Bewust, ecologisch, duurzaam… allerlei begrippen die we tegenwoordig overal tegenkomen. Goed teken!

De woorden streven alle 3 voor een milieuvriendelijkere wereld. Zo staat ‘bewust’ puur voor ‘het ervan bewust zijn/erbij nadenken’. Bewust zijn is dus eigenlijk een eerste stap naar een milieuvriendelijkere toekomst. Als je bewust bent van onze huidige manier van leven (water/energie/gas verbruik, de productiemaatschappij over afval), dan ga je meteen al iets zuiniger om met de aarde. En het werkt! We zijn in de laatste jaren al heel wat bewuster gaan leven!

Denk hierbij aan het afval scheiden, steeds meer gebruik van natuurlijke bronnen zoals zonnepanelen, windmolens, groene stroom en we zijn constant bezig om onze kennis (bewustzijn) om te zetten in actie! Over actie gesproken, vandaag is het ook een dag om actie te ondernemen. Geen grootste plannen of veranderingen, nee gewoon een beetje duurzamer leven! ‘Duurzaam’, ook zo’n woord dat je veel tegenkomt, maar waar staat dit woord eigenlijk precies voor? 

Duurzaam

Duurzaamheid betekent letterlijk ‘dat iets lang mee gaat’. Wees dus zuinig op je spullen, zodat ze lang mee kunnen. Zo is de stoel van oma al 70 jaar oud en staat nu te pronken in mijn woonkamer! Dat is toch gaaf! Zo’n stoel wordt optimaal gebruikt en niet zomaar weg gegooid en dat is zeker duurzaam! Duurzamer leven is dus helemaal niet zo’n hele moeilijke opgave! Kleine stapjes geven al een groot resultaat. 

Denk bijvoorbeeld wat langer na voordat je iets weg gooit. Is het écht kapot of kun je het nog (laten) maken of er iets van hergebruiken? Natuurlijk is er af en toe toch echt wat kapot of aan vervanging toe, denk dan goed aan het scheiden van het afval. Op deze manier kan er wellicht weer een nieuwe stoel van worden gemaakt! Wanneer je dan een nieuwe stoel koopt, denk dan aan de duurzame sofa van oma! Deze was waarschijnlijk wel wat prijzig, maar van topkwaliteit. Je bent gegarandeerd van jarenlang plezier! Misschien ben je over tien jaar wel weer uitgekeken op deze stoel, dat kan! Verkoop deze dan via marktplaats of breng de stoel naar de kringloop, want iemand anders kan er wel weer heel vrolijk van worden! 

Het grote pluspunt van duurdere duurzame producten kopen is dat we een hoop afval tegengaan! Er wordt namelijk ontzettend veel geproduceerd voor lage prijzen, waardoor je snel en makkelijk even “iets nieuws” koopt. Altijd leuk natuurlijk, maar de koopjes van een paar jaar geleden worden dan weer weggegooid. Al het afval komt op een grote bult en het tempo van afval creëren is hoger dan het tempo van het afval recyclen, waardoor er grote afvalbulten ontstaan. Het is natuurlijk helemaal top als je oude stoel kan worden gerecycled, maar dit kost wel weer veel energie en tijd. Denk aan het transporteren van het afval, de energie (gas/elektriciteit) om alles klaar voor nieuw gebruik te maken en het behandelen van de materialen. Dit gaat de laatste tijd wel steeds milieuvriendelijker, maar tijdens het zagen van hout/verwerken van plastic komen bijvoorbeeld toch stof of deeltjes vrij in de lucht en het verven/lakken van hout is in de meeste gevallen ook nog niet helemaal milieuvriendelijk. 

Om te onthouden

Oftewel het produceren van producten vraagt best veel van de wereld. Het is zeker niet erg om af en toe wat leuke nieuwe spullen te kopen, want de productiemaatschappij is ook een groot deel van de inkomsten waar we van leven op de wereld. Maar wees ervan bewust, dat is al een eerste stap! Denk vervolgens wat langer na voordat je allerlei nieuwe spullen koopt of spullen weggooit. Verkoop ze en geef ze een tweede leven! Op deze manier zijn we al erg duurzaam bezig!