Van Young & Fair vrijwilligers

Persoonlijk vind ik het een uitdaging om me in te zetten voor een zaak waarvan de gevolgen deels uit het zicht zijn: ik zie geen ijskappen smelten of mensen mijn broeken naaien in bizarre omstandigheden. Ook krijg ik geen bedankje in de supermarkt wanneer ik bij de kassa mijn herbruikbare tas tevoorschijn haal om plastic verspilling terug te dringen. Wanneer ik door grote modezaken loop en van alles in mijn mandje gooi, denk ik meestal niet na over de vraag of mijn kleding eerlijk verhandeld is en of alle werknemers wel betaald hebben gekregen. Kortom: ik vind het een uitdaging om dat wat ik weet en wil doen écht toe te passen en in de praktijk te brengen.

Hoe maken we het eenvoudiger om duurzaam te leven? Misschien wel door te beginnen met het vergroten van de kennis over welke keuzes we kunnen maken om duurzaam te leven. Om deze reden gaat het in dit blog over praktische tips voor een milieubewust leven. Veel vrijwilligers van Young & Fair proberen dagelijks betere keuzes te maken als het gaat om eerlijke en duurzame consumptie. Welke keuzes maken ze als het gaat om eten? Dit zijn 7 makkelijke tips die ze graag met jullie delen!

Tip 1: Wordt vegetariër of flexitariër

Het zou ontzettend goed zijn voor het milieu om de vleesconsumptie terug te dringen. Vleesproductie zorgt voor flinke milieuvervuiling: uitstoot van broeikasgassen, meststoffen en antibiotica die in de natuur terecht komen. Daarnaast worden er veel bomen gekapt en water gebruikt bij de vleesproductie. Misschien ben je wel de grootste fan van vlees en kan je er geen genoeg van krijgen. Begin dan klein, af en toe geen vlees eten heeft al een groot effect.

Tip 2: Eet met het seizoen mee

Eet wat de aarde geeft! Ingevlogen groente en fruit belasten het milieu het meeste. Tegelijkertijd is dit een budget-tip: eten met het seizoen mee is goedkoper. Win-win!

Wil je weten welk eten bij welke maand past? Klik hier voor een overzicht.

Met deze app kun je per groente en fruit opzoeken hoe milieubelastend deze op het moment zijn. Download de app: Groente- en fruitkalender voor Android en iOS

Tip 3: Let op verpakkingen

Heel veel producten bevatten onnodig plastic. Indien je de keuze hebt, kun je kiezen om hierin te minderen. Neem bijvoorbeeld een eigen tas mee naar de supermarkt, zodat je daar geen extra plastic tasjes hoeft te kopen. Kies voor je eigen koffie beker, een waterflesje van duurzaam materiaal (bv. Dopper) of neem je eigen besteksetje mee als je bijvoorbeeld op je werk, studie of ergens anders bent!

Tip 4: Kijk naar keurmerken

Keurmerken kunnen je helpen voor duurzamere producten te kiezen. Kijk altijd naar keurmerken van betrouwbare bronnen. Let daarom op dat het een keurmerk van een onafhankelijke partij en niet een eigen keurmerk is. Een aantal goede, onafhankelijke keurmerken zijn: UTZ, fair trade of een eu-keurmerk.

Meer informatie over beschikbare keurmerken per product? Gebruik de keurmerkenwijzer

Tip 5: Doe boodschappen bij natuurwinkels

Ga af en toe (of altijd) naar een natuurwinkel of Ekoplaza en doe daar je boodschappen. Benieuwd hoe zo’n tripje naar een biologische winkel eruit ziet? Young & Fair vrijwilliger Adriaan nam een kijkje bij Rio De Bio, een biologische winkel in de Adelaarsstraat in Utrecht. Adriaan over Rio de Bio: ‘’Het mooie is dat alles biologisch is, waardoor er geen beschadigende pesticiden worden gebruikt bij het produceren van voedsel, en dat het grootste gedeelte lokaal is waardoor er weinig transportkosten aan te pas komen. Het is ook niet heel veel duurder. Je kunt bijvoorbeeld groentes los kopen, zonder plastic, en je eigen hoeveelheid inschatten.’’ Enthousiast geworden? Zoek op internet een biologische winkel bij jou in de buurt!

Tip 6: Kies biologische producten

Wil je toch graag naar de ‘gewone’ supermarkt? Veel supermarkten hebben een eigen biologisch merk, daar kun je ook producten van kopen! Producten moeten aan strenge eisen voldoen om biologisch genoemd te worden. Biologische producten zijn altijd geteeld zonder kunstmest en kunstmatige bestrijdingsmiddelen en geproduceerd zonder toevoeging van synthetische conserveringsmiddelen, geur-, kleur- en smaakstoffen. Nou, dat klinkt niet verkeerd toch?

Tip 7: Gooi niet teveel weg: maak op wat je koopt

Met het voorkomen van voedselverspilling valt veel winst te behalen. Volgens het Voedingscentrum kun je door beter om te gaan met je eten, jaarlijks per persoon gemiddeld €145,- besparen! Dat is zo’n 41 kilo goed eten. Het tegengaan van voedselverspilling is in 2015 meegenomen in de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goal 12.3) van de Verenigde Naties. Wij Nederlanders moeten dus ook aan de bak. Denk goed na over de hoeveelheid die je koopt, want wanneer je eten weggooit, gooi je automatisch ook de grondstoffen en energie die gebruikt zijn de prullenbak in. Probeer echt een goede inschatting te maken van wat je nodig hebt en probeer op te maken wat je koopt, zodat je niet veel eten weggooit!

Bonustip:

Sla dit artikel op bij je bladwijzers op je telefoon of schrijf de tips op een papiertje en stop deze in je portemonnee! Zo kun je wanneer je boodschappen doet het lijstje er nog even bij pakken.

Bedankt Young & Fair vrijwilligers Britt, Iris, Jochem en Adriaan voor jullie inbreng!

We zijn ontzettend benieuwd naar wat JIJ van deze tips denkt! Heb jij nog aanvullingen zoals goede tips of ideeën rondom een duurzame levensstijl? Laat hieronder een reactie achter of stuur een mailtje naar eveline@youngandfair.nl.

Geschreven door: Eveline Boonstra