De Veldkeuken

In Nederland wordt veel brood gegeten, zowel ‘s ochtends als ‘s middags. Er is veel om uit te kiezen en er zijn verschillende soorten brood. Young & Fair Vrijwilliger Adriaan was benieuwd naar brood uit de buurt (Utrecht) en wat dit zo bijzonder maakt. Zo heeft hij samen met Matthijs, werknemer van Rio de Bio (nu Odin), een bezoek gebracht aan de Veldkeuken te Utrecht.

Lokaal
De Veldkeuken levert aan verschillende winkels (zoals Rio de Bio, Odin) en restaurants (zoals Gys) in de stad. Toch is ‘t lastig om echt alle ingrediënten voor het brood lokaal te verkrijgen. Zo hebben ze graan van eigen land, maar het overgrote deel kwam uit Rusland. Inmiddels heeft de Veldkeuken ook graan uit Groningen waardoor er minder met vervuilende schepen vervoert hoeft te worden.

Biologisch
Veldkeukenbrood is biologisch. Biologische teelt is de meest duurzame manier om landbouw te bedrijven en voedsel te produceren. Het milieu wordt gespaard, biodiversiteit bevorderd, natuurlijke hulpbronnen in stand gehouden, kringlopen bewaard, dierenwelzijn gerespecteerd, het platteland leefbaar gehouden.

Adriaan over de Veldkeuken: ”Wat ik mooi vond was de aandacht en het enthousiasme waarmee René van de Veldkeuken aan de slag ging en vertelde over zijn brood. Dat hij zoveel mogelijk rekening wil houden met de aarde en daarnaast lekker brood wil leveren. Echte ambacht”

Meer eerlijke winkels? Kijk op www.eerlijkwinkelen.nl

Bekijk de video over de Veldkeuken

Credits: Adriaan Schuitemaker en de Veldkeuken
www.veldkeuken.nl
www.adriaanschuitemaker.com