Geschreven door Jiske Kiers

Zittend op de trappen van de World Peace Pagoda, gebouwd door Boeddhistische monniken uit Japan, denk ik na over de afgelopen week. Wat een bijzonder land is Nepal. Van het prachtige landschap en de mooie uitzichten onderweg van Ilam naar Pokhara tot het lekkere eten. En van de relaxte en aardige mensen, die zeer geïnteresseerd en tegelijk beleefd zijn, tot de overal aanwezige stupa’s en tempels. Ook denk ik terug aan de boeren die we hebben gesproken en of een fair trade certificering deze mensen nou echt gelukkiger gaat maken.

Levensbeschouwing

Wat mij het meest is opgevallen tijdens deze reis is hoe vreedzaam de mensen hier samen leven. De twee grootste levensbeschouwingen in Nepal, het Boeddhisme en het Hindoeïsme, lijken hand in hand samen te gaan. Waar op andere plekken op aarde religie tot grote conflicten leidt, lijkt het hier geen enkel probleem te zijn.

Hier leven Boeddhisten en Hindoes naast elkaar en is het zelfs mogelijk dat iemand zowel Boeddhist (wat eigenlijk geen religie is, maar een filosofie) als Hindoe is. Karma is een belangrijk concept voor beide levensbeschouwingen. Daarnaast zien zowel Boeddhisten als Hindoes de aarde als iets heiligs. Doordat de twee zoveel op elkaar lijken, is er weinig spanning. In sommige tempels, zoals de Peace Pagoda, komen Hindoes en Boeddhisten zelfs samen.

blog-4

Theeboeren

Ik denk ook terug aan de boeren die we ontmoet hebben en de vanzelfsprekendheid die ze leken te hebben om bijvoorbeeld niet aan kinderarbeid te doen en goed te zorgen voor iedereen in hun gemeenschap. Het concept fair trade leek bijna iets dat nooit géén optie zou zijn.

Ik vraag me daarom ook af of een fair trade certificering wel iets is waar de theeboeren direct baat bij hebben. Wat zij belangrijker leken te vinden is het organic keurmerk, maar dan met name vanwege de effecten die het heeft op het land en de gevolgen voor de gezondheid van de mensen. Dit is ook weer terug te leiden naar het feit dat het land heilig is.

Ze gaven aan wel baat te hebben bij een eerlijke prijs. Echter zullen ze minder sociale effecten ervaren voor de mensen, omdat dit over het algemeen wel eerlijk gebeurd, dankzij Karma.

Na de Peace Pagoda dalen we weer af, terug richting Pokhara om de Devi’s Falls watervallen en de diepste grot van Zuid-Oost Azië te bekijken. Ik besef me dat we tijdens deze reis niet alle antwoorden gaan krijgen op de vragen de we hebben. De fair trade kwestie is veel ingewikkelder dan ik van te voren had bedacht.

Zouden de mensen in Nepal gelukkiger worden van een fair trade certificering? Ik weet het niet. Wat ik wel weet is dat de ontspannen houding van de Nepalezen komt doordat ze de kwaliteit van leven belangrijker vinden dan materiële zaken. Wie weet moeten we wel terug naar Nepal voor meer onderzoek. En dat zou ik helemaal niet zo erg vinden…!

blog2