De meeste supermarkten hebben een steeds groter aanbod aan biologische en duurzame producten. Deze producten zijn vaak duidelijk gelabeld met keurmerken of logo’s. Mocht je nou helemaal om zijn of af en toe zulke boodschappen willen halen, dan kun je ook direct een volledig biologische winkel binnen stappen: Ekoplaza. Het doel van Ekoplaza is om de wereld gezonder en duurzamer te maken. Ze streven ernaar dat ecologische systemen probleemloos kunnen blijven voortbestaan, waarbij onuitputtelijke bronnen en een klimaatneutraal systeem centraal staan. Mocht dit nou ingewikkeld klinken, een paar thema’s waar ze zich bijvoorbeeld op richten zijn: Plasticvrij, Fair Trade en Plantaardig.

Plasticvrij

Begin 2018 opende de allereerste plasticvrije pop-up store zijn deuren in Amsterdam. Plastic verpakkingen zorgen natuurlijk voor het portioneren en vers houden van producten, maar daarna verdwijnen deze bij het afval. In Nederland wordt vervolgens minder dan 50% van dit verpakkingsmateriaal gerecycled, een groot deel is namelijk niet zuiver genoeg en ook is het scheiden van de vele soorten plastic erg lastig. Daarom streeft Ekoplaza naar een steeds groter aanbod van PLASTICFREE verpakkingen, hiervoor gebruiken ze composteerbare biomaterialen. Verder is glas een goed alternatief, het behoud kwaliteit en is oneindig recyclebaar. Tot slot worden de meeste verse producten verpakkingsvrij aangeboden in de winkel.

Fair Trade

Naast biologische producten is een eerlijke samenwerking met boeren, arbeiders en afnemers van belang. Daarom zijn er bij Ekoplaza ook veel Fairtrade producten te vinden. Er wordt nauw samengewerkt met leveranciers en met het Max Havelaar keurmerk, waardoor eerlijke handel gegarandeerd wordt. Verder zorgt dit ervoor dat de boeren zichzelf kunnen ontwikkelen en kunnen investeren in duurzaamheid. Zo werkt Ekoplaza o.a. met Fairtrade koffiebonen, hiervoor ontvangen de boeren een Fairtrade premie waardoor ze zich kunnen richten op milieuprojecten en teeltverbetering.

Plantaardig

Volgens een rapport van de RIVM uit 2016 bleek al dat plantaardige producten in het algemeen een lagere milieubelasting tot gevolg hebben wanneer dit wordt vergeleken met dierlijke producten. Daarnaast bevatten plantaardige producten genoeg essentiële voedingsstoffen die samen kunnen zorgen voor een gebalanceerd en gezond voedingspatroon. Voor eiwitinname zijn peulvruchten van belang, maar ook groenten en noten bevatten meer eiwitten dan de meeste mensen zich waarschijnlijk realiseren. Verder is er tegenwoordig een groot assortiment aan “vleesvervangers”, van burgers tot broodbeleg. Ook (voormalige) kaasliefhebbers zijn bij Ekoplaza aan het goede adres, ze verkopen namelijk 23 verschillende soorten kaasalternatieven! Het enige wat eigenlijk ontbreekt aan een gevarieerd plantaardig voedingspatroon is vitamine B12, maar hier zijn gelukkig goede supplementen voor te krijgen.

Recept

Ter inspiratie sluit ik de blog weer af met een recept! Deze keer gaan we aan de slag met een recept uit het magazine van Ekoplaza, Lekker (W)eten. Ik koos voor de Courgette-Spinazie Rösti en serveerde er een mix van tempeh, champignons en haricots verts bij. Voor dit recept heb ik de boodschappen uiteraard bij Ekoplaza gedaan. Ik kookte het voor 3 personen, maar het recept is makkelijk aan te passen.

Ingrediënten

 • 150 g tempeh
 • 150 g kastanje champignons
 • 150 g haricots verts
 • 2 el tamari (of sojasaus)
 • 1 el olijfolie
 • 1 el balsamicoazijn
 • 1 tl gedroogde tijm
 • 1 knoflookteen
 • 1 courgette
 • 100 g spinazie
 • Handjevol munt
 • 3 bosuitjes
 • 90 g (glutenvrije) bloem
 • 50 g gebroken lijnzaad
 • 1 ½ tl bakpoeder
 • Peper en zout
 • 60 g kokosolie
 • Handjevol kiemen

Bereiding

 1. Snij de tempeh en kastanje champignons in kleine stukjes en marineer in een mengsel van tamari/sojasaus, olijfolie, balsamicoazijn, gedroogde tijm en één geperste knolookteen voor minimaal 10 min.
 2. Rasp de courgette en druk er zoveel mogelijk vocht uit, gebruik hiervoor een zeef en eventueel een theedoek.
 3. Snij de spinazie en munt fijn en de bosuitjes in ringetjes. Houd een deel van de bosui apart voor garnering en meng de rest met de courgetterasp, spinazie, munt, bloem, gebroken lijnzaad en bakpoeder in een grote kom. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
 4. Smelt de kokosolie en meng dit met de rest van de ingrediënten tot een beslag.
 5. Halveer de haricots verts en wok dit met de gemarineerde tempeh en kastanjechampignons.
 6. Verhit in een koekenpan een beetje olie en vorm de rösti door 2 el van het beslag plat te drukken met een spatel. Bak aan beide kanten tot goudbruin.
 7. Serveer het geheel met kiemen en de achtergehouden bosui.
 8. Eetsmakelijk!

Geschreven door: Tamar