Wij zijn op zoek naar bestuursleden die een eigen draai willen geven aan de organisatie Young & Fair. De basis staat, maar we zijn op zoek naar vernieuwing. Heb jij zin om deze uitdaging vanaf oktober aan te gaan? Stuur een mailtje naar hrm@youngandfair.nl!

Wat is Young & Fair? 

Young & Fair is een Nederlandse organisatie die eerlijke handel en duurzaamheid onder de aandacht brengt bij jongeren, studenten en young professionals. Afgelopen jaren hebben wij dat gedaan onder drie pijlers – food, fashion en finance – en via verschillende evenementen, festivals, workshops, gastlessen, sociale media en onze website. Een positieve benadering staat bij ons voorop.

Het is tijd voor een frisse wind…

De afgelopen tijd heeft de stichting het niet makkelijk gehad (o.a. door corona). Daarom zijn we op zoek naar vernieuwing en verfrissing. Een nieuwe missie, visie en doelstellingen voor Young & Fair. Heb jij zin om hier mee aan de slag te gaan? Wil je samen met 4 andere bestuursleden en de vrijwilligers een nieuwe toekomst opbouwen voor Y&F? Meld je dan aan! De weg ligt open en er hoeft niets bij het oude te blijven (behalve de link met jongeren en duurzaamheid natuurlijk ;-)).

Wat ga je doen als bestuurslid? 

 • Young & Fair opnieuw uitvinden, met een nieuwe visie, missie en doelen. Dit doe je niet alleen, maar samen met je mede-bestuursleden en andere vrijwilligers.
 • Strategische plannen uitwerken en opstellen.
 • Een betaalde bijbaan maken van de bestuursrollen binnen Y&F. Hiervoor ga je op zoek naar sponsors.
 • De vrijwilligers binnen Young & Fair ondersteunen en begeleiden.
 • Samenwerken met verschillende vrijwilligers en externe organisaties. Een netwerk opbouwen in de duurzaamheidswereld.
 • Veel leren over duurzaamheid en eerlijke handel. En je eigen kennis over deze onderwerpen delen.
 • Een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij!

Het bestuur

Het bestuur bestaat uit vijf bestuursleden. Op dit moment vergadert het bestuur één keer in de wee weken. Ook werken we af en toe samen om met elkaar te kunnen sparren. Maar het is helemaal aan jullie, hoe jullie dit willen gaan inrichten. Als bestuur kunnen jullie hier zelf afspraken over maken.

Het bestuur houdt zich bezig met de toekomst van de organisatie. Die ligt helemaal open. Welke missie heeft Young & Fair? Hoe ziet de organisatiestructuur eruit? Het is aan jullie om hier over na te denken. Daarnaast heeft het bestuur een ondersteunende functie voor de rest van de organisatie. De bestuursleden begeleiden en helpen verschillende teams, zoals het communicatieteam en het HR-team.

Er zijn op dit moment vijf functies binnen het bestuur.

 • Voorzitter
 • Secretaris
 • Penningmeester
 • Communicatie
 • Vrijwilligers en Organisatie (HR)

Hieronder vind je een uitleg per functie. Maar ook hier zijn jullie weer vrij om de functies naar eigen inzicht in te richten.

Voorzitter

Als voorzitter ben je het gezicht van de organisatie. Jij begeleidt en ondersteunt de rest van het bestuur en zit de bestuursvergaderingen voor. Je neemt besluiten en zorgt ervoor dat afspraken worden nagekomen. Daarnaast leg je contacten buiten de stichting en zorg je voor mooie samenwerkingen met andere organisaties.

Secretaris

Als secretaris hou je je bezig met veel verschillende taken. Allereerst ben je als secretaris verantwoordelijk voor de algemene mailbox en hou je contact met externen en vrijwilligers. Verder notuleer je de bestuursvergaderingen, maak je actielijsten en hou je de administratie bij. Ook archiveer je de administratie. Hou jij van lijstjes en structuur? En heb je oog voor details? Dan is dit de bestuursfunctie voor jou.

Penningmeester

Als penningmeester ben je verantwoordelijk voor de financiën van de stichting. Je stelt de begroting op voor de stichting en zorgt dat er hier naar gehandeld wordt. Ook hou je je bezig met het aanvragen van fondsen en de acquisitie van sponsoren. Je ondersteunt de penningmeesters (coördinatoren financiën en acquisitie) van andere producten. Je bent volledig in control op het gebied van financiën en weet precies wat er in- en uitgaat.

Communicatie

Als bestuurslid Communicatie ben je eindverantwoordelijke voor de communicatiekanalen van de stichting (intern en extern). Je stuurt (de coördinator van) het communicatieteam aan, en biedt waar nodig support aan het team. Je bent de link tussen het team en het bestuur. Verder hou je je bezig met de communicatie van Young & Fair op een strategisch niveau en bedenk je ideeën om Young & Fair nog meer op de kaart te zetten!

Vrijwilligers en Organisatie (HR)

Als bestuurslid Vrijwilligers & Organisatie hou jij je bezig met de HR-kant van de organisatie. Je zorgt voor de werving van nieuwe vrijwilligers en voert kennismakingsgesprekken. Daarnaast ben je ervoor verantwoordelijk dat de structuur van Young & Fair zich mee ontwikkelt met de activiteiten. Samen met communicatie verzorg je interne communicatie. Je hebt contact met een groot deel van de vrijwilligers en organiseert borrels en andere interne activiteiten. Je zorgt dat iedereen zich fijn voelt en maakt van Young & Fair echt een toffe organisatie! Het HR-team helpt je met de uitvoering van al je plannen.

Wat breng je mee? 

 • Frisse en vernieuwende ideeën.
 • Motivatie en enthousiasme.
 • Je bent betrokken bij de organisatie en zet je in voor de functie.
 • Interesse in duurzaamheid en eerlijke handel.

Dit bieden we jou…

 • Veel ruimte om dingen je proberen en je eigen ideeën te ontplooien.
 • Samenwerken binnen een leuk en gevarieerd team,
 • Bouwen aan je netwerk.
 • Een geweldige en leerzame aanvulling op je cv.
 • Het idee is om van de bestuursrollen binnen Young & Fair een betaalde bijbaan te maken. Hiermee ga je zelf aan de slag.

Goed om te weten…

We zoeken een heel nieuwe bestuur vanaf oktober 2022. Het idee is dat jullie met elkaar na gaan denken over een nieuwe missie, visie en doelstellingen en deze gaan uitvoeren. Samen zijn jullie een jaar lang actief als bestuur. Daarna neemt een nieuw bestuur het stokje van jullie over. Zo houden we vernieuwing en verfrissing erin.

Op dit moment krijg je niet betaald. Het is wel mogelijk om reiskostenvergoeding te krijgen.

Tijd 

De vrijwilligersfuncties nemen zo’n 6-8 uur per week in beslag (dit is flexibel, de ene week besteed je wat meer tijd aan Young & Fair dan de andere week). Je bent bestuurslid van oktober 2022 tot oktober 2023.

Ga jij de uitdaging aan om Y&F te vernieuwen? 

Word jij enthousiast van deze vacatures en denk je dat jij de persoon bent die wij zoeken? Stuur dan je cv en een korte motivatie naar hrm@youngandfair.nl. We zien je sollicitatie graag voor 30 september verschijnen.

Heb je een vraag? Dan kun je ons mailen of stuur een berichtje op Instagram.