Saai, een blog over financiën, maar het maakt wel degelijk uit waar je je geld besteedt. Wil je weten waarom? Het lokale betaalmiddel Utrechtse Euro laat de transparantie van lokale geldstromen zien.

De Utrechtse Euro

Wat is de Utrechtse Euro?

De Utrechtse Euro is een digitale munt die je alleen binnen Utrecht kan besteden. Je kunt een rekening openen als bedrijf en als consument, en bij lokale bedrijven betalen. Er zijn inmiddels 120 bedrijven aangesloten bij de Utrechtse Euro; denk aan restaurant Gys, de Veldkeuken of de Natuurwinkel. De Utrechtse Euro zorgt ervoor dat er een netwerk ontstaat van lokale bedrijven die met elkaar handelen, waardoor ze financieel sterker staan. Als consument kun je ook met de Utrechtse Euro betalen. Doordat je weet waar je je geld besteedt weet je ook wat je op je bord krijgt.

Waarom de Utrechtse Euro?

Euro’s vliegen snel een regio of stad uit. Stel je doet boodschappen bij een grote supermarktketen. Deze keten is geen lokale supermarkt en zij kopen ook niet in bij lokale boeren. Het grootste deel wat je daar besteedt vliegt meteen weer de regio uit. Je hebt dus geen idee wat er met je geld gebeurt. Er zijn namelijk ook (grote) niet-lokale bedrijven die het geld wat jij aan hun besteedt aan verkeerde dingen uitgeven. Zo kan je geld terechtkomen in de wapenindustrie of investeringen in olieboring, of worden er mensen mee uitgebuit in ontwikkelingslanden. De Utrechtse Euro zorgt ervoor dat je het geld lokaal besteedt en het bedrijf zelf ook weer zo veel mogelijk lokaal inkoopt.

Stel:

Een bakker produceert en verkoopt zijn brood lokaal. Hij koopt zijn graan in met Utrechtse Euro’s en krijgt Utrechtse Euro’s voor het brood dat hij verkoopt. Zo draagt hij bij aan het netwerk en wordt hij ook gesteund door het netwerk. Nemen er veel lokale bedrijven deel aan het netwerk, dan wordt het onafhankelijker van de economie buiten de regio Utrecht. De geldstromen (en productie) vinden namelijk binnen de regio plaats. De bakker is hierdoor financieel stabieler omdat ook tijdens een economische crisis de lokale geldstromen gewoon doorgaan. Hij blijft bijdragen aan het netwerk door te investeren in lokaal geproduceerde granen en hij wordt gesteund door het netwerk doordat zij zijn brood lokaal van hem kopen.

het geld circuleert lokaal

Op dit moment is het netwerk nog niet zo groot, 120 bedrijven hebben een Utrechtse Euro-rekening geopend. Door zelf ook een rekening te openen stimuleer je de lokale uitgaven en inkomsten en staat de lokale economie sterker.

Natuurlijk kunnen we niet alles met Utrechtse Euro’s doen. Immers niet alles kan lokaal geproduceerd worden; denk aan avocado’s en bananen. Maar zelfs als 10 tot 15% van de omzet van een bedrijf lokaal besteed wordt, stimuleert dit de Utrechtse lokale economie aanzienlijk.

Meer informatie kun je lezen op de website van de Utrechtse Euro https://www.utrechtse-euro.nl/

Je kan via de website ook zelf een rekening openen, zowel als lokaal bedrijf als consument.

Geschreven door: Adriaan Schuitemaker