Merk jij dat je nog een duwtje in de rug nodig hebt om op duurzame mode over te stappen? Sta jij in de winkel met glunderende oogjes naar de zomersale te kijken en kun je het niet laten om toch dat ene jurkje te kopen? Schaam je niet, want het is ook moeilijk en daarom zijn hier een paar tips om fast fashion voorgoed achter je te laten!

  1. Documentaire tip: The True Cost

Deze documentaire heeft mij persoonlijk een hele andere kijk gegeven op de mode-industrie. Na het zien van ‘The True Cost’ ben ik het kopen van fast fashion gaan afbouwen en ben ik met het consumeren van kleding gaan minderen. The True Cost is een baanbrekende documentaire die laat zien wat er schuilt achter de kledingindustrie en vraagt ​​ons na te denken; wie betaalt de prijs nou echt voor onze kleding?

  1. Museumbezoek: Fashion For Good

Als je toevallig in Amsterdam bent, moet je zeker langs het ‘Fashion For Good Museum’. Hier word je geconfronteerd met de negatieve effecten van fast fashion op het milieu. Ook laat ‘Fashion For Good’ manieren zien hoe shoppen wel op een eerlijke en duurzame manier kan. De missie bij ‘Fashion for Good’ is om het hele mode-ecosysteem samen te brengen via hun Innovatieplatform. Elke zes maanden brengt ‘Fashion For Good’ een nieuwe, zorgvuldig samengestelde collectie rond een tot nadenken stemmend thema. Het thema op dit moment is ‘Reborn: de cirkel sluiten in de mode’.

  1. Boek tip: Overdressed

In haar debuutboek Overdressed: The Shockingly High Cost of Cheap Fashion, gaat journalist en voormalig goedkope modeverslaafde Elizabeth L. Cline op zoek naar de ware aard van de goedkope mode. Wat doen we met al deze kleren? En nog belangrijker, wat doen ze met ons, onze samenleving en onze omgeving? De manier waarop Amerikanen zich kleden is de afgelopen jaren fundamenteel veranderd. Ooit gemaakt in binnenlandse fabrieken, wordt 98% van onze kleding nu in het buitenland gemaakt. Daarnaast winkels variërend van snelle modeketens zoals H&M en Forever 21 en discounters zoals Target tot traditionele bedrijven zoals Gap en Macy’s bieden de nieuwste trends tegen ongekend lage prijzen. Dit versnelt ons consumptie tempo en verandert mode in een van de meest milieubelastende industrieën op aarde. Hierdoor we hebben weinig reden om kleding te blijven repareren als de stijlen zo snel veranderen en het goedkoper is om gewoon meer te kopen. Een echte eye-opener voor als je fast fashion nog niet achter je kunt laten!

  1. Festival tip: The Fair Fashion Festival

Kom voor meer informatie en inspiratie naar het Fair Fashion festival! Dit festival wordt georganiseerd door Young & Fair en biedt een platform voor duurzame merken – fairtrade, ecologische en innovatieve merken – die werken aan een betere en eerlijkere mode-industrie. Tegelijkertijd is het festival een platform voor consumenten waar eerlijke en duurzame alternatieven worden getoond, die zowel betaalbaar als modieus zijn. In de loop der jaren is het festival gegroeid en vond het niet alleen plaats in Utrecht, maar ook in Groningen.

  1. Shop tip: Vermijd de grote modeketens

Ben je nu wel overtuigd van het belang van slow fashion maar vind je het nog steeds moeilijk om niet op elke sale af te stappen? Probeer dan de grote winkelstraten met alle modeketens op een rijtje te vermijden. De meeste duurzame, fair trade of tweedehandse winkels zitten aan de rand van een stad. Neem de tijd en ga op zoek naar mogelijkheden in jouw stad of als je toch in Amsterdam bent voor het ‘Fashion For Good’ Museum, neem dan vooral een kijkje naar de Thrift-Shop route!

Hopelijk ben je nu helemaal overtuigd om over te stappen naar duurzame mode. Veel succes!

Geschreven door: Yoni Moldovan

  • kleding