Afgelopen vrijdag riep journalist Rutger Bregman van De Correspondent de ‘Ik stap over van bank’-week uit! Dit was naar aanleiding van de voorgenomen salarisverhoging van 50% van ING-topman Ralph Hamers, tot meer dan 3 miljoen euro. Dit zorgde voor veel verontwaardiging gezien de financiële crisis en de daaropvolgende aanpak van de bonuscultuur. Inmiddels hebben veel klanten van ING de overstap gewaagd naar de ‘duurzame’ banken ASN en Triodos. “Donderdag verdubbelde het aantal aanmeldingen ten opzichte van een normale dag en dit weekend waren het er zelfs vijf keer zoveel”, aldus een woordvoerder (NOS).

Spoedwet

Jesse Klaver riep in Buitenhof zelfs op tot een ‘spoedwet’ om de salarisverhoging te voorkomen. Volgens de wet moeten aanpassingen in het salaris van bestuurders van systeembanken (dat zijn banken die essentieel zijn voor de financieel-economische sector) ter goedkeuring worden voorgelegd aan de minister van Financiën. ‘Sluiproutes’ (zoals een aandelenpakket) moeten daarnaast worden belemmerd.

Namens het kabinet heeft minister Wopke Hoekstra van Financiën zich in het AD duidelijk uitgesproken: “De ING is geen koekjesfabriek maar een financiële instelling. Het kabinet wil echt dat ING dit van tafel haalt. Dit ondermijnt het vertrouwen in de banken in zijn geheel en ING in het het bijzonder.”

De raad van commissarissen van ING kon hierdoor niets anders dan zwichten onder zowel de politieke als publieke druk. President-commissaris Jeroen van der Veer gaf vanochtend een verklaring: “Wij realiseren ons dat we de publieke reactie in Nederland op deze duidelijk gevoelige kwestie hebben onderschat’. Hoekstra geeft vanuit Brussel aan dat ING het “enige juiste besluit heeft genomen”.

Actie

Bregman spoort de lezer als volgt aan: “Wij burgers kunnen méér doen dan boze tweets de wereld in sturen. We kunnen ook zelf in actie komen.” Hij tipt hierbij de Eerlijke Bankwijzer, opgericht door mensen van Amnesty International, FNV, Milieudefensie, Oxfam Novib, PAX, en World Animal Protection. Deze Eerlijke Bankwijzer zorgt ervoor dat de gebruiker een gefundeerde keus kan maken. Young & Fair juicht dit initiatief, waarbij eerlijkheid en openheid in de financiële wereld voorop staan, van harte toe. Deze Eerlijke Bankwijzer kan gevonden worden op https://eerlijkegeldwijzer.nl/bankwijzer/

De ‘Ik stap over van bank’-week duurt tot vrijdag 16 maart om 24.00! De link naar het Facebook evenement: https://www.facebook.com/events/1700386296687219/

Geschreven door Jasper van de Krans

Bronnen:

https://nos.nl/artikel/2222008-veel-nieuwe-klanten-voor-triodos-en-asn-na-salarisrel-ing.html

https://decorrespondent.nl/8031/de-nationale-ik-stap-over-van-bank-week-is-weer-begonnen/308751795-84637f29