Geschreven door Myrthe Nauta

Ken je dat gevoel dat je hoofd gevoelsmatig overstroomt door een overschot aan indrukken? En dat gevoel van enthousiasme in je buik waarvan je van gekkigheid niet weet wat je ermee doen moet? Dat was vandaag mijn continue staat van zijn. Veerkracht en een grote sociale ambitie, dat is wat de mensen die wij vandaag ontmoetten gemeen hebben. En dat is besmettelijk. Onze laatste dag in Nepal stond in het teken van empowerment van vrouwen en sociaal ondernemerschap.

Stroopwafels

Onze dag begon in Pumpernickel bakery, een kleine oase in het drukke Thamel. Hier kregen wij een heerlijk ontbijt van eigenaar Norbu en Marcel Rector van Fair Friends. Hij realiseert direct trade van Nepal naar Nederland. Hij gelooft in investeren in mensen en werken op basis van vertrouwen. Hij heeft geen fair trade certificering. Nu heeft hij geïnvesteerd in een stroopwafelijzer waarmee iemand in Nepal een eigen onderneming kan beginnen. Dit werkt erg goed! De Nepalezen vinden onze Hollandse stroopwafel erg lekker, maar experimenteren ook met varianten met fruit en specerijen.

DSC09908

Puur Nepal

Onze tweede afspraak van de dag was met Anouk Tamrakar van Puur Nepal. Een jonge, krachtige vrouw met een baby op de arm, die sinds 2014 in Nepal woont en werkt. Puur Nepal biedt Nepalese producten, met name handwerk, aan via een webshop. Deze zijn eerlijk geproduceerd, maar ze bezitten geen keurmerk.

Anouk kent hierdoor ook vele kleine productiebedrijfjes, waarvan zij ons er twee laat zien. We gaan langs bij Hatti Hatti (dit betekent olifant), een sociale onderneming waar twee vrouwen een groep van nu nog vijf vrouwen aansturen die producten maken van niet verkochte sari’s (felgekleurde lange omslagdoeken). Net als bij de Women’s Skills Development Organisation draait het om achtergestelde vrouwen. Ook bij de volgende kleine onderneming, genaamd Muskan (dit betekent glimlach), is dit het geval.

Waarom richten zoveel organisaties zich op de ontwikkeling van vrouwen? Vrouwen zijn een betere en betrouwbaardere investering, en momenteel zorgt een nog steeds bestaande ongelijkheid ervoor dat zij het harder nodig hebben. Kort (en redelijk bot) gezegd besteden vrouwen hun inkomen aan hun gezin en mannen eerder aan alcohol en sigaretten (alcoholisme is ook een groot probleem in Nepal). Ik vind het heel bijzonder dat deze jonge vrouwen zo begaan zijn met de toekomst van hun land en van deze vrouwen. Naar mijn idee is sociaal ondernemerschap net zo belangrijk als fair trade.

Om te eindigen met de hoopvolle visie van een van de dames van Muskan: ‘’Where there are a lot of challenges, there are a lot of opportunities.’’ En met een gevoel van ‘alles is mogelijk’ vlieg ik morgen weer naar huis.

DSC09928