Geschreven door Sophie Gunnink

Langs scheurende motoren, kleurrijke vlaggetjes, zegeningen mét rode stip op ons voorhoofd: de eerste dag Kathmandu begon zeer indrukwekkend!

DSC09888

We brachten een bezoek aan de Swayumbu tempel, waar de aapjes rondkrioelden (niet aaien, want rabiës…), bekeken een Hindoeïstische crematie aan de Ganges en aten heerlijk Nepalees eten op een dakterras.

STAN Teahub

Aan het eind van de dag brachten we een bezoek aan het kantoor van Specialty Tea Association of Nepal (STAN) Teahub. De directeur, Dilli Baskota, vertelde ons meer over zijn bedrijf. STAN Teahub werkt alleen met kleine boeren. Dili kent Max Havelaar goed vanuit het bedrijf waar hij hiervoor werkte. Toch is STAN Teahub bewust niet aangesloten bij Max Havelaar. Hoewel Max Havelaar een prima prijs betaalt voor de thee, lopen de kosten voor inspecties hoog op. Daarnaast neemt Max Havelaar niet alle geproduceerde thee af omdat ze niet genoeg aan ons, Westerse consumenten, kunnen verkopen.

Ook zijn er regels voor arbeidsomstandigheden die niet goed aansluiten bij de Nepalese cultuur. Er worden eisen gesteld aan het aantal uren dat gewerkt mag worden op een dag, maar vaak nemen boeren elkaars bedrijf over als de ander ziek is. Dat kan dan niet binnen de gestelde uren. Ook is kinderarbeid strikt verboden. Iets wat heel goed is, maar dit gaat zo ver dat kinderen hun ouders bij wijze van spreken niet eens een glas water mogen brengen (denk je eens in dat je bij je ouders vroeger thuis de tafel niet mocht afruimen!).

DSC00070

STAN Teahub werkt wel aan een eigen systeem om transparantie te bevorderen: alle boeren hebben een smartphone. Hiermee kunnen ze foto’s maken van het productieproces. Via een app kunnen consumenten hopelijk straks bekijken hoe hun thee wordt verbouwd.

Morgen vertrekken we naar Ilam, het hart van de Nepalese theeproductie. Hier gaan we op bezoek bij boeren die zijn aangesloten bij STAN Teahub. Ik ben erg benieuwd!