Je kent het wel, het typische dagje uit naar het mooie Amsterdam. Uitgerust met een extra grote tas slenter je de Kalverstraat af om winkel in en uit te gaan, op zoek naar leuke kleding om je kast verder mee te vullen. Na een lange dag en met pijnlijke voeten keer je terug naar huis en bekijk je de vondsten in je 6 plastic tassen: hier en daar een nuttig kledingstuk, maar waarschijnlijk ook flink wat impulsaankopen. Achter in ons hoofd weten allemaal dat je de grote ketenwinkels (zoals de H&M/Zara) beter kunt overslaan als je het milieu een handje wil helpen. Deze winkels produceren miljoenen kledingstukken per jaar in de laatste vluchtige trends. De kledingstukken zijn vaak van slechte kwaliteit zodat ze snel weer de prullenbak ingaan of naar de kringloop kunnen zodra de trend is overgewaaid.

Nu sta je waarschijnlijk te popelen om weer een dagje door Amsterdam te slenteren, nu de maatregelen rondom het coronavirus weer versoepelen. Als dat het geval is kun je veel beter kiezen voor een tour langs de vele tweedehands- of vintage winkels die Amsterdam te bieden heeft. Vintage kleding is niet alleen goed voor het milieu, maar het zoeken naar unieke items is ook een super leuke uitdaging!

Om je een beetje wegwijs te maken heb ik een leuke route door Amsterdam gemaakt langs alle te gekke tweedehandswinkels. Zo zie je gelijk nog iets meer van deze mooie stad dan alleen de grote shoppingstraat (de Kalverstraat).

Waterlooplein: 

Kiloshop, Jodenbreestraat 158

We beginnen onze vintage-route bij de Kiloshop. De naam zegt het al, bij de Kiloshop koop je per kilo kleren. Je legt de items op een weegschaal, drukt het kleurtje van het label in die aan het kledingstuk hangt en dan verschijnt de prijs. De Kiloshop is een grote winkel met veel aanbod en een goed geordende collectie zodat je gemakkelijk mooie pareltjes tegenkomt. https://www.instagram.com/kilostore_amsterdam/

Episode, Waterlooplein 1 

De Episode mogen we natuurlijk niet vergeten, aangezien je in deze leuke tweedehandswinkel bijna altijd wel iets leuks kunt vinden! Episode is een hippe winkel met een verzameling van mooie items, waar zelfs tweedehands kledingstukken worden omgetoverd in de hedendaagse trends. https://episode.eu/

De Pijp: 

ReLove exchange, Ferdinand Bolstraat 110 

Bij de ReLove Exchange kun je niet alleen leuke kleding scoren maar ook jouw eigen kleding verkopen. Als de winkel jouw item wilt verkopen krijg je gelijk 25 procent van het bedrag óf 45 procent store credit. Je krijgt dus niet te wachten totdat je kleren zijn verkocht.

Alle items liggen niet langer dan 60 dagen in de winkel en na 30 dagen worden ze aangeboden met 50 procent korting. Op deze manier kun je altijd de nieuwe trends vinden bij de ReLove Exchange! https://www.relovexchange.com/

Pennylane, Eerste van der Helstraat 11C

Deze tweedehandswinkel is iets duurder dan bijvoorbeeld de Kiloshop, maar ook hier kun je hele goede deals scoren. Pennylane is niet al te groot en heeft bijzondere en high-end fashion items. https://www.instagram.com/pennylaneamsterdam/

De Kinkerbuurt: 

De Kloffie Markt, Bellamyplein 51 

De Kloffie Markt is een kledingmarkt waar je de mooiste designer en vintage items kunt scoren van particuliere verkopers. Je kunt er dus ook zelf gaan staan met een kraampje met jouw kleding. De markt heeft als doel het niveau van afval dat wordt gegenereerd door de kledingproductie te verminderen en de levenscyclus van waardevolle kledingstukken te verbeteren. De markt is er helaas niet elke dag, dus kijk van tevoren even op welke datum de markt valt. https://dehallen-amsterdam.nl/

EFFECT(S), Ten Katestraat 6 

Deze tweedehandswinkel een mooie en nette winkel is te vergelijken met de ReLove Exchange, omdat je ook hier je eigen kleding kunt verkopen. Als je item verkocht is krijg je 50 procent (excl. btw) van de totale prijs. Dus neem de kleren mee die je wilt afstaan (ook als het maar een item is) en blijf nog even hangen om door alle kledingrekken te neuzen. https://www.effect-s.com/

We Are Vintage, Kinkerstraat 193 

Als je urenlang wil rondsnuffelen dan is We Are Vintage de juiste winkel voor jou. Het is een grote winkel met heel veel aanbod zowel voor vrouwen als voor mannen. Naast kleding hebben ze ook een te gek aanbod accessoires. Er is genoeg te zien! https://www.instagram.com/wearevintagenl/

De Haarlemmerstraat/Haarlemmerdijk

Deze twee schattige kleine boutiques zou je misschien snel over het hoofd zien op de drukke Haarlemmerstraat, maar nu niet meer! Voor unieke stukken uit de jaren 50 maar ook gewoon voor die “nieuwe” witte mom-jeans waar iedereen in loopt kun je hier zeker terecht!

Rumors Vintage & Design, Haarlemmerstraat, 99 https://www.instagram.com/rumorsvintage/

Marbles Vintage, Haarlemmerdijk 64 https://www.instagram.com/marblesvintage/

Als je deze leuke plekken bekijkt, zul je waarschijnlijk al snel genoeg merken dat een fiets wel van pas komt bij deze vintage route. Gelukkig is er altijd nog de tram, de Noord-Zuid Metrolijn en de ov-fietsverhuur. Per wijk kun je zo alle winkeltjes afstruinen en dan weer op de tram, metro of de fiets springen naar de volgende locatie. Zoals je ziet heeft Amsterdam genoeg tweede tweedehandswinkels om de fast fashion ketens van de Kalverstraat achterwege te laten.

SO.. Let’s go pop some tags at the thrift shop!

P.S. Gebruik je gezonde verstand en wees voorzichtig. Volg de instructies van de winkels en houd 1,5 meter afstand. De openingstijden van de winkels kunnen afwijken. Check daarom van tevoren de openingstijden op de website of Instagram van de tweedehandswinkels.

Geschreven door: Yoni Moldovan