De macadamia noot is letterlijk een harde noot om te kraken. Met een benodigde druk van meer twintig kilo per vierkante centimeter is de moeilijkst te kraken noot ter wereld. Mede hierom ligt de prijs hoog, al is door het ruime aanbod de noot wel goedkoper geworden. Dit superfood (het bevat veel cholesterolverlagende onverzadigde vetzuren) vindt zijn oorsprong in Australië en wordt al duizenden jaren gebruikt door aboriginals. Vanaf de 19e eeuw is dit wonderbolletje geëxporteerd naar verschillende andere landen nabij de evenaar als Hawaii, Zuid-Afrika, Kenia en Costa Rica.

Door de toegenomen vraag richtte in 2006 de Keniaanse Dora Waruiru het bedrijf Ten Senses op, om boeren te ondersteunen een eerlijke prijs voor hun producten te krijgen. Vanuit Nederland heeft het investeringsbedrijf DOB Equity recentelijk een investering gedaan om de productiecapaciteit van Ten Senses te verhogen. Bij berekeningen verwacht men een groeipercentage van maar liefst 7,5% tussen 2018 en 2028! Vooral vooruitstrevend is dat Ten Senses zowel de sociale als milieu-impact in de sector zo klein mogelijk probeert te houden. Het verwerken van de macadamia noot is zero-waste: zijn schillen worden gebruikt als brandstof, de gekraakte noten verkocht en de afgekeurde exemplaren gebruikt voor hoge kwaliteit macadamia olie.

Ook voor andere notensoorten als pinda’s en cashewnoten – wat zou je zonder moeten in een goede pad thai! – geldt dat er verschillende fairtrade-initiatieven zijn zoals van Green Age in Burkina Faso. Vaak gaat het dan om coöperaties waarbij meerdere boeren actief samenwerken voor het verhandelen van één gecertificeerd fairtrade product. Bij Ten Senses zijn dit er wel 3000 geconcentreerd rond de Keniaanse kust.

Om het nuttige met het aangename te verenigen plaatsen we daarom een recept voor een Engelse Macadamia noten toffee. Het vergt wat voorbereidingstijd, maar wacht maar tot je dit proeft: geweldig genoten!

Voorbereidingstijd 1 uur/Baktijd 30 minuten

Voor portie van ca. 500 gram

Ingrediënten:

* 250 gram ongezouten roomboter

* 200 gram suiker

* 1 el water

* 1 tl honing (optioneel)

* 1/2 tl zout

* 200 gram macadamia noten

* 225 gram chocolade (chips of een gehakte reep bakchocolade)

Bereidingswijze:

1. Bekleed een vierkant omrand bakblik met een siliconen bakmat of bakpapier

2. Verhit een sauspan met dikke bodem op middenhoog of -laag vuur. Voeg de boter, suiker en water toe. Roer de ingrediënten samen met een houten lepel als ze smelten. Eenmaal gesmolten, roer de honing en zout erdoor

3. Breng het mengsel langzaam aan de kook, roer af en toe. Gebruik een natte bakkwast om eventueel aangekoekte suiker aan de randen van de sauspan te verwijderen en aanbranden te voorkomen.

4. Roer als de suiker 130 graden Celsius bereikt (gebruik een thermometer!) iets minder dan de helft van de gehakte macadamia noten erdoor. Roer voorzichtig totdat het suikermengsel bij 145 graden Celsius aankomst, giet daarna het mengsel over het bakblik. Gebruik een glaceermes om de toffee tot een dunne, egale laag te vormen en laat het drie á 4 minuten afkoelen.

5. Strooi gelijkmatig een laag van gehakte chocolade of chocolade chips over de hete toffee. Strijk de chocolade met een glaceermes als deze is gesmolten tot een egale laag. Strooi tenslotte de overgebleven macadamia noten over de chocolade en druk deze voorzichtig in met een schone spatel om ze te laten plakken.

6. Plaats het bakblik in de koelkast en laat ca. 30 tot 40 minuten afkoelen. Gebruik als de chocolade is uitgehard een mes om de toffee in stukken te snijden.

7. In een luchtdicht vershoudbakje is de toffee tot twee weken bij kamertemperatuur te bewaren, in de vriezer blijft dit zelfs twee tot drie maanden goed.

Bron:

– http://thatovenfeelin.com/macadamia-nut-english-toffee/

– http://www.globalaginvesting.com/dob-equity-acquires-stake-kenyan-organic-fair-trade-macadamia-company/

– http://tensensesafrica.com/

– http://www.greenage.nl/cashewnoten-raw/

Geschreven door: Jasper van de Krans