‘’Because when I shop, the world gets better.’’  

Een uitspraak van Rebecca uit ‘Confessions Of A Shopaholic: een bekende romantische comedy over een vrouw die kampt met koopverslaving. Toen ik vorige week deze vrolijke film keek, zette haar uitspraak mij aan het denken. De laatste jaren wordt de onzichtbare kant van de modeindustrie, de vervuiling en de slechte werkomstandigheden, steeds meer belicht. Hoewel ik me herken in Rebecca’s uitspraak, begin ik er steeds meer mijn vraagtekens bij te zetten. Wordt de wereld wel beter als ik koop? 

Veel vrijwilligers van Young & Fair proberen dagelijks betere keuzes te maken als het gaat om eerlijke en duurzame consumptie. Welke keuzes maken ze als het gaat om het shoppen van kleding? Dit zijn een aantal makkelijke tips die ze graag met jullie delen! 

Tip 1: Vermijd impulsaankopen 

Probeer impulsaankopen te vermijden. Zo shop je doelgerichter en hoef je vervolgens ook weer minder weg te gooien. Ga dus met een doel naar de winkel! Wat heb je nodig? Je hoeft niet zoveel te kopen als de modezaken nieuwe collecties produceren. Bovendien doorbreek je hiermee niet alleen de onnodig snelle omloop van kleding, maar is het ook ontzettend goed voor je portemonnee!  

Tip 2: Labels checken 

Check de labels van kleding. Over het materiaal van een kledingstuk of het land waar het vandaan komt valt al het een en ander te zeggen. Kies het liefst voor natuurlijke materialen en vermijd synthetische (die productie is ontzettend schadelijk). Wil je meer weten over de impact van materialen op het milieu? In dit artikel wordt het uitgelegd.

Tip 3: Duurzame modezaken 

Ben je een echte shopaholic en wil je lekker blijven winkelen? Ga dan naar een duurzame kledingwinkel! Het aantal hiervan is de afgelopen jaren flink gestegen. Ben je benieuwd naar alle duurzame winkels bij jou in de buurt? Op eerlijkwinkelen.nl vind je alle duurzame winkels die in elke stad te vinden zijn! 

Tip 4: Tweedehands kleding 

Waar tweedehands kleding voorheen nog een stoffig imago had, shopt nu een groot deel van de Nederlanders tweedehands! En logisch, het zorgt voor vermindering van de kledingproductie, het is goed voor je portemonnee én vintage is hartstikke in. Win-win! Je moet soms geluk hebben wanneer je echt naar iets specifieks op zoek bent, maar daarin zit ook de uitdaging. Tip: in de zomer hangt er vaak sneller een leuke winter trui, en vice versa. 

Benieuwd naar een tweedehands kledingwinkel bij jou in de buurt? Zoek op Google Maps naar ‘tweedehands kleding’ of Kringloop winkel. Ook op eerlijkwinkelen.nl staan tweedehands zaken. 

Daarnaast zijn er online steeds meer platforms waar je tweedehandskleding kunt kopen, zoals The Next Closet, United Wardrobe en Cazou. United Wardrobe heeft bijvoorbeeld binnen enkele jaren zo’n 600.000 klanten weten te vergaren en breidt nu zelfs uit naar het buitenland. 

Tip 5: Kleding wassen 

Misschien heb je het wel gelezen; het wassen van je kleding is schadelijk voor het milieu. Het verbruikt water, energie en de microvezels van je kleding komen in het milieu terecht. Maarja, kleding moet toch echt zo nu en dan gewassen worden. Je kunt wél invloed uitoefenen op het milieu met de manier waarop je dat doet. Zo is het bijvoorbeeld beter voor het milieu om kleding zo koud mogelijk te wassen, en je kleding niet in de droger te gooien, maar op een wasrekje te laten drogen. Wil toch graag je kleding drogen in de droger? Kies dan voor het gebruik van droogballen: deze stop je met je kleding in de droger en dit zorgt ervoor dat je kleren sneller droog zijn. Dit spaart tijd én energie!

Ook kun je kiezen voor ecologisch wasmiddel! Ecologisch wasmiddel bevat minder schadelijke stoffen die het milieu belasten. Daarnaast is dit wasmiddel vaak beter voor je was en je huid. Win-win! Ecologisch wasmiddel vind je gewoon in je plaatselijke supermarkt. 

Tip 6: Duurzame materialen voor baby’s en kinderen 

Wanneer je kinderspullen koopt, kan je ook duurzaamheid in het oog houden. Zo is kinderkleding in overvloed tweedehands beschikbaar, maar kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor een kinderwagen van duurzaam materiaal, biologische luiers en duurzame, natuurlijke verzorgingsproducten. 

Tip 7: Bezoek het Fair Fashion Festival 

Wil je meer weten over duurzame mode? Elk jaar in de herfst organiseert Young & Fair een Fair Fashion Festival (lees hier meer over de vorige en komende edities) in Utrecht! Hier kun je deelnemen aan lezingen en workshops, en een kijkje nemen bij onze expositie.

Kijktip: Netflix documentaire ‘’The True Cost’’ 

Op Netflix staat een prachtige documentaire over de kleding die we dragen en de impact die de fast fashion modeindustrie heeft op onze wereld. Deze documentaire werpt een licht op het onzichtbare deel van de modeindustrie en zet je aan tot denken: wie betaalt nu echt de prijs voor onze kleding? 

Bedankt Young & Fair vrijwilligers voor jullie inbreng! 

We zijn ontzettend benieuwd naar wat JIJ van deze tips denkt! Heb jij nog aanvullingen zoals goede tips of ideeën rondom een duurzame levensstijl? Laat hieronder een reactie achter of stuur een mailtje naar eveline@youngandfair.nl.

Geschreven door: Eveline Boonstra