Maatschappelijk verantwoord ondernemen, duurzaam ondernemen, fair trade ondernemen het zijn termen die steeds vaker voorbijkomen en waar meer en meer over gesproken wordt. Een verandering waar wij als Young & Fair heel blij van worden, want dit betekent dat bedrijven steeds bewuster worden van hun handelen en impact en hier ook echt iets mee willen doen.

Maar waar staan deze termen nu precies voor en hoe kun jij hier als werknemer aan bijdragen? Dit staat voor de vrijwillige inzet van een bedrijf voor het sociale goed, welke verder gaat dan de belangen van het bedrijf en wat door de wet verplicht is. Deze activiteiten omvatten bijvoorbeeld de vermindering van milieugevaarlijke stoffen, humanitaire activiteiten en ondersteuning voor lokale bedrijven. MVO-strategieën moedigen aan een positieve impact te maken op milieu en stakeholders. Waaronder consumenten, werknemers, investeerders en gemeenschappen. Het gaat hier om balans tussen de 3 p’s: people, planet, profit.

Het maatschappelijk verantwoord ondernemen, duurzaam ondernemen en fair trade ondernemen hebben veelal betrekking op processen en keuzes die van hoger af worden gemaakt en waar je als werknemer minder invloed op uit kan oefenen. Toch betekent dit niet dat je als werknemer niks kunt bijdragen aan duurzaam ondernemen. Als werknemer kun je zorgen voor duurzaamheid op de werkvloer en dit is minstens zo belangrijk.

Wat kun jij doen om bij te dragen aan duurzaamheid op de werkvloer?

  • Hoe drink jij je koffie/thee/water? Het beste is natuurlijk om uit een kopje, glas of mok te drinken die je de hele dag kunt gebruiken. Heb je bij jou op het werk alleen maar papieren of plastic bekertjes? Gooi deze dan niet gelijk weg als je je drinken op hebt, maar hergebruik deze. Dat scheelt weer wat afval op een dag.
  • Hebben jullie al een papierloos kantoor of wordt er nog wel geprint? Als er nog geprint wordt, print dan niet meer dan echt nodig is. Als je toch iets belangrijks moet printen. Stel de printer dan in op dubbelzijdig afdrukken en probeer zo min mogelijk in kleur te pinten. Dit bespaart een hoop papier en inkt.
  • Ga jij met de auto naar het werk? Neem dan een keer de fiets, ga met het OV, of carpool met een collega. Dit scheelt weer CO2 uitstoot en is ook nog gezond of gezellig.
  • Heb je een vaatwasser op het werk? Zet deze dan pas aan als hij helemaal vol is. Zonde om zoveel water en energie te gebruiken voor een beetje afwas.
  • Let jij al op het energieverbruik op het werk? Hier is vaak nog een grote winst te behalen. Laat niet onnodig lampen aan staan en doe alle lampen uit wanneer je naar huis gaat. Sluit je computer helemaal af wanneer je naar huis gaat en laat hem niet op stand-by staan, dit geldt natuurlijk ook voor andere apparaten zoals printers, scanners en koffiezetapparaten. Vergeet ook niet om de verwarming laag te zetten als je weg gaat, zonde om een ruimte warm te houden waar de rest van de dag niemand meer is.

Dit waren een aantal makkelijke tips voor meer duurzaamheid op de werkvloer. Wat doe jij al voor meer duurzaamheid op de werkvloer?

Geschreven door Marjan Sloterwijk

Bron:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/duurzame-economie/maatschappelijk-verantwoord-ondernemen