De afgelopen tijd zijn er toch wel een aantal nieuwe food trends opgedoken zoals, pancake cereal, dalgona koffie, enzovoort… Je zult ze vast en zeker wel al eens gezien hebben op de sociale mediaplatformen TikTok en Instagram. Aangezien het alsmaar warmer wordt en we dus meer nood hebben aan verfrissing, besloot ik om de dalgona koffie eens een kans te geven. Het is enorm makkelijk te maken en ideaal voor alle koffieliefhebbers die zin hebben om eens iets nieuws te proberen. En aangezien velen onder ons van thuis uit werken, kunnen we wel eens een concentratie-boost (a.k.a caffeine) gebruiken, niet?

Fair trade oploskoffie

Veel instant koffies uit de supermarkt zijn helaas niet Fairtrade, dus ging ik in mijn lokale Fairtrade winkel op zoek naar een oploskoffie die wél Fairtrade & biologisch was. Ik vond er de oploskoffie van Oxfam. Het is een koffie die afkomstig is uit Tanzania. Oxfam werkte hiervoor samen met het bedrijf genaamd KCU. KCU of Kagera Co-operative Union bevindt zich in Bukoba in Tanzania en verenigt er meer dan 100.000 families van koffieproducenten. Het is een koepel van koffiecoöperaties in de streek rond het Victoriameer, die sterk inzet op de bio-certificering van haar lidcoöperaties. Fair trade geeft deze gemeenschappen de mogelijkheid om te investeren in projecten zoals, veldhospitalen, scholen en betere wegen.

KCU verdeelt ook kookkacheltjes onder boeren die minder hout verbruiken. Op deze manier worden er minder bomen gekapt in de regio van Bukoba, dit helpt weer om in Tanzania de gevolgen van klimaatverandering in te perken.

Fair Trade Kokossuiker 

Als zoetstof gebruikte ik de kokosbloesemsuiker van Oxfam (Tierra Madre). Deze suiker is een specifieke soort palmsuiker, het bevat meer mineralen dan kristalsuiker en is daarom gezonder. Er zit meer ijzer, calcium, chroom en kalium in. Het is een 100 % natuurlijke suiker met een zachte karamelsmaak.

De suiker is afkomstig uit Indonesië en wordt gecultiveerd en geproduceerd door boerenfamilies van de coöperatie Karya Mannungal Sejahtera in het district Purworejo, in het centrum van het eiland Java. De coöperatie stimuleert de variatie van gewassen op het erf van de boeren, zodat het inkomen van gezinnen niet alleen afhankelijk is van kokosbloesemsuiker.

De meeste recepten voor dalgona koffie zijn gemaakt met gewone kristalsuiker, dus koos ik ervoor om een recept te maken met kokossuiker. Hierdoor is het vrij van geraffineerde suikers en dus beter voor je gezondheid! Ik besloot alleen gebruik te maken van plantaardige producten omdat deze een minder grote impact hebben op het klimaat in vergelijking met dierlijke producten.

Ingrediënten:

  • 2 eetlepels instant koffie (oploskoffie)
  • 1 eetlepel kokossuiker
  • 2 eetlepels warm water
  • havermelk (of een andere plantaardige melk)
  • handvol ijsblokjes

Bereiding:

  1. Doe de oploskoffie, kokossuiker en het water in een kom.
  2. Gebruik een mixer om de koffie op te schuimen. Je zult zien dat je na ongeveer 3 minuten een romig mengsel bekomt.
  3. Voeg een paar ijsblokken toe aan je glas en giet de melk eroverheen.
  4. Schep het romige koffiemengsel bovenop de melk.
  5. Geniet ervan!

Geschreven door: Jade Godderis