Vijfschaft met mosterdsaus

De kerstdagen zijn voorbij en het nieuwe jaar en Koning Winter hebben zich inmiddels gemeld: tijd voor échte winterkost. Voor dit recept kiezen we niet voor Fairtrade producten, maar nemen we de lokale cuisine met louter seizoensgroenten voor onze rekening. Omdat wij als Young & Fair ons hoofdkwartier in Utrecht hebben kiezen we voor het traditionele gerecht Vijfschaft wat de boerenbevolking vroeger at toen het werk tijdens de vorstperiode stillag – een uitgebreide versie met nog meer groenten heet Zevenschaft, zie onderstaande link. 

Ingrediënten voor vier personen:

Basis

400 gram bruine bonen (pot/blik)
1 theelepel zout
250 gram winterwortel of een bosje bospeen, in blokjes
2 uien, in ringen
800 gram aardappelen, in partjes
2 zure appels (goudrenetten), geschild en in repen

Mosterdsaus

  • 30 g bloem 
  • 250 ml melk 
  • 4 augurken (in blokjes)
  • 2 el gladde mosterd 
  • 1 el grove mosterd 
  • 25 g zilveruitjes 
  • 25 g boter

Bereiding:

Breng een pan met water en een beetje zout aan de kook. Kook de aardappelen samen met de uien in ca. 15 min. gaar. Voeg ca. de laatste 5 min. van de kooktijd van de aardappels de wortel toe en de appels weer twee minuten later. Roer vlak voor het afgieten de bruine bonen erdoor. Giet alles af. 

Laat de boter in een pan volledig uitbruisen. Voeg de bloem toe en bak de bloem circa 3 minuten. Voeg de melk toe en breng al roerend aan de kook. Voeg de mosterd, augurken en zilveruitjes toe aan de pan en laat ca. 5 min. onder constant roeren doorkoken. Breng de saus en Vijfschaft op smaak met een beetje zout en versgemalen peper.  Doe de Vijfschaft in een schaal, giet het sausje erover. 

Voor een vleesvariant: van oudsher serveert men dit gerecht met met in plakjes gesneden rookworst en uitgebakken spek. 

bronnen:

ad

.24kitchen.

Geschreven door: Jasper van de Krans