Gastlessen

gastlessen

Een gastles over de (on)eerlijke kledingindustrie
De kledingindustrie is na de olie-industrie de meest vervuilende industrie. Iets wat voor velen nog onbekend is. Daarbij zijn de arbeidsomstandigheden erg slecht. Kleding is een product wat we allemaal nodig hebben, we kunnen dan ook samen het verschil maken door duurzamer te consumeren! Tijdens een gastles leren (middelbare)scholieren op een proactieve manier over de (on)eerlijke kledingindustrie. Door de jongeren hiervan bewust te maken hopen we ze te stimuleren en enthousiasmeren om in de toekomst bewustere keuzes te maken.

Duurzaamheid is een begrip wat vaak gebruikt wordt, maar wat betekent dit nou eigenlijk?
Tijdens de gastles wordt op een simpele en toegankelijke manier uitgelegd wat belangrijk is voor een
duurzamere wereld. Er wordt ingegaan op zowel sociale- als milieuaspecten. Tevens gaan de scholieren door middel van een spel de kledingindustrie zelf proberen een stukje eerlijker te maken. Een proactieve, leerzame en vooral leuke les!

Doel: Tijdens de les leren we jongeren na te denken over hoe producten gemaakt worden en
wat ze er als consument aan kunnen veranderen en of bijdragen.

Tijdsduur: 1 à 1,5 uur.

In de gastles leren de scholieren over de sociale en milieuaspecten van kleding
productie. Kleding produceren is erg vervuilend en vaak gelden slechte arbeidsomstandigheden voor de werknemers in deze sector. Dit is iets waar veel mensen zich niet van bewust zijn wanneer ze iets in de winkel kopen. In de les wordt kennis op een leuke en interactieve manier overgebracht. De gastles bestaat onder andere uit een labelcheck, introductie filmpje en een simulatiespel waar scholieren met elkaar gaan onderhandelen om de omstandigheden in de keten te verbeteren. Zo krijgen de scholieren op een leuke manier inzicht in de verschillende belangen in de kledingindustrie. Het spel maakt de leerlingen fanatiek en bovenal bewust!

Een gastles bij jouw school of organisatie
De gastles is geschikt voor verschillende gezelschappen met een minimum aantal van 10 tot een maximum van 30. De les is gericht op scholieren vanaf ongeveer dertien jaar oud. De les is aan te passen naar niveau, waardoor de les mogelijk is voor alle middelbare scholieren, MBO leerlingen en voor verschillende organisaties of gezelschappen. De moeilijkheidsgraad wordt dan ook aangepast op het niveau van het gezelschap. Een vrijblijvende aanvraag is dan ook altijd mogelijk voor verschillende typen organisaties.

De gastles kan worden gegeven op uw locatie; in een klaslokaal of in een andere beschikbare ruimte. Aangezien de gastdocenten gespreid zijn over het land, is het overal mogelijk om een gastles te komen geven. Een gastles duurt minimaal 1 tot maximaal 1,5 uur. De les kan zowel binnen school- als buiten schooltijden worden gegeven, dit is erg flexibel in te plannen!

Benodigdheden voor de les zijn een beamer/scherm waar een presentatie kan worden weergeven en een ruimte vol enthousiastelingen! In principe is er geen voorbereiding voor deze les nodig. Uiteraard wordt enige introductie geapprecieerd en zouden ideeën hiervoor kunnen worden gedeeld, vraag ons voor tips (bijvoorbeeld een interessante documentaire)!

De scholieren lieten ons weten:

‘Ik heb veel geleerd over de productieketen. Ik ga denken over ‘schone’ kleding’

‘Leuk! Je krijgt er veel inzicht van!’

‘Leuker dan een normale les’

Partners
De gastlessen zijn in samenwerking met de volgende partners ontwikkeld.

Schone Kleren Campagne gaat voor een wereld waarin alleen kleding te koop is die onder goede arbeidsomstandigheden is gemaakt. Sinds 1989 brengt de Schone Kleren Campagne (SKC) verschillende organisaties die zich met kleding bezighouden samen, om de arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie te verbeteren.

CNV Jongeren is een jongerenvakbond voor en door jongeren. Als jongere heb je een bijzondere positie. Je hebt een baantje naast school, loopt stage of begint met je eerste baan. Dit brengt specifieke belangen met zich mee. Deze belangen worden vaak over het hoofd gezien of vergeten. CNV Jongeren geeft jongeren een stem en komt op voor hun belangen.

Kosten en aanvragen
Het geld dat Young & Fair met de gastlessen ontvangt, wordt volledig geïnvesteerd in Young & Fair. Dit betekent dat wanneer u een gastles boekt, u bijvoorbeeld bijdraagt aan de organisatie van het Fair Fashion Festival (FFF). Het FFF is een jaarlijks evenement dat inmiddels in Utrecht,
Groningen en Rotterdam wordt georganiseerd. De kosten van een gastles worden na overleg met de aanvrager vastgelegd. Er is dan ook ruimte voor overleg omtrent de kosten. Ter indicatie: de standaard kosten van een afname van één les à 1 uur bedragen €120,00 exclusief reiskosten.

Wilt u meer informatie of een aanvraag doen? Stuur een e-mail naar gastlessen@youngandfair.nl. Het boeken van een gastles is simpel. Mail ons de volgende informatie:

  • Type gezelschap
  • Niveau gezelschap
  • Locatie
  • Datum

Wij nemen spoedig contact met u op!