Young & Fair vrijwilliger Adriaan doet regelmatig boodschappen bij Rio de Bio. Het is een klein winkeltje aan de Adelaarstraat in Utrecht waar biologische en grotendeels lokale producten worden verkocht. Deze producten komen uit Utrecht en omstreken. Het is een gemeenschap; medewerkers, klanten en leveranciers vormen samen de coöperatie die eigenaar is van de winkel. Het is een groep tussen de 120 en 140 personen die allen liefde hebben voor deze winkel. Af en toe staan er vrijwilligers in de winkel om een paar uur te helpen. Het leeft: Bij de algemene ledenvergadering 1 keer in de maand waren er 45 man aanwezig om de status van de winkel te bespreken. Als iemand zijn portemonnee vergeten is mag die op vertrouwen de producten meenemen en een andere keer betalen. Persoonlijk contact, dat straalt Rio de Bio uit.

Producten

Veel biologische producten die Rio de Bio aanbiedt komen uit Utrecht en omgeving. Er wordt brood verkocht van de Veldkeuken van Amelisweerd en van Menno uit IJsselstein. De groenten komen van de Moestuin in Utrecht. De soorten appels en peren komen van Kavel 55 uit de Betuwe, de zuivel van zorgboerderij de Hondspol in Driebergen en de koffie van Boot uit Baarn. Dit zijn leveranciers die biologisch of biologisch dynamisch produceren.

Het is niet gekloond en niet bespoten met pesticiden

Biologische teelt is de meest duurzame manier om landbouw te bedrijven en voedsel te produceren. Het milieu wordt gespaard, biodiversiteit bevorderd, natuurlijke hulpbronnen in stand gehouden, kringlopen bewaard, dierenwelzijn gerespecteerd, het platteland leefbaar gehouden en consumenten verwend met voeding die met natuurlijke ingrediënten en werkwijze is vervaardigd. Rio de Bio steunt op deze manier lokale boeren die zo kunnen blijven bestaan en zorgt ervoor dat mensen voedsel eten met een (positief) verhaal. Je weet dan wél waar je voedsel vandaan komt.

Om te ontdekken waar het eten vandaan komt is Adriaan samen met werknemer Matthijs naar verschillende lokale producenten gegaan.

Bekijk de video over tuinderij ‘De Moestuin’ in Amelisweerd (in de winter)

https://www.youtube.com/watch?v=9TPsTGakoMY&feature=youtu.be

Credits: Adriaan Schuitemaker en Rio de Bio
www.biologischewinkelutrecht.nl
www.adriaanschuitemaker.com