Food

Food2021-04-16T12:33:28+01:00

Wegwijs in de keurmerken – Beter Leven

mei 15th, 2022|Blog, Food|

Er is steeds meer maatschappelijk debat over vlees eten en dierenwelzijn. Veel dieren worden niet goed behandeld in de vee-industrie. Daarom heeft de Dierenbescherming het Beter Leven keurmerk geïntroduceerd. Waarschijnlijk heb je het keurmerk in de supermarkt weleens gezien op vlees, kip en eieren. Maar wat zijn eigenlijk de [...]

Wegwijs in de keurmerken – Fairtrade

januari 21st, 2022|Blog, Food|

Je staat in de Albert Heijn, bij de hagelslag. Maar wat nu? Er zijn een hoop verschillende keuzes. In je rechterhand heb je het huismerk, de goedkoopste. In je linkerhand heb je de Fairtrade optie, maar die is veel duurder. Waar het huismerk €3,30 is per kilo, is [...]

Forgotten Foods. What are they, and why they do matter?

juni 19th, 2021|Blog, Food|

Did you know our diets today are largely reliant on the production of around 12 different types of crops? Yes, only 12. It seemed like a staggering low number to me, especially when considering that the world hosts an estimate of at least 200,000 species of edible plants.  [...]

Breaking down the Fair in “Fair Food”?

maart 10th, 2021|Blog, Food|

What does fair food mean to you? Global governing bodies like the UN’s FAO have increasingly called for fairness in their definitions of sustainable diets. However, the definition of what is fair leaves much room for interpretation. Inspired by the festivals mission to promote engagement on the topic [...]

Broodbeleg van leftovers

juli 13th, 2020|Blog, Food|

Veel mensen kopen vaak meer bij de supermarkt dan ze nodig hebben op dat moment. Zo koop je extra groente voor je avondmaaltijd omdat je variatie wil, heb je voor dat ene recept toevallig een eetlepel van iets nodig of koop je dat bakje fruit omdat het in de [...]

Fair trade dalgona koffie

juni 24th, 2020|Blog, Food|

De afgelopen tijd zijn er toch wel een aantal nieuwe food trends opgedoken zoals, pancake cereal, dalgona koffie, enzovoort… Je zult ze vast en zeker wel al eens gezien hebben op de sociale mediaplatformen TikTok en Instagram. Aangezien het alsmaar warmer wordt en we dus meer nood hebben aan verfrissing, [...]

Boodschappen doen bij de Ekoplaza

juni 9th, 2020|Blog, Food|

De meeste supermarkten hebben een steeds groter aanbod aan biologische en duurzame producten. Deze producten zijn vaak duidelijk gelabeld met keurmerken of logo’s. Mocht je nou helemaal om zijn of af en toe zulke boodschappen willen halen, dan kun je ook direct een volledig biologische winkel binnen stappen: Ekoplaza. [...]

Fair trade choco-coco bites

mei 12th, 2020|Blog, Food|

Choco-kokos bites op basis van Fairtrade kokosmelk Het is weer tijd voor een nieuw recept! In de huidige situatie speelt een groot deel van onze dag zich af in huis. Het is vooral afwachten en hopen tot het leven er weer anders uit gaat zien. Om de tijd wat [...]

Fair Food Friday Challenge

april 22nd, 2020|Blog, Food|

For the first recipe of this challenge, I decided to cook one of my favorite plant based recipes, Veggie Stir Fry. To complete the challenge, I anticipated that I would need to improve my green shopping, cooking, and food management skills. To do this, I am following the practice [...]

Koemelk versus plantaardige melk

april 14th, 2020|Blog, Food|

"Magere melk en melkproducten zijn een belangrijk onderdeel van een gezond voedingspatroon en zijn daarom opgenomen in de Schijf van Vijf."  Daarentegen is voor de productie van zuivelproducten veel landgrond nodig en zorgt het voor uitstoot van broeikasgassen. Een makkelijke manier om je dagelijkse routine te verduurzamen is koemelk [...]

Week zonder vlees

maart 8th, 2020|Blog, Food|

Een week zonder vlees. Voor sommigen gewoon, voor anderen nog onbekend terrein. “De Nationale Week Zonder Vlees” is een initiatief van de Green Food Lab en vindt plaats van 9 t/m 15 maart 2020. Het is een initiatief iedereen motiveert een week geen of minder vlees te eten, waardoor we [...]

