Maart staat dit jaar weer in het teken van de Week Zonder Vlees (11 t/m 17 maart). Initiatiefnemer van deze actie is Isabel Boerdam van het bekende blog ‘De hippe vegetariër’. Haar doel is: “een daadkrachtig initiatief lanceren met impact, ik wil Nederland in beweging brengen. Elke dag vlees of vis eten is niet meer van deze tijd, een flexitarisch eetpatroon moet de nieuwe standaard worden in Nederland.” Vaker een dagje geen vlees of vis eten is een kleine moeite met een enorm positieve impact op mens dier en milieu. Door geen vlees te consumeren tijdens de Nationale Week Zonder Vlees is de milieudruk van je voeding namelijk lager. Je bespaart bijvoorbeeld op de uitstoot van broeikasgassen die bijdragen aan klimaatverandering en watergebruik. Als volwassene bespaar je als je deze week geen vlees eet maar liefst: 130 liter water, 76 kilometer autorijden en 770 gram dierenvlees.

Om dit evenement kracht bij te zetten kiezen wij voor deze smakelijke vegetarische salade waar je alvast wat kunt proeven van de lente met daarin veel kruiden, gegrilde courgette en pittige peppadews. Hoofdingrediënt is freekeh, een jonge groene tarwesoort uit het Midden-Oosten. De graankorrels worden onrijp geoogst en ter plekke op het land geroosterd, wat een rokerige en ietwat nootachtige smaak geeft. Door de vroege fase van oogsten is het super voedzaam en rijk aan eiwitten, vitamines en mineralen.

Eet smakelijk!

Portie: 4 personen

Ingrediënten:

* 200 gram freekeh

* 2 courgettes

* 7 eetlepels olijfolie

* 15 gram basilicum

* 15 gram dille

* 1 citroen, schoongeboend

* 75 gram peppadew pepers, pot 420 gram (met of zonder kaas)

* 75 gram grana padano/parmezaan kaas (uit zakje of om te raspen als zero-waste optie)

* 50 gram mix van walnoten en cranberries

Bereidingswijze:

– Kook de freekeh volgens de aanwijzingen op de verpakking, giet af en zet opzij.

– Snijd de courgette in schuine plakken van een halve cm. Gebruik 2 eetlepels olie om de courgettes met een kwastje mee te bestrijken. Verhit de grillpan zonder olie of boter en gril de courgettes in delen in ongeveer 4 minuten tot er mooie grillstrepen ontstaan. Keer halverwege.

– Snijd de blaadjes van de basilicum en de dille fijn. Rasp de gele schil van de citroen en pers de vrucht uit. Meng de basilicum, dille, citroenrasp, halve eetlepel citroensap en de rest van de olie (5 eetlepels) en klopt tot een dressing. Voeg naar smaak peper en zout toe.

– Snijd de peppadews grof.

– Doe de freekeh in een schaal en meng de courgette, peppadew, kruidendressing en kaas erdoor. Bestrooi met walnoten en cranberries.

Bronnen: https://weekzondervlees.nl/ https://vegetarischeteniseenfeest.wordpress.com/2015/08/05/freekeh-salade-met-gegrilde-courgette-peppadews-en-dille/#more-2965

Geschreven door: Jasper van de Krans