Hoewel reizen op dit moment nog voelt als een verre toekomstdroom, is het team Young & Fair Weg al ruime tijd bezig met het organiseren van de volgende reis waarin duurzaamheid weer centraal staat. Bij Young & Fair zijn we ons natuurlijk bewust van het feit dat reizen voor plezier in de huidige crisis ongepast is. Hierom zullen we alles pas definitief maken zodra we met zekerheid kunnen gaan zonder daarbij onszelf en de lokale bevolking in gevaar te brengen. Toch konden we het niet laten om alvast wat voorpret te delen, want er ligt een hele interessante en leuke reis in het verschiet!

Waar gaat de reis naartoe?

De volgende Young & Fair Weg reis gaat  naar Guatemala! Guatemala is een prachtig land in Midden-Amerika met een rijkdom aan cultuur en natuur. Tijdens onze trip zullen we naar verschillende plekken reizen om projecten en bedrijven te bezoeken die van duurzaamheid een prioriteit hebben gemaakt. De komende tijd gaan we veel meer informatie delen over onze plannen voor deze reis, maar eerst willen we graag het land Guatemala aan je voorstellen!

Het Meer van Atitlán

Het land van de eeuwige lente

Guatemala grenst aan Mexico, Belize, Honduras en El Salvador, en heeft kusten aan de Grote Oceaan en aan de Caribische Zee. Het land telt, ondanks dat het ongeveer drie keer zo groot is als Nederland, 17,5 miljoen inwoners. De hoofdstad is Guatemala-Stad en de officiële taal is Spaans, maar er zijn nog tientallen inheemse talen en Mayatalen. De Guatemalteekse quetzal is de munteenheid in Guatemala, en 1 Guatemalteekse quetzal is ongeveer 0,11 euro. De munteenheid is vernoemd naar de nationale vogel van Guatemala, de quetzal.

 

Geschiedenis

Van de derde tot de negende eeuw was er een grote Mayabeschaving te vinden in Guatemala, maar vanaf de negende eeuw vertrokken de Maya’s in grote getalen naar Mexico. Met de komst van de Spanjaarden in de zestiende eeuw werd het leven van de achter gebleven Maya’s bedreigd, waardoor aan het einde van de zeventiende eeuw de laatste Mayastaat verloren ging.

In 1821 verklaarde Guatemala, samen met andere staten in Centraal-Amerika, zich onafhankelijk van Spanje en in 1840 werd het een onafhankelijke republiek. De onafhankelijkheid betekende echter niet het einde van de onderdrukking en ellende van de Guatemalteken, want er volgden vele staatsgrepen, dictatoriale regimes en burgeroorlogen. Pas sinds 1996 is de politieke situatie in Guatemala redelijk stabiel.

 

Bevolking

De bevolking van Guatemala is een mix van Indígenas (inheemse bevolking die afstamt van de Maya’s), Latino’s (mensen die afstammen van de Maya’s maar een westerse levensstijl hebben), witte bevolking en Garífunas. Guatemala is het enige land in Centraal-Amerika waar meer dan de helft van de bevolking inheems is, en er zijn nog 21 verschillende Maya gemeenschappen met hun eigen talen. 1% van de bevolking behoort tot de Garífunas. Zij wonen in de stad Lívingston en hebben de Afrikaanse etniciteit.

 

Natuur en klimaat

Guatemala is bezaaid met vulkanen, waarvan er drie nog actief zijn. De vulkanen liggen vooral in het zuiden van het land, terwijl meer richting het noorden het landschap wordt bepaald door tropische regenwouden. Verder zijn meren een belangrijk onderdeel van Guatemala, waarlangs vele authentieke dorpjes zijn gebouwd. Het meer Petén Itzá en het Izabalmeer zijn de grootste meren van Guatemala en het Atitlánmeer is het diepste. Het Atitlánmeer is ook het bekendste meer en wordt genoemd als een van de mooiste en meest mythische meren van de wereld.

Guatemala wordt het land van de eeuwige lente genoemd, en dit is vooral te merken rond en in de grote steden waar het altijd aangenaam warm is. Zodra je echter de hoogte in gaat, kan het snel afkoelen. Verder kent het land een droog- (van november tot en met mei) en een regenseizoen.

Antigua

Guatemala en duurzaamheid

Voor de lokale bevolking is duurzaamheid nog geen vanzelfsprekendheid, met name door een gebrek aan educatie. Gelukkig zijn er ook een heleboel initiatieven om Guatemala wel duurzamer te maken. Zo is Guatemala rijk aan natuurlijke grondstoffen en wordt het land gezien als een van de groene longen van de planeet. Het land is een van de wereldleiders op het gebied van elektriciteit, dat voornamelijk wordt opgewekt uit waterkrachtcentrales. Toch worden er ook nog veel broeikasgassen uitgestoten, maar er is een plan in werking gesteld door de overheid om deze uitstoot met 29% te verminderen voor 2032. Ook heeft de oud-president Vinicio Cerezo Arévalo het Maya Biosphere Reserve opgericht en heeft hij bijgedragen aan de wetgeving voor het beschermen van het natuurlijke erfgoed van Guatemala. Verder zijn er natuurlijk een aantal projecten en bedrijven die het nut van duurzaamheid wel inzien en hier ook de lokale bevolking bij betrekken. Hopelijk kunnen we deze projecten en bedrijven snel zelf gaan bezoeken om met eigen ogen te zien hoe zij bijdragen aan een betere wereld.

Guatemala heeft dus nog een lange weg te gaan maar ze zijn langzaam maar zeker onderweg naar een duurzamere toekomst! Met de volgende Young & Fair Weg reis gaan wij zelf ervaren hoe ver ze al zijn en wat duurzaamheid nou echt voor een effect heeft op de natuur én op de lokale bevolking van Guatemala.

Leuk om op de hoogte te blijven? Lees ons maandelijkse blog over  Guatemala. 

Geschreven door: Manon Weiss, Communicatie Coördinator Young & Fair Weg