Global Mamas is een NGO en eerlijke handelsorganisatie in Ghana die duurzaam levensonderhoud biedt aan meer dan dan 300 Afrikaanse vrouwen en hun gezinnen. Young & Fair vrijwilliger Lotte had de gelegenheid om te praten met Patience Essibu, Algemeen Directrice van de Cape Coast Location, over de doelen van Global Mamas en de manieren waarop de organisatie Afrikaanse vrouwen helpt.

Wat is de missie van Global Mamas?
De gemeenschap van Global Mamas werkt samen om levens van welvaart te creëren, gefocust op financieel welzijn, geluk en een goede gezondheid. Welvaart wordt bereikt door handgemaakte producten van hoge kwaliteit te maken en verkopen.

Wanneer is de organisatie Global Mama’s opgericht?
De organisatie werd in 2003 opgericht door twee Peace Corps-vrijwilligers (Renae Adams en Kristin Johnson) uit de VS en zes vrouwen uit Ghana. Op dit moment was de naam van de organisatie ‘Women in Progress’. In 2005 werd de organisatie een deelnemer van fairtrade en de naam werd veranderd in Global Mamas.

Waarom is de organisatie opgericht?
De oprichters van Global Mamas waren op zoek naar een markt voor het verkoop van de producten van Afrikaanse vrouwen. Dit idee ontstond toen de twee vrijwilligers door het land reisden. Ze ontmoetten een aantal vrouwen die hen vertelden dat als ze geen markt voor hun producten zouden vinden en leren hoe ze hun bedrijven moesten beheren, ze niet veel langer zouden overleven. Dit inspireerde de Peace Corps-vrijwilligers om een ​​organisatie te starten die vrouwen een betere kans op de markt zou geven.

Ze ontmoetten een aantal vrouwen die hen vertelden dat als ze geen markt voor hun producten zouden vinden en leren hoe ze hun bedrijven moesten beheren, ze niet veel langer zouden overleven.

Wat voor soort mensen werken voor Global Mamas?
Vrouwen met ambachtelijke vaardigheden, zoals naaisters en batikers (Een fabrikant van batikstoffen), die moeite hebben om een ​​markt voor hun producten te vinden.

Op welke manier helpt Global Mamas deze vrouwen?
Global Mamas helpt de vrouwen aan een vaste stroom van bestellingen die leidt tot een vast inkomen met een leefbaar loon. De vrouwen die werken voor Global Mamas hebben hun eigen bedrijf naast het werk voor Global Mamas. Doordat de vrouwen vaste opdrachten krijgen, hebben ze de kans om uit te blinken in hun werk en privéleven. Ze kunnen de kwaliteit van hun producten verbeteren en hun bedrijf verbeteren. De vrouwen kunnen het geld dat ze via Global Mamas krijgen ook gebruiken om in hun bedrijf te investeren, bijvoorbeeld door een industriële naaimachine te kopen of te investeren in hun gezin door hun kinderen naar betere instellingen te sturen.

Welke impact heeft Global Mamas op de verkoop van fair trade-producten?
Door fairtradeproducten te verkopen, is Global Mamas uniek op de wereldmarkt. Fairtradeproducten vragen een hogere prijs, waardoor de consumenten zekerheid hebben dat de producenten goed worden behandeld en een leefbaar loon krijgen.

Wat was de reden voor jou om voor deze organisatie te gaan werken?
De passie. Deze goede vrouwen kwamen naar Afrika om de arme vrouwen te helpen die geen stem hadden. Deze vrouwen worden geholpen om een ​​duurzaam levensonderhoud te realiseren dat zal leiden tot hun financiële onafhankelijkheid. Financiële onafhankelijkheid geeft deze vrouwen de mogelijkheid om hun levensonderhoud te betalen en toch te sparen voor de toekomst. Dit zorgt voor geluk. De passie die te zien is in het doen van dit werk, maakt dat dit werk mij elke dag weer aan trekt.

De passie die te zien is in het doen van dit werk, maakt dat dit werk mij elke dag weer aan trekt.

Waar kunnen we de producten van Global Mamas kopen?
De producten worden lokaal en internationaal verkocht. Internationaal kun je Global Mama’s vinden in Minneapolis, Duitsland en online op http://www.shopglobalmamas.com/

Meer informatie is te vinden op http://www.globalmamas.org

Geschreven door Lotte Oosterhek