Nu we allemaal dagenlang thuis zitten en we wat geld besparen door de beperkte mogelijkheden, is het natuurlijk erg verleidelijk om te gaan internetshoppen. Het is lastig om de juiste sites te vinden, want duurzame merken hebben veel basic en eenzijdige items en jij wilt er natuurlijk hip uitzien deze zomer! De verleiding om toch voor fast fashion te kiezen is dan ook erg groot. Aanschouw! Vijf duurzame kleding websites met inspiratie-outfits voor je nieuwe lente/zomer garderobe.

Weekday

Dit is een van mijn favoriete webshops. Weekday is deels een duurzame winkel met items die gerecycled zijn en items van organisch katoen. Op de Weekday-website kun je gemakkelijk op het kopje organisch katoen of gerecycled klikken, waardoor je kunt kiezen uit duurzame producten. Op dit moment is 68% van de producten van duurzame materialen gemaakt en ze streven naar 100% in 2030. Weekday heeft een variatie van basics en statement pieces. Sommige producten zijn iets aan de prijzige kant, maar daar moet je rekening mee houden als je duurzaam wilt shoppen. Investeren in een kledingstuk dat lang meegaat is natuurlijk altijd goed en dan haal je je geld er wel weer uit!

Selected Femme

Dit Franse merk streeft ernaar om elke collectie zo duurzaam mogelijk te maken. De makers van Selected Femme’s gerecyclede, organische en innovatieve stoffen kun je allemaal terug vinden op hun website onder het kopje ‘sustainability’. Een mooi transparant en eerlijk kledingmerk dus, daar houden we van. SF heeft ook een variatie van basics en statement pieces waardoor een outfit samenstellen niet moeilijk is en het is zeer betaalbaar.

Arket

Voor het artsy en trendy kledingmerk Arket is duurzaamheid een primaire overweging en dit wordt bereikt door producten te produceren met
een langere levensduur en van duurzame materialen. Arket is wat aan de prijzige kant, maar daar krijg je dan ook goede kwaliteit en unieke items voor terug.  Als het weer verstandig is om te gaan shoppen in real life, kun je de winkel inclusief café van Arket bezoeken in Amsterdam.

  

TITS

This Is The Shit, daar staat de naam TITS voor. Deze bijzondere website met een eigen vestiging in Amsterdam is niet alleen gericht op het inkopen van duurzame materialen en productiemiddelen maar ook om seksistische taboes te doorbreken.  Bij TITS kom je niet snel terecht voor een basic T-shirt maar het is een uitstekende site voor unieke items.

 

 

 

Even&Odd

Zalando kennen wij natuurlijk niet als een duurzame site, maar toch verkoopt de gigant vele duurzame merken die je kunt ontdekken door deduurzaamheid-switch aan te zetten. Het deels duurzame merk ‘Even&Odd’ is er hier een van. Even&Odd heeft veel verschillende leuke tops in meerdere kleuren voor een redelijke prijs. Dus voordat je een basic top gaat kopen bij een fast fashion keten zou ik even naar de producten van Even&Odd kijken.

Ik vind het mooi om te zien dat deze kledingbedrijven zo transparant en eerlijk zijn. Ze proberen echt vooruitgang te boeken wat betreft slow fashion en geven ook toe dat ze er nog niet zijn. De meeste consumenten vinden het nog lastig om over te stappen naar slow fashion en dat geldt natuurlijk ook voor de bedrijven. Dus voer vooral gewoon je online shopping spree uit maar doe dat dan wel op een eerlijke en duurzame manier zodat je deze bedrijven steunt die 100% duurzaamheid te halen!

Geschreven door: Yoni