Een gastles over de (on)eerlijke kledingindustrie

De kledingindustrie is na de olie-industrie de meest vervuilende industrie. Iets wat voor velen nog onbekend is. Daarbij zijn de arbeidsomstandigheden erg slecht. Kleding is een product wat we allemaal nodig hebben, we kunnen dan ook samen het verschil maken door duurzamer te consumeren! Tijdens een gastles leren (middelbare)scholieren op een proactieve manier over de (on)eerlijke kledingindustrie. Door de jongeren hiervan bewust te maken hopen we ze te stimuleren en enthousiasmeren om in de toekomst bewustere keuzes te maken.

Duurzame kledingproductie

Duurzaamheid is een begrip wat vaak gebruikt wordt, maar wat betekent dit nou eigenlijk? Tijdens de gastles wordt op een simpele en toegankelijke manier uitgelegd wat belangrijk is voor een duurzamere wereld. Er wordt ingegaan op zowel sociale- als milieuaspecten. De gastles bestaat onder andere uit een labelcheck, introductiefilmpje en een simulatiespel, waar scholieren met elkaar gaan onderhandelen om de omstandigheden in de keten te verbeteren. Een proactieve, leerzame en vooral leuke les!

Doel: Tijdens de les leren we jongeren na te denken over hoe producten gemaakt worden en wat ze er als consument aan kunnen veranderen en of bijdragen.

gastlessen

De scholieren lieten ons weten:

“Ik heb veel geleerd over de productieketen. Ik ga nadenken over ‘schone’ kleding.”

“Leuk! Je krijgt er veel inzicht van!”

“Leuker dan een normale les.”

Een gastles bij jouw school of organisatie

De gastles is geschikt voor verschillende gezelschappen met een minimum aantal van 10 tot een maximum van 30 personen. De les is gericht op scholieren vanaf ongeveer dertien jaar oud. De les is aan te passen naar niveau, waardoor de les mogelijk is voor middelbare scholieren en mbo-leerlingen, maar ook voor verschillende organisaties of gezelschappen. De moeilijkheidsgraad zal worden aangepast aan het niveau van het gezelschap.

De gastles kan worden gegeven op locatie; in een klaslokaal of in een andere beschikbare ruimte. Aangezien de gastdocenten gespreid zijn over het land, is het overal mogelijk om een gastles te komen geven. De les kan zowel binnen als buiten schooltijden worden gegeven, dit is erg flexibel in te plannen.

Benodigdheden voor de les zijn een beamer/scherm waar een presentatie op kan worden weergeven en een ruimte vol enthousiastelingen! In principe is er geen voorbereiding voor deze les nodig. Uiteraard wordt enige introductie geapprecieerd en zouden ideeën hiervoor kunnen worden gedeeld, vraag ons voor tips (bijvoorbeeld een interessante documentaire).

Kosten en aanvraag

Het geld dat Young & Fair met de gastlessen ontvangt, wordt volledig geïnvesteerd in Young & Fair. Dit betekent dat wanneer u een gastles boekt, u bijvoorbeeld bijdraagt aan de organisatie van het Fair Fashion Festival (FFF). Het FFF is een jaarlijks evenement dat inmiddels in Utrecht, Groningen en Rotterdam wordt georganiseerd. De kosten van een gastles worden na overleg met de aanvrager vastgelegd. Er is dan ook ruimte voor overleg omtrent de kosten. Ter indicatie: de standaard kosten van een afname van één les van 1 à 1,5 uur bedragen €120,00 exclusief reiskosten.

Wilt u meer informatie of een aanvraag doen? Stuur een e-mail naar gastlessen@youngandfair.nl. Het boeken van een gastles is simpel. Mail ons de volgende informatie:

  • Type gezelschap
  • Niveau gezelschap
  • Locatie
  • Datum

Wij nemen spoedig contact met u op!

Partners

De gastlessen zijn in samenwerking met de volgende partners ontwikkeld.

Schone Kleren Campagne gaat voor een wereld waarin alleen kleding te koop is die onder goede arbeidsomstandigheden is gemaakt. Sinds 1989 brengt de Schone Kleren Campagne (SKC) verschillende organisaties die zich met kleding bezighouden samen, om de arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie te verbeteren.

CNV Jongeren is een jongerenvakbond voor en door jongeren. Als jongere heb je een bijzondere positie. Je hebt een baantje naast school, loopt stage of begint met je eerste baan. Dit brengt specifieke belangen met zich mee. Deze belangen worden vaak over het hoofd gezien of vergeten. CNV Jongeren geeft jongeren een stem en komt op voor hun belangen.