Een week zonder vlees.

Voor sommigen gewoon, voor anderen nog onbekend terrein. “De Nationale Week Zonder Vlees” is een initiatief van de Green Food Lab en vindt plaats van 9 t/m 15 maart 2020. Het is een initiatief iedereen motiveert een week geen of minder vlees te eten, waardoor we per persoon 130 liter water, 76 km autorijden en 770 g dierenvlees besparen! Hoe meer mensen hieraan deelnemen, hoe groter het effect.

Vlees kan makkelijker vervangen worden dan mensen denken. Niet alleen door het groeiende assortiment aan vleesvervangers in de supermarkten maar ook peulvruchten zoals linzen of kikkererwten zijn een goede vleesvervanger.

Er zijn genoeg heerlijke vleesloze gerechten waarbij je eindeloos kunt variëren, denk bijvoorbeeld aan een salade, curry of een groentestoof. Ook een gerecht waar normaal vlees in zit kun je omtoveren in een vegetarische lekkernij door bijvoorbeeld simpelweg extra groenten toe te voegen of te kiezen voor de vega variant (gehakt, kipstukjes, hamburgers). Ook voor op je boterham zijn er tegenwoordig vegetarische en zelfs volledig plantaardige of ‘vegan’ varianten te vinden van jouw vertrouwde boterhamworst. Daarnaast zijn er tientallen soorten hummus en andere groentespreads om uit te kiezen. De keuze is reuze! Ben je al overtuigd?

Doe dan mee en daag jezelf uit tot een Week Zonder Vlees! Stuur het door naar je vrienden, je huisgenoten, je ouders, je vriend/vriendin en probeer samen het vega-leven uit! Je kunt je officieel aanmelden op de website voor extra motivatie en gratis vegetarische recepten in de Week Zonder Vlees Magazine!

Hierbij vast een receptje om je te inspireren!

Quorn Fish-free sticks met groenten uit de oven, gebakken aardappeltjes en roomsaus (2 personen):

Ingrediënten:

 • Quorn Fish-free sticks (200g)
 • Regenboogwortels (300g)
 • Spruitjes (300g)
 • Aardappelschijfjes (300g)
 • knoflook (1 teen)
 • (haver)room (200ml)
 • Dille (naar smaak)
 • Mosterd (naar smaak)
 • Peper (naar smaak)

Bereidingswijze:

 • Verwarm de oven op 200 graden Celcius en rooster de regenboogwortels en spruitjes in de oven voor 30 min
 • Bak ondertussen de aardappelschijfjes in een pan met plantaardige bakboter (bijv. Becel) en olijfolie zodat ze goudbruin kleuren, voeg fijngesneden knoflook toe en breng op smaak met peper en zout
 • Plaats na 15 min ook de Fish-free sticks in de oven en keer ze halverwege
 • Maak vervolgens een roomsaus in een steelpan door haverroom (bijv. Oatly) te mengen met dille, mosterd en peper
 • Geniet!

Geschreven door: Tamar