Ben jij ook benieuwd waar je je duurzame en eerlijke hart op kunt halen deze maand? Kijk snel hieronder voor de beste tips!

 

Acties en evenementen

Landelijke Klimaatstaking

29 november, nationaal

Na het grote succes van de 27e organiseert Fridays For Future op vrijdag 29 november de volgende landelijke klimaatstaking. Scholieren zullen opnieuw de klaslokalen verlaten om samen de straat op te gaan. Omdat de politiek nog lang niet genoeg doet, de vernietiging van het klimaat en de natuur nu moet stoppen! Wij eisen een leefbare en rechtvaardige wereld voor onszelf en toekomstige generaties.

Deze landelijke staking is onderdeel van de wereldwijde Global Day for Climate Action. Aan de vooravond van de VN klimaatconferentie COP25 in Chili zullen miljoenen jongeren op alle continenten opnieuw in actie komen om onze toekomst te beschermen en echte klimaatactie te eisen. Omdat we weten dat een betere wereld mogelijk is wanneer we daar samen voor vechten!

 

Climate Action Day

30 november, internationaal

De Climate Action Day is een wereldwijde beweging van jonge mensen die zich zorgen maken over klimaatverandering en ongelijkheid. Vlak voor elke VN Klimaat Conferentie starten sinds 2012 jonge mensen in verschillende landen acties om aandacht te vragen voor de klimaatverandering. Samen staan we sterk voor het beschermen van het klimaat!

 

Protestival – Noodlanding voor het klimaat

14 en 15 december, Schiphol

In het weekend van 14 & 15 december is iedereen welkom om op Schiphol – het hart van de vervuiling – mee te demonstreren. Er is muziek, eten, drinken en je kunt overnachten. Natuurlijk hebben we ook wat verrassingen in petto.

Schiphol Group kan zijn borst alvast nat maken, want wij pakken met Protestival ons podium om van Schiphol een klimaatplan te eisen. Laat jij Schiphol nu alvast weten dat je ons steunt?

 

De Klimaatduik

1 januari, landelijk

Maak jij samen met ons een frisse start voor het klimaat? Coming soon… de Klimaatduik bij jou in de buurt. Durf jij de sprong te wagen?

Het kan toch niet zo zijn dat wij, na alle demonstraties, stakingen en protesten, nog steeds geen ambitieus klimaatbeleid hebben? Het water staat ons aan de lippen.

Wij gaan liever kopje onder vóór het klimaat, dan dóór het klimaat. Daarom wagen wij samen met jullie, door heel Nederland, de sprong in het ijskoude water voor het klimaat.

Dus trotseer die kou en laat de overheid zien dat het menens is! Doe je mee aan de Klimaatduik? Laat ons hieronder weten dat je interesse hebt. Dan houden wij je op de hoogte wanneer je je kan inschrijven en waar je kan Klimaatduiken.

 

Tentoonstellingen

Rijzend water

4-10-2019 t/m 10-05-2020, Amsterdam Scheepvaartmuseum

Het Scheepvaartmuseum toont van 4 oktober 2019 tot en met 10 mei 2020 de tentoonstelling Rijzend Water van fotojournalist en filmmaker Kadir van Lohuizen. De tentoonstelling is een wake-up call en belicht de wereldwijde en onomkeerbare gevolgen van de stijgende zeespiegel. Van Lohuizen reisde naar Groenland, Miami, New York, Kiribati, Marshall islands, Fiji, Jakarta, Bangladesh, Papua Nieuw Guinea, Panama en het Verenigd Koninkrijk om de impact van de waterstijging te onderzoeken en in beeld te brengen. Ook maakte hij foto’s in Nederland. Kadir van Lohuizen sprak met zowel beleidsmakers als de bevolking om verschillende perspectieven op de klimaatcrisis te belichten. De tentoonstelling toont door middel van foto’s en films de menselijke verhalen achter de ontluisterende statistieken. Rijzend Water schetst een confronterend beeld van een nabije toekomst.

 

Lezingen en discussies

Duurzaamheidscafe #4: Voorspoed komt na de ramp

26 november, Nijmegen

Hoe ziet onze toekomst eruit? Zijn we doemdenkers of ‘doen’denkers?

Voor de een is het toch al te laat. De ander denkt dat rampen nodig zijn om weer een ‘gezonde’ leefwereld te creëren. En weer anderen zijn helemaal niet pessimistisch en geloven dat we rampen kunnen voorkomen en een gezonde leefomgeving kunnen hebben, voor iedereen.

Deze avond, op dinsdag 26 november, gaan we in gesprek over beeldvorming, over toekomstbeelden die ons geschetst worden in het kader van de klimaatverandering.

 

Plasticvervuiling van de oceaan

27 november, Amsterdam

Plastic is een van de beste materialen die ooit ontwikkeld zijn, maar het hoort niet in onze oceanen. Er is nu veel aandacht voor het oplossen van dit plasticprobleem. Maar weten we eigenlijk wel genoeg over de schade die al dit plastic in de oceanen aanricht? En wat doen we eraan?

Vier wetenschappers belichten vanuit hun specifieke discipline de mythes en oplossingen van het plasticprobleem in de oceanen.

 

OneWorld Live: Eerlijk avondje is gekomen

3 december, Amsterdam

Wat moet er nog gebeuren op weg naar écht eerlijke chocola?