A sustainable Valentine’s day

februari 13th, 2020|Blog, Fashion, Food|

A cheesy and very commercial day where chocolate gets the shape of a heart and we all feel obligated to buy presents for our loved ones. Valentine’s day is coming up and even though this day’s a bit cliché, it’s also a great reminder to do something with someone [...]

7 makkelijke tips om duurzaam te eten

mei 3rd, 2019|Blog, Food|

Van Young & Fair vrijwilligers Persoonlijk vind ik het een uitdaging om me in te zetten voor een zaak waarvan de gevolgen deels uit het zicht zijn: ik zie geen ijskappen smelten of mensen mijn broeken naaien in bizarre omstandigheden. Ook krijg ik geen bedankje in de supermarkt wanneer [...]

Vegan pulled jackfruit 

april 7th, 2019|Blog, Food|

Een stuk vlees is voor veel mannen een stokpaardje waarvan ze niet willen dat het afgenomen wordt. Ook voor de schrijver van dit artikel is een zomerse barbecue met spareribs, gegrilde worstjes en kipsaté een vooruitzicht om bij te watertanden. Menig lezer en aanhanger van Young & Fair klinkt dit waarschijnlijk als harde ruis in [...]

Recept: Engelse Macadamia Toffee

februari 5th, 2019|Blog, Food|

De macadamia noot is letterlijk een harde noot om te kraken. Met een benodigde druk van meer twintig kilo per vierkante centimeter is de moeilijkst te kraken noot ter wereld. Mede hierom ligt de prijs hoog, al is door het ruime aanbod de noot wel goedkoper geworden. Dit superfood [...]

Maand van de thee

januari 28th, 2019|Blog, Food|

Wisten jullie dat het deze maand “Hot Tea Month” is? Even iets anders dan koffie. In deze koude druilerige maand komt zo’n warme kop stomende thee goed uit. In de ochtend om wakker te worden of thuis lekker op de bank onder een dekentje. Er zijn duizenden varianten dus [...]

Recept: Vijfschaft met mosterdsaus

januari 7th, 2019|Blog, Food|

Vijfschaft met mosterdsaus De kerstdagen zijn voorbij en het nieuwe jaar en Koning Winter hebben zich inmiddels gemeld: tijd voor échte winterkost. Voor dit recept kiezen we niet voor Fairtrade producten, maar nemen we de lokale cuisine met louter seizoensgroenten voor onze rekening. Omdat wij als Young & Fair [...]

Recept: Fairtrade kruidnoten

december 2nd, 2018|Blog, Food|

Ingrediënten 100 gram roomboter of kokosolie  50 ml melk (veganvariant: soja-, amandel- of rijstemelk)  250 gr speltmeel of bloem 125 gram ruwe rietsuiker (fairtrade) 2 tl bakpoeder 1/4 tl zout 1 1/2 el speculaaskruiden  optioneel:  een vleugje kaneelpoeder (fairtrade) Bereidingswijze Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Laat [...]

Fair Food Tip: zoete aardappel-spinaziestampot

november 5th, 2018|Blog, Food|

Het is weer die tijd van het jaar dat het buiten steeds sneller donker wordt, de blaadjes waaien langs het raam en af en toe een regenbui. We maken het binnen gezellig en warm. De winterse truien kunnen de zolder weer af en het huis wordt verlicht met kaarsjes [...]

Hoe leef je duurzaam? Dag van de Duurzaamheid

oktober 15th, 2018|Blog, Finance, Food|

Bewust, ecologisch, duurzaam… allerlei begrippen die we tegenwoordig overal tegenkomen. Goed teken! De woorden streven alle 3 voor een milieuvriendelijkere wereld. Zo staat ‘bewust’ puur voor ‘het ervan bewust zijn/erbij nadenken’. Bewust zijn is dus eigenlijk een eerste stap naar een milieuvriendelijkere toekomst. Als je bewust bent van onze huidige [...]

Fair Food Recept: Chocolade Bananenijs

september 5th, 2018|Blog, Food|

Chocolade bananenijs Omdat ijs altijd een goed idee is, delen we deze maand een heerlijk recept voor chocolade bananenijs! Ingrediënten voor vier personen: - 6 Fair Trade bananen - 4 eetlepels cacao poeder - 100 ml plantaardige melk - 200 ml biologische slagroom - 200 gram pure Fair Trade chocolade - [...]

Go to Top