Wisten jullie dat het deze maand “Hot Tea Month” is? Even iets anders dan koffie. In deze koude druilerige maand komt zo’n warme kop stomende thee goed uit. In de ochtend om wakker te worden of thuis lekker op de bank onder een dekentje. Er zijn duizenden varianten dus voor iedereen zit er wel wat lekkers bij.

Maar wat doe je na het drinken? Waar laat je het theezakje?
Thee zelf kan in de GFT bak. Het is goed om dit gescheiden in te leveren: van gft kan biogas gemaakt worden en daar kan weer elektriciteit of groen gas van worden gemaakt. Wat overblijft wordt compost. Gescheiden inzamelen van gft-afval is ook goedkoper dan het samen met het restafval verbranden. Makkelijk zat, zou je denken.

Maar hoe zit het met het zakje waar de thee in zit?
Vaak komt thee in een papieren zakje of een doorzichtig piramidezakje. Zo’n transparant driehoekje is meestal gemaakt van nylon: een kunstof. Nylon kan helaas niet worden gecomposteerd! Bij het restafval dus. Papieren zakjes met een touwtje of een nietje kunnen in theorie bij het GFT. Nietjes worden met magneten uit het GFT gehaald. Maar let op! Niet allemaal. Bij sommige theezakjes is het touwtje of zijn de randen van het zakje namelijk gelijmd of gesealed. Dit is niet altijd afbreekbaar en bevat vaak kunstof en daarom horen deze ook bij het restafval. Geen zin om na elke bak thee je theezakjes open te knippen om het zakje van de thee te scheiden? Check dan voordat je een pakje thee koopt de verpakking. Staat er op jouw thee het OK-Compost’- of ‘Kiemplant’-keurmerk? Dan kunnen ze wel gerust bij het GFT. Zo’n keurmerk staat echter niet op de afbreekbare papieren zakjes.

Het is een ingewikkelde kwestie waarbij vaak te lastig te zien is of een zakje kunststof bevat. Daarom is helaas de conclusie dat ze toch bij het restafval moeten. In België zijn alle theezakjes zelfs verboden bij het GFT afval per 1 januari 2019. Losse thee mag wel.

Bronnen:
Milieucentraal
DeMorgen
Volkskrant

Geschreven door: Nicole Berg