Het is weer die tijd van het jaar dat het buiten steeds sneller donker wordt, de blaadjes waaien langs het raam en af en toe een regenbui. We maken het binnen gezellig en warm. De winterse truien kunnen de zolder weer af en het huis wordt verlicht met kaarsjes om vervolgens gezellig met het hele gezin na een drukke dag te eten. En wat past nou beter bij deze herfstige dagen dan een lekkere stampot.

Misschien denk je meteen aan de traditionele andijvie- of boerenkoolstamppot met worst, maar nee vandaag gaan we voor een hippe, vegetarische stampot! Een zoete aardappel stampot met spinazie, doperwtjes en fetakaas!

Wat heb je nodig?

• voor 4 personen •

  • 1 kg zoete aardappelen
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 uitjes
  • Een grote zak spinazie (kan zelfs 2 kleine zakken, want spinazie slinkt ontzettend in en je kunt nooit te veel spinazie hebben)
  • ong. 400 gram doperwten
  • 150 gram feta kaas

Het recept kan worden aangevuld met bijvoorbeeld champions of wil je toch graag wat vlees? Ga voor een kleine hoeveelheid vlees, zoals biologische spekjes, want de groentes en aardappels spelen de hoofdrol!

Bereidingswijze:

Schil de zoete aardappelen. Snijd ze in blokjes van 1 cm bij 1 cm en breng ze aan de kook. Kook ze ongeveer 15 minuten en prik ze met een vork in om te kijken of ze zacht zijn.

Breng intussen ook de doperwten aan de kook. Gebruikt u verse doperwten of doperwten uit de diepvries? Breng deze aan de kook en deze hebben ongeveer 5 en 10 minuten nodig om gaar te worden. Doperwten uit blik hoeft u enkel warm te maken.

Snijd intussen de knoflook, uien (en evt. champions) fijn en bak zacht aan in een koekenpan met wat olijfolie. Voeg vervolgens de spinazie in porties toe en bak ongeveer een halve minuut mee, zodat het wat slinkt.

Giet de zoete aardappelen af en stamp fijn in de pan met een stamper. Giet de doperwten af en voeg deze ook toe aan de spinazie-ui-mix. Bak even mee en roer alles door de gestampte zoete aardappelen. Breng eventueel op smaak met wat zout en peper en verkruimel de fetakaas over de stampot of verkruimel de kaas ter plekke op je bord over de stampot. Zo kun je zelf kiezen hoeveel je wilt! Eet smakelijk!