Geschreven door Noortje van Rijsingen

Na een dagje sightseeing in Nepal stond er vandaag weer een bezoek op de planning. De Women’s Skills Development Organization, iets waar velen van ons naar uitkeken. Dit is een non-profit Fair Trade organisatie die kansarme vrouwen de mogelijkheid biedt om een beter leven op te bouwen door trainingen en werk aan te bieden.

De producten die bij dit centrum gemaakt worden variëren van tassen, sjaals en truien tot schattige felgekleurde knuffeldieren (vooral de gekleurde giraffe was erg in trek). Zowel in Kathmandu en in Pokhara werden er al winkels van deze organisatie gespot, waar dan ook naar hartenlust geshopt werd. Want zeg nou zelf, wat is er nou leuker dan mooie handgemaakte spulletjes kopen die op een eerlijke en transparante manier geproduceerd zijn?

blog-1

Het atelier

Aangekomen bij het atelier werden we hartelijk ontvangen door de oprichtster en gingen we eerst met haar in gesprek. We hebben veel gesproken over wat fair trade voor deze stichting betekent en hoe de producten bij de consumenten terecht komen.

De openheid waarmee de oprichtster over de organisatie sprak was bewonderenswaardig. Ze was ontzettend trots op alles wat er al bereikt was, maar ook kritisch op bijvoorbeeld de Nepalese overheid en het inkopen van de katoen die in India gesponnen wordt en waarvan het proces (nog) niet transparant is.

Toen we even later door de ateliers liepen vroeg ik haar naar de voorwaarden voor vrouwen om bij de organisatie te mogen werken. Vrouwen die hier werken zijn soms lichamelijk beperkt, gescheiden, slachtoffer van geweld of hebben het economisch erg moeilijk. Omdat er geen plek is voor iedereen wordt er gebruik gemaakt van een systeem met verschillende categorieën. De situatie van de vrouw wordt geanalyseerd en aan de hand daarvan wordt bepaald in welke categorie ze vallen en wat hun mogelijkheden zijn bij de Women’s Skills stichting. De vrouwen die het het hardste nodig hebben, maken natuurlijk meer kans, maar het liefst zouden ze uitbreiden om zoveel mogelijk vrouwen een plekje te geven binnen de stichting.

In de ateliers zien we hoe de vrouwen aan het verven, sorteren en naaien zijn. We zijn allemaal onder de indruk van de fijne sfeer die overal hangt. De vrouwen zijn rustig aan het werk en kletsen ondertussen met hun buurvrouw of drinken een kopje thee. Ze zijn een beetje verlegen, maar als je ze vriendelijk aanspreekt komt er een mooie glimlach tevoorschijn, iets wat ik bij veel Nepalezen zie.

Wat een ontzettend lieve en oprechte mensen wonen er toch in dit land! Aan het einde van het bezoek concluderen we dat deze organisatie een heel mooi voorbeeld is van een transparante organisatie die mensen op een hele mooie manier een kans geeft op een beter leven!

blog-2-3