Geschreven door Hilda

Ik stap vanuit de badkamer de slaapkamer in en sla een diepe zucht als ik mijn bed zie. Het bed ligt bezaaid met spullen. Naast mijn bed staat een lege backpack. Het wordt nog een hele kunst om alles in mijn backpack te krijgen.

Ik heb nogal veel souvenirs gekocht bij de verschillende fair trade projecten die we hebben bezocht. Maar dat is niet de reden dat ik me terneer geslagen voel. In Nederland houd ik niet van shoppen en ik koop niet graag nieuwe spullen. In Nepal vond ik het daarentegen heerlijk om los te gaan. Zeker na een gesprekje over de impact van fair trade met de werknemers van de Women’s Skills Development Organization.

Mijn terneer geslagen gevoel komt van niets minder dan het idee dat we vanmiddag naar Nederland vliegen en ik het prachtige Nepal achter mij moet laten. Voordat ik aan deze reis begon was ik opgetogen en benieuwd naar hoe het in Nepal zou zijn. Ik had nooit gedacht dat ik zo verliefd kon worden. Het land, de mensen, het heerlijke eten en vooral de projecten die we hebben bezocht.

Op deze laatste dag breng ik nog even een bezoekje aan de eigenaar van een sieradenwinkeltje die ik op een van de eerste dagen had bezocht. Het was een bijzonder contact met een vriendelijke man en ik kan niet weggaan voordat ik afscheid heb genomen.

Ook van de reisgenoten die langer blijven neem ik afscheid. Wat en prachtige ervaring om met een groep vreemden een dergelijk avontuur aan te gaan. Met een stel onbekenden ging ik het avontuur aan en alsof ze familie zijn nemen we afscheid. Het afscheid met onze gids viel nog zwaarder. Hij was echt onderdeel van onze groep. Hij was zo geïnteresseerd in alles wat we deden en wat de Nepalezen te vertellen hadden over fair trade en de sociale projecten. Zelf is hij ook een inspirerende ondernemende geest met veel talenten. Zijn zorg voor de groep stond altijd bovenaan. Ik moet afscheid nemen van een ware vriend.

Ik zal Nepal nooit vergeten en hopelijk was dit niet mijn laatste bezoek. Mijn backpack staat klaar en Nederland is om de hoek. Ik ben een bult aan kennis en ervaringen rijker. Zo stap ik straks met een andere kijk op de wereld het vliegtuig in.