Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik vind de tijd ontzettend snel gaan ondanks de corona crisis. Het is alweer mei! Een nieuwe maand betekent ook een nieuwe Fair Fashion Forward blog van mij. Dit keer wil ik jullie (en mezelf) inspireren om je creativiteit te omarmen en je huidige kleding om te toveren tot nieuwe favo items. Daarom verzamelde ik de afgelopen weken ‘upcycling’ videos, Do It Yourself’s (DIY’s) en thrift flips die voor iedereen toegankelijk zijn. Óók als je geen naaimachine of andere fancy tools in huis hebt.

Een paar benodigdheden

Het was best een uitdaging om tutorials te vinden waar helemaal geen naaimachine aan te pas kwam. Mocht je wel basic naai-skills hebben dan zijn de mogelijkheden eindeloos! Toch kom je met onderstaande items ook een heel eind:

 1. Naald en draad
 2. Tornmesje
 3. Textiellijm
 4. Spelden
 5. Krijtstift
 6. Schaar
 7. Tape

Tip: Gebruik een scherpe (textiel)schaar voor het knippen van de kleding!

DIY’s van Pinterest

 1. Maak van een simpel t-shirt een zomerse crop top.
 2. Van een oversized T-shirt naar een edgy tanktop.
 3. Uitgekeken op dat witte t-shirt? Geef ‘m een natuurlijk kleurtje met verschillende etenswaren. Etenswaren? Ja echt, bijvoorbeeld met rode ui of tijm.
 4. Tie dye is helemaal terug van weggeweest én de perfecte DIY in quarantainetijd.

Tip: Tie dyeing can get messy, dek daarom je werkoppervlak af met bijvoorbeeld een vuilniszak. 

Thrift flips & upcycle video’s van Youtube

 1. Textiellijm is je vriend, kijk hier maar.
 2. Unieke, zomerse tops voor wanneer de temperatuur weer stijgt.
 3. All into denim? Dan is deze thrift flip zeker een kijkje waard.
 4. Een persoonlijke favoriet, maak van je basic t-shirt een statement-item met zelfgemaakte shoulder pads.

Tip: Een rechte lijn knippen moeilijk? Markeer de kniplijn met een stukje tape & you’re good to go!

Insta-Inspo

 • @made_by_nico; kun jij al met een naaimachine overweg of heb je zin in een nieuwe uitdaging? Laat je dan inspireren door Nicole die eigenlijk al haar kleding zelf maakt!

Check voor borduurtips en benodigdheden de volgende linkjes:

Bij het upcyclen van je kleding hou je eigenlijk altijd stof over. Zonde om weg te gooien natuurlijk! Van de stofresten maak je bijvoorbeeld leuke scrunchies voor jezelf en je vrienden. Check hier de ‘how to’ van onze Young & Fairder Marlou.

Natuurlijk zijn er nog véél meer DIY, upcycling en thrift flip video’s te vinden. Type deze trefwoorden in op Pinterest, Youtube of Google en er gaat een wereld voor je open!

Wij zijn erg benieuwd naar jouw creaties. Tag ons in je social media posts en stories met @young.and.fair op Instagram en @Young & Fair op Facebook of gebruik #diymetyoungenfair. Dan delen we jouw content via onze socials én maak je kans op de Young & Fair tas! 

PS. Deelnemen aan de winactie kan tot en met 2 juni. Je hebt dus een maand de tijd om jouw toffe creaties met ons te delen. In mijn volgende blog maak ik de winnaar bekend :).

Geschreven door: Lisan Stolp