Wat is een circulaire economie? Hoe kan ik er aan meewerken? Hoe verloopt het proces van een circulaire economie? Allerlei vragen die misschien bij je opkomen wanneer je de term circulaire economie hoort.

De circulaire economie is in vergelijking met de lineaire economie een proces waarin producten worden gemaakt, gebruikt, hergebruikt, her gemaakt en gerycled, dit systeem is erg duurzaam en milieuvriendelijk. Hoe kan je nou meehelpen om dit duurzame economie systeem toe te passen in je leven en zo min mogelijk afval te produceren bij jou thuis? Creëer een nowaste leefstijl die bij jou past!

Er zijn een aantal categorieën waarin je duurzaamheid kan toepassen op je persoonlijke leven. Hieronder lees je wat tips die kunnen helpen met de start hiervan.

  1. Shampoo

Wat nou als je je shampoo niet meer uit plastic flessen hoeft te halen maar 100% afbreekbaar materiaal kunt kopen? Hierdoor produceer je geen afval en je houdt je haar gezond! Ik heb het hierbij over de shampoobar. Een shampoobar is een soort zeepgevormde shampoo die zelfs nog gezonder voor je haar is als normale shampoo. Je kan de shampoobar bij meerdere winkels kopen, 3 favorieten van mij zijn de shampoobars van: Dille & Kamille, Shampoobars & Lush.

  1. Herbruikbare waterflessen

Dit is iets wat de afgelopen paar jaar veel meer tegenkomt, en dat is maar goed ook. Je hebt natuurlijk de herbruikbare koffiemokken, maar de flessen kan je vullen met elk soort drankje en natuurlijk gewoon om dagelijks water mee te nemen. Iemand die normaal gesproken 2 keer per week een plastic flesje koopt, bespaart hiermee al gauw 200 euro per jaar. Natuurlijk bespaar je ook enorm veel plastic afval, wat dan weer beter is voor het milieu! Mijn top 3 van deze herbruikbare flessen zijn: Chilly’s, Flaske & GreenDutch.

  1. Herbruikbare opbergproducten

Iets wat we maar al te vaak zien zijn plastic boterhamzakjes, aluminium of plasticfolie. Dit zorgt voor erg veel afval, en is iets wat we makkelijk in ons dagelijks leven kunnen verbeteren. Je kunt dit doen door bijvoorbeeld bakjes, potten, doosjes of andere milieuvriendelijke opties te gebruiken als vervanging! Deze producten kun je gewoon wassen en makkelijk opnieuw blijven gebruiken zonder dat het een grote impact heeft op je dagelijks leven. Een paar van mijn favoriete merken hiervoor zijn: Bees wrap, stasher bag & keep leaf.

  1. Duurzame kleding

Als je een duurzame leefstijl oppakt, dan is nieuwe kleding aanschaffen een van de dingen waarbij je het iets anders moet gaan aanpakken. Wat je kunt doen is jezelf afvragen, heb ik dit nu echt nodig? Ga ik het wel vaak genoeg dragen? En waar komt de kleding vandaan?  Het is dan ook handig om een paar tweedehands winkels te bezoeken in jou buurt, en daar vanaf nu vaker heen gaan om nieuwe kleding te kopen. In Nederland zitten veel tweedehands winkels en vintage shops, een paar van mijn favoriete zijn: Episode, Stax & de Kilo shop.

Veel succes en ik hoop dat jullie iets hebben aan deze tips! 🙂

Geschreven door: Julia Vives

  • circulaire-economie