Weet jij waar de kleding is gemaakt die je nu aan hebt? Vaak hebben we hier geen idee van, maar als je even aan de binnenkant van je kleding op het labeltjes kijkt is dit makkelijk terug te vinden. Alleen wat betekent het dan dat je kleding in China, Cambodja, Bangladesh of India gemaakt is? Alleen het land waar je kleding geproduceerd is zegt niet meer zoveel. Het kan natuurlijk ook zijn dat er een goede fabriek staat in deze landen. Hoe weet je dan wel of de kleding die je koopt eerlijk geproduceerd is?

Er zijn verschillende initiatieven om ervoor te zorgen dat er meer transparantie komt in het kleding productieproces om zo te zorgen voor eerlijke producten. Helaas kunnen we nog niet met 100% zekerheid zeggen of kleding helemaal eerlijk is gemaakt. Dit komt omdat er bijvoorbeeld nog steeds bij fabrieken wordt gesjoemeld met leeftijd en er hierdoor toch sprake kan zijn van kinderarbeid zonder dat het merk daarvan op de hoogte is. Wel is het zo dat er steeds meer wordt gedaan om dit tegen te gaan. In 2016 bijvoorbeeld sloten tientallen bedrijven en organisaties in de textielindustrie een kledingconvenant om misstanden in de kledingindustrie tegen te gaan. Wij hebben een paar tips op een rijtje gezet waarmee je kleding op duurzaamheid kunt checken.

Check het merk op Fair Wear Foundation

De Fair Wear Foundation (FWF) is een organisatie die is opgericht door een aantal bedrijven die in de kledingbranche werken. Het doel van de FWF is om de werkomstandigheden van arbeiders die kleding maken te verbeteren. FWF heeft een database waarin je merken kan opzoeken en kunt checken hoe eerlijk ze zijn.

Check van welk materiaal de kleding gemaakt is

Het materiaal zegt al veel over het productieproces en de impact op het milieu. Is de kleding gemaakt van gewoon katoen of biologisch katoen? Is er gebruikgemaakt van gewone wol of van duurzame of zelfs een gerecyclede variant? Kies je voor leer? Dan kun je het beste kiezen voor ecologisch gelooid leer. Stoffen die je het beste kunt vermijden zijn synthetische stoffen als polyester, polyamide en viscose.

Check of de prijs fair is

De prijs zegt natuurlijk niet alles, maar een t-shirt van €5 kan haast niet duurzaam en fairtrade gemaakt zijn. Maar dat betekent ook weer niet dat dure kleding automatisch wel duurzaam en fairtrade is. Ga daarom niet alleen op de prijs af, maar check het merk en het product ook op bijvoorbeeld bovenstaande punten.

State of Fashion

Door bewust over onze kledingkeuze na te denken, kunnen we samen de wereld een stukje beter maken. State of Fashion is het eerste internationale mode-event dat zich volledig richt op een duurzamer en eerlijker modesysteem. De tentoonstelling searching for the new luxury vindt van 1 juni tot en met 22 juli 2018 plaats in De Melkfabriek in Arnhem. Grote modehuizen en commerciële krachtpatsers als G-Star RAW, H&M en Zegna staan geprogrammeerd naast innovatieve startups en visionaire designers als Bruno Pieters, Osklen and Iris van Herpen. Meer informatie over State of Fashion? Kijk dan op: www.stateoffashion.org

Geschreven door Marjan Sloterwijk

Bronnen:

https://nos.nl/op3/artikel/2181443-weet-je-nu-echt-waar-je-kleding-vandaan-komt.html

https://www.voordewereldvanmorgen.nl/duurzame-blogs/hoe-weet-je-of-je-eerlijke-kleding-koopt