fair draaiende houdt, zijn er nog zo’n zeventig andere vrijwilligers die hard werken om vanuit Young & Fair bewustzijn te creëren over duurzame consumptie. Deze vrijwilligers werken aan het opzetten van evenementen, het geven van gastlessen, het voorbereiden van een grote reis en het maken van communicatiemiddelen. Maak hier kennis met de verschillende teams! Wil jij ook vrijwilliger worden en je aansluiten bij één van deze teams? Kijk dan bij de vacatures.

Team Fair Fashion Festival Rotterdam
Team Fair Fashion Festival Rotterdam
Het idee om het Fair Fashion Festival ook naar Rotterdam te halen, ontstond in juni 2016. In het jaar dat volgde, groeide dit idee uit tot een ontzettend gemotiveerd en internationaal team van 15 vrijwilligers die samen keihard aan de eerste editie van Fair Fashion Festival Rotterdam hebben gewerkt. Samen organiseerden we niet alleen een succesvol festival bij BAR en Annabel in juni 2017, maar we rolden ook een heel netwerk van supporters uit over de hele stad, hebben de wereld van fair fashion in Rotterdam in kaart gebracht, zijn samenwerkingen aangegaan met winkels, scholen en hogescholen en hebben meerdere side events georganiseerd. Door te werken met een divers team, met ieder zijn eigen kennis, ervaringen en interesses, hebben we een festival neer kunnen zetten met voor iedereen wat wils!
Team Young & Fair Weg
Team Young & Fair Weg
In 2017 vond de eerste Young & Fair Weg reis plaats. Een groep van 14 diverse jongeren vertrok naar Nepal om daar de effecten van eerlijke en directe handel te onderzoeken. De organisatie van zo’n reis is een hele klus. Het reisteam bestaat uit ongeveer vijf toegewijde en reislustige vrijwilligers die ieder een eigen taak op zich nemen, waarbij zij hun team bij het proces betrekken: van het kiezen van de locatie, het werven van fondsen, het boeken van tickets en hotels, tot aan het dag-tot-dag programma, samen wordt de reis vormgegeven. De communicatie en verbondenheid binnen het team maakt dat er een onvergetelijke reis ontstaat waarbij ook de reizigers verbondenheid ervaren.

Het doel van Young & Fair Weg is de wereld achter eerlijke handel onderzoeken: hoe zit de handelsketen in elkaar? Waar lopen arbeiders of boeren tegenaan? Hoe ziet hun leven eruit? Door terplekke deze vragen te stellen, krijgen de reizigers verrassende antwoorden die hun kijk op eerlijke handel verdiepen of zelfs veranderen. Reizigers houden de thuisblijvers op de hoogte van hun avonturen, ontdekkingen of twijfels door bijvoorbeeld een blog te schrijven, een vlog op te nemen of een gedicht te schrijven. Antwoorden op onze vragen worden gebundeld in de vorm van een film of een verslag, zodat de opgedane kennis en ervaring bewaard blijft.

Het gastdocententeam
Het gastdocententeam
Ons vrijwilligersteam, dat lesgeeft over eerlijke kleding en eerlijk voedsel, bestaat uit ongeveer 20 enthousiaste gastdocenten en twee gastles coördinatoren verspreid over heel Nederland. We hebben verschillende achtergronden, maar één ding delen we allemaal: we willen de wereld een stukje beter maken. Onze docenten zijn super gemotiveerd, want “jonge leerlingen zijn de toekomst en duurzaamheid is voor hen enorm belangrijk”. We vinden het daarom belangrijk dat we door middel van de leerzame en interactieve les contact maken met de leerlingen om hen te enthousiasmeren over hoe het beter kan.

Onze gastdocenten krijgen de nodige trainingen om de gastles te kunnen verzorgen. Zo krijgen de docenten niet alleen inhoudelijke trainingen over het onderwerp, maar worden ze ook getraind in het geven van een gastles. Op die manier proberen wij ons zo goed mogelijk voor te bereiden op elk type les waarbij de gastdocenten groeien qua inhoudelijke kennis én ervaring in het lesgeven. “Ik wil een zaadje planten, zodat de leerlingen beetje bij beetje anders gaan nadenken over kleding.”

Het communicatieteam
Achter de schermen van Young & Fair speelt zich een hoop af. Naast het mooie Y&F bestuur, wat het leidende orgaan is van de stichting, is er ook een prachtig communicatieteam dat wekelijks hard in de weer gaat voor Y&F. Dit communicatieteam bevat teamleden die allemaal zijn of haar krachten in de groep brengen en specifieke taken uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan het schrijven van blogs, het coördineren van alle vergaderingen en werkzaamheden, het ontwikkelen van video’s, het ontwerpen van promotiemateriaal of het verzorgen van content op de website en sociale media kanalen.