Stel: je bent net afgestudeerd of een paar jaar aan het werk en wilt zowel slim als verantwoord sparen of beleggen. Met duurzaam beleggen wordt geïnvesteerd in ondernemingen die hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen, met respect voor mens, milieu en maatschappij. Hiervoor hebben verschillende banken beleggingsfondsen opgericht waar je al voor een klein bedrag kunt instappen en je geen groot startkapitaal aan vermogen nodig hebt.

De laatste jaren is beleggen toegankelijker geworden voor jongeren. Het beeld van de man op middelbare leeftijd die met drie kranten de aandelenkoersen volgt is inmiddels passé en je kunt vaak makkelijk met een app je investeringen beheren. Ook doordat jongeren vaak met een studieschuld, een lage spaarrente en minder zekerheid over het pensioen aan het werkende leven beginnen is beleggen een aantrekkelijke manier om kapitaal op te bouwen.

Duurzame beleggingsfondsen storten collectief de (netto) opbrengsten naar ontwikkelingslanden, microfinancieringsinstellingen, duurzaamheidsinitiatieven, opkomende markten op het gebied van kredieten, biologische landbouwprojecten en aan lokale producenten van gecertificeerde Fair Trade producenten. Omdat vrijwel alle bekende banken tegenwoordig duurzame beleggingsfondsen aanbieden is het verstandig gebruik te maken van de zogenaamde Morning Star Sustainability Rating. Aan de hand van wereldbollen geeft dit keurmerk weer of de fondsen voldoen aan hun duurzame beloften, zodat je zeker weet dat je je geld goed investeert.

Hieronder een aantal opties met een hoge rating:

In dit onderstaande artikel van het NRC kun je meer informatie vinden hoe je het beleggen aan zou kunnen pakken.

Hier kunnen beleggers beleggingsfondsen beoordelen op duurzaamheid:

Geschreven door: Jasper van de Krans