Prinsjesdag

Het is vandaag de derde dinsdag van september, oftewel Prinsjesdag! De koning heeft de troonrede voorgelezen en verschillende belangrijke punten besproken op het gebied van milieu en duurzaamheid. Zo kwam het plan naar voren om het voor iedereen betaalbaar te maken om over te schakelen naar schonere energiebronnen en productiemethoden.

Kledingkeuze

Terwijl dit soort belangrijke zaken werden besproken, lieten enkele genodigden ook zien duurzame keuzes te maken, en dat met hun kledingkeuze. Zo was Dik-Faber, tweede kamerlid vanuit de ChristenUnie, gekleed in een jurk volledig gemaakt van gerecyclede spijkerbroeken. De minister van Medische Zorg en Welzijn, minister Bruins, droeg een pak gemaakt van snijafval, een resultaat van de circulaire textielketen.

Een week geleden organiseerde Solidaridad, in voorbereiding op Prinsjesdag, al een hoedjesruil. Met dit evenement speciaal voor politici, werd aandacht gevraagd voor een meer duurzame kledingsector. Een panelgesprek vond plaats over de kansen en uitdagingen van duurzame kledingproductie en de politici kregen de kans om hun hoedjes te ruilen. Op deze manier werd er voorkomen dat de hoedjes na een eenmalig gebruik weggegooid zouden worden. We zijn benieuwd wat voor initiatieven er op de volgende Prinsjesdag zullen zijn!

Informatie van RijksoverheidGelderlanderDuurzaam OndernemenImvoconvenantenSolidaridad*

*Solidaridad is een maatschappelijke organisatie die op internationaal niveau werkt aan verduurzaming van productieketens.

Geschreven door: Lotte Oosterhek