Chocola, we zijn er gek van. Nederland is met 1,1 miljard kg per jaar de grootste importeur van cacaobonen ter wereld en we eten hier gemiddeld jaarlijks 5 kg chocola per persoon. Maar ook met de feestdagen van 2019 voor de deur bestaat er nog geen écht eerlijke chocolade. Cacaoboeren in Ivoorkust en Ghana ontvangen nauwelijks fatsoenlijk loon, slavenarbeid is een groot probleem en door (illegale) boskap eten we hapje voor hapje het regenwoud op. Gelukkig zijn er wel genoeg initiatieven om hier wat aan te doen. Hoor hoe zij te werk gaan en waar jij in de winkel op kunt letten.

 

Nature’s narrative: Oorlog tegen klimaat

6 december, Amsterdam

Wat is de impact van de wapenindustrie op klimaatverandering, exploitatie en vervuiling?

De wapenindustrie speelt van oudsher een grote rol bij het winnen van grondstoffen als olie en het exploiteren van land. Op welke manier zorgt deze industrie ervoor dat westerse bedrijven en landen toegang krijgen tot grondstoffen? In hoeverre is deze industrie vervolgens betrokken bij schending van lokale mensenrechten? En wat zijn de koloniale en neokoloniale verhalen die deze industrie legitimeren? Ten slotte, hoe vervuilend is de militaire industrie voor het milieu en is hier ook voldoende kennis over? We gaan het gesprek aan met onderzoekers, activisten en organisaties die zich buigen over deze vraagstukken.

 

De mobiliteitsshow: Op weg naar een duurzaam decennium

9 december, Amsterdam

Worden de jaren 2020 het decennium van duurzame mobiliteit? Is de sector in 2029 eindelijk duurzaam? Halen wij de doelen van het klimaatakkoord en wat is de impact op de bereikbaarheid van de stad? Met de verlaging van de maximumsnelheid overdag naar 100 km/u, de agenda Amsterdam autoluw, de elektrificatie van het OV en de 10 seconden dienstregeling lijkt de toon gezet. Maar wat valt verder te verwachten? Dit alles in de nieuwste editie van de Mobiliteit Show; een wervelende talkshow voor alle liefhebbers van fietsen, auto’s, treinen en logistiek.

 

Brainstormsessie Meet je Stad

9 december, Utrecht

Milieucentrum Utrecht gaat samen met inwoners klimaatverandering in kaart brengen. We willen graag weten wat jouw vragen zijn op het gebied van klimaatverandering en nodigen je uit mee te denken en gezamenlijk onderzoek te doen.

Dit kan bijvoorbeeld door het bouwen van meetstations om hittestress te meten maar ook door veranderingen in de natuur te observeren. Heb je een goed idee om klimaatverandering te onderzoeken of heb je een vraag over klimaatverandering en wil je hier een antwoord op vinden? Het Milieucentrum helpt je bij het vinden van gelijkgestemden en met het opzetten van een onderzoeksplan. Kijk voor meer informatie op de projectpagina op onze site.

Op 9 december 19:30 organiseren we een brainstorm met het onderwerp : Wat zou je willen onderzoeken op het gebied van klimaatverandering in je eigen omgeving? Van te voren zal de gemeente Utrecht meer vertellen over klimaatverandering en de effect daarvan op de stad. Meld je aan op de site!

 

Nederland voedselland in crisis: Wat is daarop uw antwoord?

10 december, Amsterdam

Nederland loopt aan tegen haar ecologische grenzen: de stikstofcrisis. Onze boeren, en de manier hoe we onze voedsel produceren, ligt onder vuur en is broodnodig toe aan verandering. Dat raakt de toekomst van de landbouw, van boerenfamilies en van bedrijven in de voedselketen. De boerenprotesten van de afgelopen tijd laten zien dat er veel op het spel staat: veel boeren voelen zich onmachtig in een systeem waarop ze geen invloed hebben. Ondertussen worstelt Nederland met de gevolgen van grootschalige landbouw die vooral op de export is georiënteerd, de bio-industrie en verschraling van ons landschap.

 

De hongerige stad: Ober, de kromkommersalade alstublieft

10 december, Amsterdam

Waar liggen kansen en obstakels voor restaurants in de stad om te verduurzamen?

Consumenten vinden duurzaamheid steeds belangrijker, ook wanneer zij buiten de deur eten. En dat is maar goed ook, want zo duurzaam is de restaurantindustrie niet. Een derde van ons voedsel wereldwijd wordt verspild en de food service industry is voor 12% hiervan verantwoordelijk. Ook valt er nog veel te winnen op inkoop en de verhouding van producten op het bord. Hoe kunnen horecaprofessionals hier slim op inspelen zonder af te doen aan de tevredenheid van de gast en commerciële doelen?

 

Overig

Uitspraak in cassatie Klimaatzaak Nederlandse Staat tegen Urgenda

20 december, Den Haag

Op 24 juni 2015 won Urgenda, samen met met 900 mede-eisers, de Klimaatzaak tegen de Nederlandse Staat. De rechter droeg de Staat op de uitstoot van broeikasgassen in 2020 met 25% te verminderen ten opzichte van 1990. De Staat tekende beroep aan tegen dit vonnis. Op 9 oktober bekrachtigde het Haagse Hof het vonnis van de rechter. De Staat is in cassatie gegaan. De uitspraak volgt op 20 december 2019.

 

Kijk voor alle aankomende duurzame events op de Duurzame Agenda van Duurzaam Nieuws

Geschreven door: Lianne Hillebrand

Bronnen