Food

Food2021-04-16T12:33:28+01:00

Door de bomen het bos niet meer zien – Tot slot…

januari 9th, 2015|Blog, Food|

Organisch, duurzaam, fair, milieuvriendelijk, biologisch: er zijn tal van aanduidingen, keurmerken en benamingen die aangeven dat een product of dienst 'goed' is, of in ieder geval 'een beetje beter'. Maar wat betekent het nu eigenlijk allemaal? Ik heb het voor je uitgezocht! Elke week een korte blog over één van [...]

Door de bomen het bos niet meer zien – Organisch en duurzaam

januari 2nd, 2015|Blog, Food|

Organisch, duurzaam, fair, milieuvriendelijk, biologisch: er zijn tal van aanduidingen, keurmerken en benamingen die aangeven dat een product of dienst 'goed' is, of in ieder geval 'een beetje beter'. Maar wat betekent het nu eigenlijk allemaal? Ik heb het voor je uitgezocht! Elke week een korte blog over één van [...]

Een lekker biertje bij Vol van Smaak!

december 27th, 2014|Blog, Food|

Buiten is het koud. En als je de ruimte van de loods inloopt dan is het nog kouder. Maar wat een gezelligheid. Overal haardvuurtjes, een ronddraaiend restaurant, glühwein, bier en muziek. Ik ben bij het eet-avontuur: Vol van Smaak in Utrecht. En wat een eet-avontuur is het! Maar ik ben [...]

Wordt 2015 jouw jaar van anti-voedselverspilling?

december 24th, 2014|Blog, Food|

Heb je zin in een uitdaging? En wil je de wereld in 2015 ietsje beter maken, maar weet je nog niet met welk goed voornemen? Dan heeft Bianca van der Pas, een van de initiatiefnemers van Kliek & Co, een mooi doel voor jou: een maand lang geen bruikbaar voedsel [...]

Een filmavond in het teken van de (Dole) banaan

december 15th, 2014|Blog, Fair Weg, Food|

Buiten is het erg koud, maar in restaurant Griftpark in Utrecht is het aangenaam warm. We worden verwelkomd met heerlijk bananenbrood en een bananensmoothie, uiteraard gemaakt van fair trade bananen. Young & Fair organiseerde op 3 december een filmavond. Deze avond stond geheel in het teken van de (Dole) banaan.  [...]

Max Havelaar Lecture 2014: ‘Think different’

november 6th, 2014|Blog, Food|

Het is woensdag 29 oktober. De dag van de zevende editie van de Max Havelaar Lecture aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Het thema van de dag: ‘Generation Y challenges you!’. Het belooft een middag te worden waarin generatie Y de oudere generatie uitdaagt  met nieuwe,  innovatieve  ideeën over duurzaam ondernemerschap. [...]

Een bezoek aan de fairtrade winkel bij Frank@Fair

oktober 13th, 2014|Blog, Food, In Business|

Anderhalve maand geleden is er vanuit Young and Fair een eerlijke picknick georganiseerd. Het was een geslaagde picknick die, onder andere, mogelijk werd gemaakt met de (h)eerlijke producten van eerlijke Franka. Ofwel Frank@fair. Franka zelf was niet aanwezig bij de picknick dus ben ik op pad gegaan om eens een kijkje te [...]

African Clean Energy: de ACE1 is de nieuwe BBQ!

augustus 27th, 2014|Blog, Fair Weg, Food|

Water koken op de ACE1. Het doel? Dat binnenkort 1,5 miljard mensen koken op de ACE1. Ruben Walker, commercieel directeur en medeoprichter van African Clean Energy, legt de lat hoog. Gedurende mijn interview met Ruben in de Impact Hub op het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam wordt mij [...]

Eko Town: van biologisch eten tot koud afdouchen

juni 26th, 2014|Blog, Food, Verslagen|

Verslag door Myrna Derksen - Interview organisator Erik Does door Genna Bostelaar Elk jaar hebben Nederlandse festivalgangers de keuze uit zo’n 700 festivals. Festivals zijn een belangrijke vorm van vrijetijdsbesteding voor jongeren en jong volwassenen gedurende de zomer. Toch hadden we in Nederland nog nooit gehoord van een zogenaamd ‘biologisch [...]

