Choco-kokos bites op basis van Fairtrade kokosmelk

Het is weer tijd voor een nieuw recept! In de huidige situatie speelt een groot deel van onze dag zich af in huis. Het is vooral afwachten en hopen tot het leven er weer anders uit gaat zien. Om de tijd wat draaglijker te maken, duiken veel mensen de keuken in om wat lekkers te maken. Het baksel dat op nummer één staat van de quarantainetijd schijnt bananenbrood te zijn, deze gezonde en betaalbare snack wordt massaal gedeeld op Instagram (1). Ik moet toegeven dat ik hier ook schuldig aan ben, maar bananenbrood is dan ook één van mijn favorieten. Ik bak of maak nu wekelijks tussendoortjes om hier vervolgens mijn familie (en mezelf) mee te verwennen. Deze keer ging ik aan de slag met een klassieke combinatie: chocolade en kokos. Hieruit volgden plantaardige bites die vol enthousiasme werden ontvangen.

Voor dat we daarmee aan de slag gaan, wil ik eerst mijn uitgangsproduct uitlichten. Ik koos namelijk voor de kokosmelk van Fairtrade Original. Dit merk streeft naar het bereikbaar maken van eerlijk eten en drinken voor iedereen door het ontwikkelen van lokale handelsketens (2). Naast dit merk zijn ook andere producten in de supermarkt gelabeld met het Fairtrade keurmerk, dit houdt in dat de leverancier o.a. een Fairtrade minimumprijs betaalt waarmee duurzame productie mogelijk wordt gemaakt (3). Zo bevatten de meeste chocoladerepen Fairtrade cacao of ze zijn gelabeld met het UTZ Certified logo, een ander keurmerk voor een eerlijke handel en hoge duurzaamheid (4). Nu zijn duurzame producten natuurlijk vaak prijziger dan de producten zonder dit label, maar af en toe voor deze producten kiezen maakt al verschil. Daarnaast heb ik er ook voor gekozen om alleen gebruik te maken van plantaardige producten, deze hebben over het algemeen een lagere impact op het milieu wanneer het verschil in broeikasgassen wordt vergeleken met dierlijke producten. Ook zijn de bites vrij van geraffineerde suikers en bevatten ze vooral onbewerkte producten, wat het zeker een verantwoord tussendoortje maakt. Ik hoop dat ik je heb geïnspireerd om deze choco-kokos bites te maken!

Om te zien hoe je deze overheerlijke snack maakt kun je hier klikken!

Ingrediënten:

Bodem

 • 200g geweekte dadels
 • 150g haver
 • 2 el cacao poeder
 • Snufje zout
 • 1 el water (optioneel)

Kokoslaag

 • 200ml kokosmelk
 • 150g geweekte cashewnoten
 • 2 el (gesmolten) kokosolie
 • 75g kokosrasp
 • 3 el agave siroop
 • Chocoladelaag
 • 200ml kokosmelk
 • 100 g pure chocolade

Benodigdheden:

 • Staafmixer of keukenmachine
 • Cakeblik

Bereidingswijze:

1. Week de dadels 10 min in kokend water, giet af en pureer deze vervolgens met een staafmixer of gebruik hiervoor een keukenmachine. Voeg de haver, cacao en het zout toe en mix het tot het een geheel is. Wanneer het wat droog is, kun je eventueel een beetje water toevoegen. Breng aan in een met bakpapier bekleed cakeblik en druk het met de achterkant van een lepel aan tot een stevige bodem.

2. Voor de cashewnoten geldt hetzelfde als voor de dadels, week deze 10 min in kokend water en giet af. Voeg de kokosmelk, cashewnoten, kokosolie, kokosraps en agave siroop in een maatbeker of kom en pureer met de staafmixer tot een egaal mengsel. Breng dit vervolgens aan op de bodem en zet het in de koelkast om uit te laten harden.

3. Verwarm de kokosmelk en pure chocolade in een steelpan tot de chocolade is gesmolten. Breng dit vervolgens aan op de kokoslaag en zet weer in de koelkast.

4. Na een nachtje uitharden, kan het geheel met het bakpapier uit de vorm getild worden en in stukken van 1 à 2 cm worden gesneden. De bites bewaar je vervolgens in de koelkast, maar kunnen eventueel ook ingevroren worden.

5. Geniet ervan!

Geschreven door: Tamar