Laatst stuitte ik op een onderzoek dat heeft berekend hoeveel vrouwen gemiddeld spenderen aan beautyproducten in de UK. Van tandpasta, shampoo, stylingproducten, cremes tot aan make-up. Dit is ongeveer 5000 euro per jaar. Een getal waar ik van schrik. Het is niet alleen een flinke aanslag op de portemonnee maar ook op mens, dier & milieu.

Meer beautyproducten betekent meer chemicaliën en water dat gebruikt wordt bij het produceren en natuurlijk ook meer plastic verpakkingen. Het meeste hiervan eindigt in de natuur zonder dat het gerecycled kan worden.

En wist je dat er wereldwijd maar liefst 27 procent van de totale palmolieproductie in cosmetica en schoonmaakmiddelen terecht komt? Om aan die vraag te voldoen, worden enorme stukken regenwoud gekapt om plaats te maken voor palmolieplantages.

Daarom hier een lijstje met tips voor een duurzamer badkamerkastje in 2019:

* Koop palmolie vrije producten: * Koop dierproefvrije cosmetica: * Koop ook eens producten zonder plastic verpakking zoals bij Lush. De papieren verpakking kan je dan recyclen. Of laat ze bijvullen als ze leeg zijn. Er zijn ook merken waar je de verpakkingen kunt inleveren voor recycling, Bij MAC krijg je een lipstick gratis als je 6 oude inlevert.

* Koop minder verschillende soorten producten. Investeer in goede producten. Je hebt er dan niet zo veel verschillende nodig. Oogcrème? Een goede dagcrème is bijvoorbeeld mild genoeg voor je ogen.

En kijk eens kritisch naar je stylingproducten. Heb je echt een gel, wax, mousse en haarlak nodig? Was die haarlak geen impulsaankoop die nu ongebruikt achter in je kastje staat? Met wat minder ben je vast nog net zo mooi.

* Trap niet in acties zoals 4 voor de prijs van 3. Zo’n volle kast komt toch niet meer leeg. Koop wat je echt nodig hebt.

* Koop geen wattenstaafjes. Ze zijn zeer slecht voor de natuur maar ook je oren. Vraag maar na bij je arts.

* Gebruik niet teveel van je producten. Een dotje shampoo is echt genoeg voor je haar.Sterker nog; steeds meer vrouwen zweren bij het minderen en zelfs afschaffen van shampoo. De harde chemicaliën drogen de hoofdhuid erg uit waardoor de talgproductie overuren gaat draaien. Het resultaat is juist vetter haar.

* Maak eens je eigen producten met producten uit je keukenkastje, het is nog leuk ook. Zoals een gezichtsmasker of tandpasta. Ik maak zelf altijd mijn eigen haarolie. Ik meng daarvoor argan olie met wat amandelolie en druivenpitolie. Mijn krullen zijn er dol op.

Heb je zelf ook tips? Deel ze hieronder en inspireer!

Bronnen:

milieudefensie

mens-en-gezondheid

Geschreven door: Nicole Berg