We houden van veel voor weinig en zien graag regelmatig een nieuwe collectie. Dit terwijl de mode- & textielindustrie naast de olie-industrie de meest vervuilende industrie ter wereld is. Goedkope kleding heeft vaak grote gevolgen voor het milieu en kan leiden tot ongelijkheid en slechte werkomstandigheden.

De modewereld staat hierdoor voor een grote uitdaging. Enerzijds ervaren ontwerpers en grote merken de moordende druk om collecties in een steeds hoger tempo op elkaar te laten volgen, waardoor er minder ruimte is voor reflectie, bezinning en vernieuwing en waardoor mode zichzelf dreigt uit te hollen. Aan de andere kant is er de voortdurende race naar nóg goedkoper produceren en nóg snellere levenscycli, met uiteindelijk desastreuze gevolgen voor mens en milieu. Globalisering, klimaatverandering en de druk op schaarse landbouwgronden en hulpstoffen maken de situatie alleen maar urgenter. Grote problemen waar we als consument ook zeker invloed op hebben.

Door bewust over onze kledingkeuze na te denken, kunnen we samen de wereld een stukje beter maken. State of Fashion is het eerste internationale mode-event dat zich volledig richt op een duurzamer en eerlijker modesysteem. De tentoonstelling searching for the new luxury vindt van 1 juni tot en met 22 juli 2018 plaats in De Melkfabriek in Arnhem.

Grote modehuizen en commerciële krachtpatsers als G-Star RAW, H&M en Zegna staan geprogrammeerd naast innovatieve startups en visionaire designers als Bruno Pieters, Osklen and Iris van Herpen.

Hoeveel weet jij over de productie- en distributieketen van mode, de nadelen van fast-fashion en de voordelen van duurzaam consumeren?

In het educatieprogramma van State of Fashion | searching for the new luxury worden workshops en interactieve rondleidingen aangeboden om bezig te zijn met de vragen: Wat betekent nieuwe luxe voor jou? Hoe doe je dat, duurzaam consumeren? Wil je meer weten over het educatieprogramma kijk op: https://stateoffashion.org/nl/learn/educatieprogramma-state-fashion-ism-young-fair-en-rozet/

Geschreven door Marjan Sloterwijk