Nu wij van Young & Fair Weg onze reisbestemming, Guatemala, bekend hebben gemaakt, is het tijd om kennis te maken met de typische producten van het land. Wij willen jullie zo een beeld geven van producten die zoal in Guatemala te vinden zijn. Met vandaag als aftrapper: de avocado.

Maak kennis met een product afkomstig uit Guatemala… Ten minste, kennis maken hoeft wellicht niet meer. Tegenwoordig is dit product ook bij ons in Nederland niet meer weg te denken. Ze kwamen op als een enorme hype en zijn tegenwoordig nog steeds immens populair: avocado’s. Het typische groene vruchtje met de ronde pit in het midden heeft hier al veel harten weten te veroveren en ook de media weten te bereiken. Zo staat ze bekend als superfood waar alle health-goeroes bij zweren, belanden mensen in het ziekenhuis als ze haar niet goed weten te ontpitten en blijkt ze ook nog eens goed te zijn om op je huid te smeren. Aan veelzijdigheid ontbreekt het dit product niet. Een populairdere vrucht is er bijna niet.

Oorsprong

De naam avocado stamt af van het Nahuatlwoord ahuacatl. Dit betekent overigens ook teelbal: de oorspronkelijke Azteekse bevolking van Mexico zag een gelijkenis met de vrucht. Er zijn tegenwoordig vele variaties van de vrucht op de markt. Deze zijn echter allemaal terug te herleiden tot drie hoofdsoorten, namelijk: de Guatamalteekse, de Mexicaanse of de West-Indische soort. Door het kruisen van deze soorten zijn er talloze soorten ontstaan, veel meer dan dat wij hier in het westen waarschijnlijk ooit zullen eten.

De oorsprong van deze populaire vrucht ligt in Mexico en Guatemala. De Guatamalteekse avocado heeft over het algemeen een wat meer romige textuur en een wat gelere kleur van binnen. De liefde voor deze vrucht was bij de oorspronkelijke Guatamalteekse bevolking al groot. De vrucht bevat veel goede vetten en is daarom rijk aan voedingstoffen. Een bekend recept dat nu nog steeds in trek is en vroeger al veel werd gegeten is guacamole. Een simpel maar heerlijk mengseltje van kruiden waar avocado het hoofdingrediënt van is. Bewoners van het gebied Antigua Guatemala worden tegenwoordig ook nog wel Panza Verdes genoemd, wat groene buiken betekent. Dit refereert naar het uiterlijk van de avocado’s. Het verhaal gaat dat de avocado’s de bewoners zouden voorzien van de benodigde voedingstoffen, ook in tijden dat de oogst tegenzat.

Productie

De avocadoboom groeit het best op plekken waar het warm is en de grond goed waterdoorlatend. Om avocado’s te laten groeien is er zeer veel water nodig. De bomen nemen moeilijk water op, waardoor er constant watertoevoer nodig is. Voor het produceren van één avocado is er omgerekend soms wel één liter water nodig. Door de waterintensiviteit en het feit dat ze van ver getransporteerd moeten worden, is de vrucht helaas wel een minder duurzame optie om te kiezen hier in het westen.

De avocadoboeren in Guatamala hebben door de enorme populariteit echter wel meer werk gekregen. Over het algemeen krijgen de boeren een redelijk loon voor het produceren van de avocado’s, maar in sommige gevallen is er helaas nog sprake van uitbuiting van de boeren. De avocado is zo immens populair en daardoor van waarde dat er, met name in Mexico, gesproken wordt over het groene goud – oro verde. Dit heeft niet alleen maar goede gevolgen: zo worden avocado gewassen vaak geplunderd. Boeren worden bedreigd door bijvoorbeeld drugshandelaren die geld aan de avocado’s willen verdienen. De boeren kunnen hun oogst daardoor niet verkopen en komen in de problemen.

Je eigen avocadoplant in huis

Om wellicht iets duurzamer te werk te gaan, is het mogelijk om je eigen avocadoplant te kweken uit de avocadopit. Dit is zowel leuk als simpel. De eerste stap is om een avocado te ontpitten en daarna de pit goed te wassen en af te drogen. Vervolgens moet je de pit met de onderkant in het water zetten. Dit kun je doen door hem in een glas water op de rand te zetten. Je kunt bijvoorbeeld stokjes gebruiken zodat de pit blijft liggen. Als de pit wortels heeft gekweekt, kun je hem in een potgrond planten. Avocadoplanten staan er niet om bekend dat ze erg snel groeien, maar je hebt wel een leuk projectje om het groeiproces in de gaten te houden.

Dit was dan de eerste kennismaking met een interessant product die haar oorsprong heeft in Guatemala. Helaas is dit vruchtje dus tegenwoordig niet de duurzaamste optie om te kiezen, maar hier kan wellicht in de toekomst verandering in komen. De eerste stap begint bij de bewustwording en het kennen van de situatie. Wij hopen op onze reis met eigen ogen de situatie van de avocadoboeren te kunnen zien en meer bewustzijn te creëren voor het duurzaam produceren en consumeren van dit groene goud.

Door: Sanna Domingos
Young & Fairweg