Op zoek naar eerlijk bier in Utrecht

mei 12th, 2014|Blog, Food, Verslagen|

Er valt genoeg te lezen over fair trade producten, maar deze zelf uitproberen is natuurlijk veel leuker. Daarom organiseerde Young & Fair afgelopen vrijdag de Fair Trade Kroegentocht in Utrecht, waarbij de ´Mongozo´ rijkelijk vloeide. “Het is een gezellige, informele en laagdrempelige manier om mensen kennis te laten maken met [...]

Levert meer landbouw minder honger op?

februari 19th, 2014|Blog, Fair Weg, Food|

Op dit moment lopen er zeven miljard mensen op de aarde rond. Geschat wordt dat de wereldbevolking in 2050 groeit tot negen miljard. Hoe moeten we al die monden voeden, als er volgens het World Food Programme nu al 870 miljoen ondervoede mensen zijn? Doctor Hans ter Steege en professor [...]

FairChain koffie: klein percentage verandering met enorme impact

februari 4th, 2014|Blog, Food, In Business|

Koffie produceren volgens het het FairChain principe, dat is hoe Moyee zoveel mogelijk ketens wereldwijd terug in balans wil brengen. Koffiedrinkers in Nederland kunnen daar ook een steentje aan bijdragen, want alle winst van de 1 miljoen kopjes van Moyee gaat naar het realiseren van een lokale koffiebranderij. De eerste machines voor de branderij zijn nu in Ethiopië. [...]

De palmolie-industrie: nog lang niet duurzaam en eerlijk

januari 27th, 2014|Blog, Food|

Palmolie is een belangrijke grondstof voor veel producten, het wordt bijvoorbeeld verwerkt in brood, koekjes, cosmetica en biobrandstof. Wereldwijd stijgt de vraag naar palmolie enorm, maar helaas heeft de palmolie-industrie vaak desastreuze gevolgen voor natuur en lokale samenlevingen. Palmolie is een plantaardige olie die gewonnen wordt uit de vruchten van de [...]

Kerstmis vieren via een ‘schuldvrije’ route

december 16th, 2013|Blog, Finance, Food|

De kortste dag van het jaar is deze week, en dan- altijd weer sneller dan verwacht: Kerstmis. Een lichtpunt in de hel die winter heet, of juist een bevestiging van het duister (commercialiteit, ongewenste familiebezoeken), danwel spirituele inkeer over licht in het donker. Voor sommigen is het een christelijke viering over de geboorte [...]

Een ontmoeting met producenten van fairtrade koffie en bananen

november 23rd, 2013|Blog, Fair Weg, Food|

Ter gelegenheid van haar 25-jarige bestaan heeft de stichting Max Havelaar in samenwerking met Young & Fair een ontmoeting tussen consumenten en producenten georganiseerd. Op 19 november jl. was het zover, een zaal vol geïnteresseerde jongeren ging in gesprek met een koffieproducent uit Honduras en een bananenproducent uit Colombia. Door Ellen [...]

True Pricing: het nieuwe wapen van eerlijke handel

november 21st, 2013|Blog, Finance, Food|

In de Fairtradeweek is de Max Havelaar Lecture inmiddels een vast begrip. Dit jaar werd alweer de zesde editie gehouden, deze keer met kerngasten Peter Blom (CEO Triodos Bank), Professor Rob van Tulder (Erasmus Universiteit) en Adrian de Groot Ruiz (oprichter TruePrice.org). De sprekers, allemaal terug komend in Trouw’s Sustainable [...]

Een (h)eerlijke picknick

september 6th, 2013|Activiteiten, Blog, Food, Verslagen|

Great minds think alike. Dat blijkt maar weer, er waren verschillende picknicks aan de gang op het veld van park Lepelenburg tegen de tijd dat ik daar aan kwam. Licht weifelend stond ik op het gras, bewapend met mijn bordje, bekertje en mes. Het eerste evenement van Young & Fair [...]

Go to Top