Het is vandaag Wereld Chocolade Dag! Op 7 juli, 1550 werd chocola namelijk voor het eerst geïntroduceerd in Europa. En daar zijn wij als Young & Fair Vrijwilligers nog steeds erg blij mee, dus vieren wij de Wereld Chocolade Dag mee met wat heerlijke Fair Trade Chocola.

Eerlijke prijs
Als je tegenwoordig in de supermarkt kijkt zul je bijna alleen maar chocoladerepen vinden die aan één of ander label verbonden zijn. Bekenden labels zijn bijvoorbeeld: UTZ, Fair Trade Original en Max Havelaar. Hoewel deze labels allemaal weer net iets anders betekenen (waar we binnenkort een blog over zullen posten), hebben ze wel allemaal hetzelfde doel: een eerlijkere prijs voor cacao.

Ondanks deze goede bedoelingen, zijn er over de jaren heen ook vaak negatieve berichten naar voren gekomen over eerlijke chocola. Zo wordt er betwijfelt of het kleine beetje geld dat wij extra betalen de boer wel echt zal helpen. Ook worden grote bedrijven er van beschuldigd het extra geld grotendeels zelf te houden in plaats van het aan de boer te geven.

Gecertificeerde chocola
Toch betekent dit niet dat Fair Trade chocola niet goed is. De organisaties die de labels geven, werken samen met de chocoladebedrijven om een eerlijke prijs mogelijk te maken. Bij gecertificeerde chocola weet je dus zeker dat er gewerkt wordt aan eerlijke handel en dat er in ieder geval al iets meer geld naar de boer gaat. Gecertificeerde chocola kopen is dus zeker een stap in de goede richting. Wil je nog even controleren of je ook bij de juiste bedrijven chocola koopt, kijk dan op Behind The Brands. Hier worden bedrijven beoordeeld op onder andere duurzaamheid, klimaatbeleid en eerlijkheid. Als we met zijn allen chocola kopen bij de bedrijven die al wel goed bezig zijn, moeten de andere bedrijven vanzelf meedoen als ze hun klanten willen houden.

Geniet dus vandaag van wat heerlijke Fair Trade chocola. En niet getreurd als het voorbij is: er op 13 september nog een internationale chocolade dag!

Geschreven door Lotte Oosterhek

Bronnen
Beleven
Oxfam Novib
RTLNieuws